ПЛЕЙЛИСТ: 12 напоителни песни за уиски с Chivas 12

© Филипина

Дестилираме уиски от векове и го възпяваме в добро и зло поне от стотина години. Музикалната история на легендарната напитка е пълна с куплети за диви нощи, трудни събуждания, горчива любов, предателства и изневери, но същината винаги е добрият стар екзистенциализъм.

Последното върви ръка за ръка със задължителните равносметки, затова отбелязваме дванайсетия рожден ден на журналa в компанията на нашите приятели от сърцето на малцовото уиски в региона Спейсайд – Chivas Brothers, които също имат повод за празнуване. Най-голямата промяна в дизайна на Chivas 12 в цялата 113-годишна история на шотландската дестилерия намалява употребата на стъкло в производството с 1300 тона на година, за да послужи като устойчив пример, но без да се отклонява от идеята за вълнуващ начин на живот и уискито като символ на амбиция, щедрост и успех.

Както знаем от предишни кампании на марката, успехът е бленд, затова плейлистът на Boyscout и Chivas препуска от класически американски и британски рок до блус, кънтри и джаз. Та така, наздраве с дузина иконични песни за уиски в Spotify и YouTube. Първото е от нас:

ALABAMA SONG (WHISKY BAR) на The Doors (1967)

Well, show me the way/ To the next whiskey bar/ Oh, don’t ask why

Не една и две паметни вечери са започвали или продължавали с горния рефрен на Bertolt Brecht и Kurt Weill, написан за провокативната немска опера Rise and Fall of the City of Mahagonny (1930) и изпълняван оригинално от хор от проститутки. 60-тарският хедонистичен кавър в дебютния албум на The Doors илюстрира по съвършен (и леко кабаретен) начин желанието да споделиш любимата напитка в любим бар с още по-любими хора.

STREAMS OF WHISKEY на The Pogues (1984)

I am going, I am going/ Any which way the wind may be blowing/ I am going, I am going/ Where streams of whiskey are flowing

The Pogues винаги са звучали като една от най-добрите компании за пиене на уиски. Неслучайно, името на групата стои и върху собствена бутилка. Един от най-приповдигнатите хитове с подсвиркване на фолк-пънк легендите се върти около мрачния текст за сън, в който фронтменът Shane MacGowan среща ирландския поет Brendan Behan и вижда задгробния живот като място, където уискито се лее в изобилие като река.

WHISKEY IN THE JAR на Thin Lizzy (1972)

Whack for my daddy-o/ There’s whiskey in the jar-o

Изпълнявана първоначално от The Dubliners, тази традиционна ирландска песен за любов, предателство и смърт става популярна във версията на Thin Lizzy, преди Metallica да направят свой кавър близо трийсет години по-късно за компилацията Garage, Inc. (1999). Освен в дискографията на американските метъл легенди, Whiskey In The Jar я има и във версии на The Pogues и Bryan Adams, но кавърът на Thin Lizzy си остава златен стандарт заради красивата комбинация от емоционалност и здрав 70-арски рок.

WHISKEY MAN на The Who (1966)

Whiskey man’s my friend, he’s with me nearly all the time/ He always joins me when I drink, and we get on just fine

Този готин сингъл на The Who е като изваден от саундтрака на Последна нощ в Сохо, но всъщност разказва за човек на ръба на здравия разум и неговия въображаем приятел, който се появява винаги с първата чашка.

TAKE YOUR WHISKEY HOME на Van Halen (1980)

Yeah, you know that you’re headed for a lot of trouble/ If you take your whiskey home

Приятелката на David Lee Roth очевидно има нещо против паралелната му връзка и силна любов към уискито. Take Your Whiskey Home започва като класически блус, за да се трансформира в типичен 80-арски рок с фамозно китарно соло на Eddie Van Halen вместо наздраве, но и със сериозното предупреждение как консумацията без мярка може да разруши и най-силната връзка.

HAVE A DRINK ON ME на AC/DC (1980) 

My glass is getting shorter/ On whiskey, ice and water

Макар вокалистът на бандата Brian Johnson да не изглежда особено придирчив към своята напитка (Whiskey, gin and brandy/ With a glass I’m pretty handy), уискито очевидно е първият му избор за сериозна вечер навън. По ирония на съдбата, Johnson започва да пее в AC/DC след смъртта на титуляра Bon Scott, който умира от алкохолно натравяне след сериозен запой. За щастие, Johnson си е взел поука и все още е жив и здрав.

ONE BOURBON, ONE SCOTCH, ONE BEER на John Lee Hooker (1995)

One bourbon, one scotch, and one beer

Този легендарен блус стандарт от 1953 се върти около кахърната история на човек, който току-що е останал без работа, жена и апартамент и няма какво друго да прави, освен да удави мъката в най-близкия бар с трима от най-добрите си приятели. Кой друг да го възпее подобаващо освен кралят на бугито John Lee Hooker?

WHISKEY ROCK-A-ROLLER на Lynyrd Skynyrd (1975)

Well, I’m a whiskey rock-a-roller/ That’s what I am/ Women, whiskey and miles of travelin’/ Is all I understand/ Sometimes I wonder where will we go/ Lord don’t take my whiskey, rock and roll

Lynyrd Skynyrd не разчитат на някакви проникновени метафори, за да разкрият концепцията си за живота и музиката. Whiskey Rock-A-Roller е автобиографична история за музикант, който не обича нищо друго повече от жените, рокендрола и доброто уиски.

LACE AND WHISKEY на Alice Cooper (1977)

Gimme lace and whiskey/ Mamas home remedy/ Double indemnity/ Fills me with ecstasy/ La-aa-aace and whiskey

Съдейки по текста на това парче от едноименния албум на Alice Cooper ot 1977, американският крал на шок рока се намира в доста тежък период от своя живот и неслучайно почти веднага след промоционалното турне за Lace and Whiskey отива да се лекува от своите разрушителни зависимости.

WHISKEY RIVER на Willie Nelson (1973)

Whiskey River, take my mind/ Don’t let her mem’ry torture me/ Whiskey River, don’t run dry/ You’re all I’ve got, take care of me

Песните за раздяла и уиски с утеха са направо самостоятелен поджанр в кънтри музиката. Можем да направим поне дузина плейлисти с такива, но избираме една от най-популярни молитви, пардон, песни на Willie Nelson заради директния съвет какво да правим с разбитото си сърце.

WHISKEY’N MAMA на ZZ Top (1972)

I should have known better than to fool with a whiskey’n mama

Тексаският рокендрол на ZZ Top винаги се е въртял около дългогодишните им турбулентни връзки с жените и алкохола. Whiskey’N Mama e класическо парче за раздялата, без бандата да уточнява с коя любов всъщност… или с двете едновремено?

RIFFIN’ THE SCOTCH на Billie Holiday (1933)

Swapped the old one for a new one/ Now the new one’s breakin’ my heart

Макар текстът на тази кратка и предимно инструментална песен на Benny Goodman да не споменава изрично думата уиски, 18-годишната по онова време Billie Holliday пее за нещастния си любовен живот – една от основните теми в болшинството песни за уиски. Наличието на scotch в заглавието обаче казва всичко, което трябва да знаете.

Още информация за Chivas 12 има ТУК. Публикацията излиза с подкрепата на Chivas Regal България. Консумирайте отговорно.