MAKER’S MARK: КОЖАТА НА ЗОРÀ РОМАНСКА

Какво е общото между петима професионалисти в своя занаят? Това, че винаги оставят отпечатък върху всичко, с което се захванат. Такъв е и Maker’s Mark – американският бърбън в разпознаваема бутилка с разтопен червен восък, роден от страстта на едно семейство да създаде перфектната напитка за споделяне с приятели и успял да се разрасне до голям и уважаван бизнес, без да загуби своя силен характер.

Зорà Романска знае едно и две за отлежаването на добри идеи. Възпитаничката на Художествената гимназия в София се дипломира с живопис от Академията за изящни изкуства в Брера и живее повече от десетилетие в Италия, преди да се прибере у дома и да започне да се занимава с ювелирно изкуство. Казваме изкуство, защото освен ръчно изработени бижута и аксесоари, Романска създава скулптури от висококачествена италианска естествена кожа във всевъзможни форми като част от своята по-авангардна линия.

Работи предимно с кожа, защото именно този материал позволя да изрази себе си и своите идеи като артист и художник и дава усещане за истински допир и естественост. Всеки модел минава през ръцете на Романска, а цялостното усещане е за артист, който интерпретира своите фантазии в запомнящи се форми и умее да ги свързва с хората.

Защо се занимавате с това, което правите? Много е важно човек да знае своята мисия в живота. Aз имах късмет да я открия още като дете и тя е да създавам и творя. Аз съм артист по душа, призвание и образование, а пътят до кожените ми скулптури е много интересен и шарен. След като завърших елитната Художествена гимназия в София, разбира се, не ме приеха в Академията – тогава все още беше много трудно. Именно това ме отведе в Италия, където завърших висше образование със специалност живопис, последвано от графичен дизайн. Преподавах четири години, но усещах силна нужда да творя.

Как ви повлия дългогодишният живот в Италия и какво възпита у вас? Италия е страна, в която неусетно възпитаваш у себе си огромно чувство за естетика, стил, красота. Имах възможност да се докосна до големи учители като Enzo Mari, Ettore Sottsass и много други. Богатство е да бъдеш заобиколен от история, многобройни изложби, изложения, хора от цял свят. Много често хващах самолета за Париж, Берлин или Лондон просто за да видя нещо, което ме интересува. Обожавам да пътувам и смятам, че това е задължително, за да имаш по-широк мироглед, силно вдъхновение и енергиен заряд. 

Как протича творческият процес на Зора Романска и откъде започва: от конкретен човек, от вас самата, от външно вдъхновение? Както вече казах, аз съм човек на изкуството. Много пъти дори това е някакъв вид оправдание за действията и характера ми. Често се случва да съм в облаците. Думата процес ми е някак чужда. Всичко става с лекота и фантазия, използвам всичките си сетива. Имам някакъв вид образи, които започват да се появяват в съзнанието ми и в един момент сядам и ги материализирам, защото не се издържа.

Последно кога? Признавам, че създаването на последната ми колекция Lava силно ме развълнува. Емоцията беше много голяма. Предварително бяхме подготвили платната в ателието – кожените скулптури и различните елементи. Когато започнах да рисувам върху тях, направо полудях. Получих такова творческо вдъхновение, каквото не мога да опиша с думи. Такива моменти са вълшебни.

Често ли се случва? За съжаление, не винаги. Когато нещата не потръгват се заемам с нещо различно. Два пъти в годината се опитвам да създавам нови колекции, но винаги с моя почерк. Смея да твърдя, че вече изградих разпознаваем стил. Качеството винаги е безкомпромисно – както в материалите, така и в изработката.

© Николай Пандев

Какви истории разказват вашите бижута? Честно казано, предпочитам да говоря за тях не като за бижута, а като за произведения на изкуството. Всяко едно е създадено само по себе си, не може да бъде повторено. Кожата ми дава тази възможност, защото е гъвкава и можеш да й придадеш каквато форма искаш. Нито едно творение не е случайно, влагам много любов и енергия докато ги мисля и създавам. Всяко намира своя път и отива при точния човек, получава се някаква симбиоза или поне така трябва да бъде. Историята я създаваме заедно.

На какво се дължи любовта ви към среброто и кожата? Среброто ми е слабост още от малка. Ръцете ми винаги са били накичени с много и големи сребърни пръстени. До такава степен, че случи ли се да ги забравя някъде се чувствам сякаш нещо от мен липсва. Кожата се появи в малко по-късен етап. Появи се и остана. Беше като любов от пръв поглед.

Как си представяте бъдещето на ювелирните продукти в този все по-дигитален свят? Много е забавно как един вековен занаят се адаптира. Възможностите са огромни, но основата винаги е една и съща и произлиза от човешкото въображение и собствен стил. Последните две години всичко се промени, включително и модата. Преди ходех по няколко пъти годишно в Париж и Милано, за да представям своите колекции на седмиците на модата. Беше много вълнуващо и полезно, защото срещах хора от модната индустрия от едната и от другата страна. Сега е доста по-различно. За съжаление, личният контакт липсва, но пък имам възможност да представя новите си творения дигитално в два отделни сайта. По-разкрепостените и авангардни колекции са в Zora Romanska, а по-лесните за разбиране са в ZZone. Иначе обожавам комбинацията от антично и модерно в архитектурата, интериорния дизайн и модата. Един от първите ми силни аксесоари бе вдъхновен от Louis ХVI – кожено жабо. Защо го споменавам? Защото бъдещето се създава от миналото. Тогава има по-голяма стойност и не е просто една хрумка.

Най-ценните професионални уроци, които научихте от своите родители? Да бъдеш целеустремен и постоянен и да правиш нещата с любов и всеотдайност. Честността и лоялността са основни добродетели за всеки бизнес. Благодарна съм, че моите родители винаги са ме подкрепяли и са били до мен в избора ми.

© Николай Пандев

Кое е най-вдъхновяващото и зареждащо в занаятчийската работа в малко и независимо ателие? Свободата да изразяваш себе си, да твориш, воден от собственото си въображение, да материализираш артистичните си фантазии без някой да ти поставя граници и да ти дава насоки. Това е, времето и свободата.

Най-силните и запомнящи се думи на клиент за ваш модел? Времената се променят, живеем и работим в трудни години на пандемия и огромни ограничения. Нищо не е същото, но продължавам да полагам страшно много усилия и любов, за да не изчезне личното и специално отношение. Това не остава незабелязано и много от моите клиенти го оценяват. Има такива, с които успяхме да се сприятелим. Споделят, че веднъж докоснали се до моето изкуство вече не могат без него. Чувстват се голи. Често получавам снимки от различни краища на света, пишат ми, че винаги и навсякъде са с тях. Чувстват се специални и различни, получават комплименти и със сигурност не остават незабелязани. Изпитвам голямо вътрешно удоволствие, когато известна личност се свърже с мен, защото иска да снима или да носи нещо, създадено от мен.

Намирате ли прилики между живописта, изработването на бижута, пардон, произведения на изкуството и добрия бърбън? Разбира се! Всичко е взаимносвързано. Идеите отлежават и се развиват, преди да бъдат създадени и да достигнат до хората, които ще ги консумират с удоволствие, точно като бърбъна.

Кои са любимите ви истории, които споделяте на по малък Maker’s? Истории много, спомени също, приятели безброй. Човек преминава през много периоди в живота и всеки един от тях е свързан с различни и забавни истории. Обичам да разказвам за годините ми в Италия и как научих езика по баровете. Смело мога да твърдя, че го знам дори по-добре от българския.

Зорà Романска е тук и тукMaker’s Mark е тук и в по-добрите магазини за алкохол. Публикацията излиза с подкрепата на Maker’s Mark. Консумирайте отговорно и внимавайте да не разливате.