Какво да правим в София през май

Актрисата Елеонора Иванова в промоционален кадър за Лулу на Крис Шарков в Театър София © Александър Станишев

Какво да правим в София през май? Хубав въпрос, който заслужава една сравнително достъпна, но не съвсем нискобюджетна, програма в календара. От театрални премиери и фотографски изложби до нощ на отворените врати за музеи и галерии, концерти на музикални легенди и проникновени филми на голям екран, всичко е тук:

ИЗЛОЖБИ

© Яна Лозева

КАКВО: Басейн Рай. Освен чудесен плажен комплекс в Любимец, Басейн Рай е и съзерцателен фотографски проект на Яна Лозева, който изследва образите от малко населено място без да се интересува от конкретната география и биографична значимост. Писали сме подробно за това поетично обяснение в любов към малкия град и преди, но сега е време да го видим не само на книга, но и в още по-голям формат в пространството на галерия.
КЪДЕ: Васка Емануилова (бул. Янко Сакъзов 15) до 29 май

Ляво: Unit 5, 2015/ Дясно: Reconstruction of the Ego, 2012 © Богдан Александров

КАКВО: Живописта като непрекъснат сценарий. Изложбата на едни от най-значимите произведения на Богдан Александров напомня за неговото значимо място в съвременното българско изкуство. Създадените между 2010 и 2022 четиридесет голямоформатни портрети и композиции представят различни негови посоки (Триади, Пургаториум, Парейдолия. Портрети в постановка, Вертиго. Портрети без диагноза“ и други.), а някои от картините се показват за първи път.
КЪДЕ: Двореца (пл. Княз Александър I) до 19 юни

© Николай Миланов

КАКВО: Пандемониум. От софийския квартал Христо Ботев до гетата край Лисабон, Николай Миланов създава хипнотизиращи фотографски портрети на хора от уязвими групи, живеещи на улицата. Социален работник по професия и по призвание, Миланов среща героите от фотографиите в последната си експозиция по време на работните си дежурства, докато се опитва да им помогне. Именно работата му с маргинализирани групи със скитнически начин на живот предопределя фотографския интерес на Миланов и неговите редовни сюжети. Кадрите в Пандемониум са повлияни и вдъхновени от епохата на романтизма и епичната поема Изгубеният рай на John Milton. Осемнайсетте цветни портрета в експозицията са снимани на терен без предварителна постановка в продължение на 15 години.
КЪДЕ: Квадрат 500 (ул. 19-ти февруари 1, пл. Св. Александър Невски) до 12 юни

© Stratos Kalafatis

КАКВО: Атон: Цветове на вярата. Ето една изложба, която звучи като Facebook история на Георги Милков или поне като такава, на която няма как да не го засечете. Stratos Kalafatis посвещава цяла петилетка на изследването и опознаването на Атон и неговите пейзажи, манастири и хора, които го обитават. В периода между 2008 и 2013 година гръцкият фотограф пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество, за да достигне до дълбоко разбиране на този свят на уединение и духовност. Монашеската общност отхвърля фотографията като оскверняващ акт, а разкриването на същността на Атон изисква продължително наблюдение. Фотографиите на Kalafatis успяват да предадат същността на това уникално място, неговата история и хилядолетна традиция, да опишат дивата красота на пейзажа, но без да подминават лицата, детайлите от ежедневието, бавното време и контраста между вътрешното богатство и аскетичната бедност.
КЪДЕ: Синтезис (бул. Васил Левски 55) от 12 май до 16 юли

КАКВО: Травма и тривия: Сезонът на Кали. Засичали сме работата на Невена Екимова в Арт Старт и сред номинациите за награда База. Сега базираната в Габрово девойка се включва в програмата на ФИГ.2 със самостоятелна изложба na ръчно бродирани кърпи, възглавници, гоблени, фрагменти от мебели и други декоративни изделия втора ръка. Сезонът на Кали е предисловие на Травма и тривия – самиздат книга, която трябва да излезе през юни.
КЪДЕ: Интро (ул. Цар Самуил 28) до 19 май

ИСКАТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВСИЧКИ ИЗЛОЖБИ НАКУП И БЕЗ ПАРИ? Няма проблем. Европейската нощ на музеите е на 14 май. Участват повече от 45 софийски музеи и галерии, пълната програма е тук, а входът е свободен.

КОНЦЕРТ

 Dead Can Dance: Lisa Gerrard и Brendan Perry

КАКВО: Dead Can Dance. Три години след концерта си в пловдивския Античен театър, Lisa Gerrard и Brendan Perry минават през столицата, за да представят последния си албум Dyonisus от 2018, както и нови аранжименти на популярни песни от The Serpent’s Egg (1988), Aion (1990), Into The Labyrinth (1993) и Anastasis (2012). Какво да очакваме? Жесток концерт на група, която обещава много, ама наистина много хорови хармонии. Подгрява ги шотландската певица, музикант и композитор Astrid Williamson.
КОГА: 14 май след 19:00 в Зала 1 на НДК (пл. България 1) срещу билети от 70 лева онлайн тук

МУЗИКАЛЕН ФИЛМ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

Nick Cave и Warren Ellis © Charlie Gray

КАКВО: This Much I Know To Be True. Сниман в Лондон и Брайтън през пролетта на 2021, новият документален филм на Andrew Dominik улавя изключителната връзка между Nick Cave и Warren Ellis и представя по проникновен начин песните от последните им два студийни албума – Ghosteen (Nick Cave & the Bad Seeds) и Carnage (Cave и Ellis). Преди началото на турнето им във Великобритания, двамата музиканти изпълняват песните от албумите с помощта на струнен квартет и певци, което ги прави още по-затрогващи. Мимоходом успяват да се видят и с Marianne Faithfull (Ellis продуцира нейния последен албум), а операторът Robbie Ryan дава всичко от себе си, за да се почувстваме отново като на самотната пандемична молитва на Cave от 2020. Своеобразното продължение на One More Time with Feeling от 2016 е филм за дълбокото приятелство, а глобалната премиера на This Much I Know To Be True в Дома на киното продължава с афтърпарти с музиката на Cave и Ellis.
КОГА: 11 май от 20:00 в Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37) срещу билет от 15 лева онлайн тук

ФЕСТИВАЛ НА СВЕТЛИНАТА

КАКВО: Lunar. 3D мапингът върху фасади в столицата има поне десетгодишна история зад гърба си, но не и в такъв мащаб. Първото издание на фестивала на светлините Lunar превръща тринадесет емблематични столични сгради, паркове и площади в огромна галерия на открито с 3D мапинг, светлинни инсталации и статични проекции от български и международни артисти от Австралия, Германия, Индия, Франция и Швеция. Вечерната пешеходна разходка по маршрута на фестивала включва две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина. Старият град в нова светлина, един вид.
КОГА: 7, 8 и 9 май от 20:30 до 00:00 върху фасадите на Квадрат 500, Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий, хотел Hyatt, Царската градина, Народния театър Иван Вазов, НДК и други

ТЕАТЪР

Актрисата Елеонора Иванова в промоционален кадър за Лулу на Крис Шарков в Театър София © Александър Станишев

КАКВО: Лулу. Малко след последното (за момента) представление на Серотонин, театралният режисьор Крис Шарков ще затвърждава добрите впечатления от работата си по Michel Houellebecq с премиерата на Лулу – популярната пиеса на немския поет и драматург Frank Wedekind за възхода и падението на млада жена от развлекателната индустрия, но и за метафизичната сила на любовта. Ролята на Лулу е поверена на актрисата Елеонора Иванова, която познаваме от няколко сериали (Отдел Издирване), филми, реклами, музикални видеоклипове и театрални постановки, но дебютира с главна роля именно в постановката на Шарков. Другите виновници за Лулу също не са никак лоши – сценография от Никола Тороманов, превод от Владко Мурдаров, музика от Емилиян Гацов – Елби, костюми от Илияна Кънчева, второстепенни роли от дузина жестоки таланти в трупата на театър София, промоционални кадри от Станишев, филмче от Жоро Манов и жесток (направо колекционерски) плакат от Радослава Боор.
КОГА: 10, 19 и 31 май в Театър София (бул. Янко Сакъзов 23А) срещу билет от 16 до 25 лева онлайн тук