Басейн Рай: Яна Лозева с поетичен дневник на малкия град

Не, Басейн Рай не е полезен туристически пътеводител с модернистични оазиси и привлекателни места, където да потърсим спасение от реалността и лудостта. Новата книга на Яна Лозева всъщност е носталгичен фотографски дневник, посветен на малкия град, радостта от светлината и тази жизнеопределяща магия на порастването.

Втората артистина книга на българската фотографка (след чудното списание за култура СВЕМА, проекта Терминал и дузина портрети за Boyscout измежду всички останали) е много поетичен визуален разказ за връщане към застинало пространство от детството, в което привидно нищо не се изменя.

Своеобразното продължение на Дълго лято, първата фотографска книга на Лозева, започва още преди седем години с идеята да се завърне към нещо отдалечено. С времето погледът на чуждия и непознатия се променя, превръща се в приближен, внимателен и съзерцателен поглед към близкото, към обичайното. Публикуваните фрагменти от ежедневието на неназовани места са спокойни: някои прихващат детайл от дейността и плавното движение на живота в малкия град, други изобразяват притихнали потрети.

За разлика от повечето проекти на Лозева, в Басейн Рай има фотографии, в които човекът напълно отсъства, но това не ги прави по-малко човешки и окъпани с естествена светлина. Пътуването този път е навътре към себе си, а не навън към басейни и други хедонистични удоволствия.

© Яна Лозева

Фотографската книга Басейн Рай (112 страници, твърди корици, самиздат) на Яна Лозева струва 40 лева в Нисим и Booklover.