Вечерната молитва с Nick Cave е утре в Cinema City

© Joel Ryan

#2020 пандемията може и да ликвидира всички живи концерти, но поне все още не се е домогнала до величествените концертни филми. И ако засега няма изгледи да се засилим отново към любимите си фестивали, то поне можем да се опияняваме от добрите идеи на големи артисти.

След великолепния American Utopia на David Byrne на малък екран у дома, Nick Cave събира своите последователи за вечерна молитва в IMAX. Макар първоначално Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace да е замислен като еднократен стрийминг мехлем против пандемичен ужас в края на юли, фронтменът на The Bad Seeds решава да пусне удължена с цели 28 минути филмова версия с ограничени прожекции така, че да не изпуснем нито детайл от великолепнoто операторско майсторство на ирландеца Robbie Ryan (Брачна история, Фаворитката), къртовския труд на целия екип и соло пианото на бате Николай.  

© Joel Ryan

Финалната част от филмовата трилогия, започнала с 20 хиляди дни на Земята (2014) и Още веднъж с чувство (2016), е описвана от Cave като нейна сияйна и сърдечна кулминация. Когато планираното световно турне на Nick Cave аnd The Bad Seeds за последния им шедьoвър Ghosteen (2019) пропада по обясними причини, Cave решава да запише своята (по думите на The New Statesman) пост-апокалиптична репетиция и концерт за един в красивата лондонска зала Alexandra Palace.

Освен край на спомената хлабава трилогия, филмът е своеобразно високобюджетно продължение на самостоятелното турне Conversations от 2019, по време на което Cave изпълнява оголени версии на своите песни на пиано и се съсредоточава върху разговори с публика, отговори на техните въпроси и по-голямо внимание върху собствените му текстове.

Но вместо да запише албум с Conversations версиите на парчетата в студио, австралиецът използва пандемията, за да се събере с Ryan, звукоинженера Dom Monks, монтажиста Nick Emerson, за да направи нещо, което не му се е случвало през последните години – да свири сам без публика в продължение на повече от два часа.

Всеки фен на Nick Cave и неговата група знае, че техните живи изпълнения никога не са просто обикновени концерти, а колективно преживяване с един главен шаман, който обладава публиката, докато я гледа в очите и се разхожда енергично сред нея в разгърдена риза и елегантен костюм.

Списъкът за вечерта в Аlexandra Palace включва само две парчета от последния Ghosteen и набляга предимно на интроспективните парчета от гениалния албум The Boatman’s Call, екстра парчета от цялата дискография на The Bad Seeds, eдна от страничния проект Grinderman и отпадналото от Skeleton Tree ново парче Euthanasia. Cave е сам с всички в новата реалност – интимно и много специално преживяване откъдето и да го погледнем.

Концертът Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace e утре вечер, 5 ноември, от 20:00 в Cinema City. Билетите струват 16 лева онлайн тук. Трябва да побързате, защото са останали пренебрежимо малко.