Какво да правим в София през април

Кадър от документалния филм за Димитър Воев, който участва и в програмата на Master of Art

Докъде я докарахме със стремежа да запълним цялото си свободно време с потентна храна за мозъка този месец? Нито повече, нито по-малко от разточителна програма с шест изложби, един фестивал за илюстрации и графика, един филмов фестивал за изкуство (само с документалистика, включително и филма за Воев), две театрални постановки, две партита, три концерта на готини мацки и едно мото изложение, които ще опитаме да вместим някакси в извънработния живот идните трийсетина дни:

ИЗЛОЖБИ

© Юлиан Атанасов

КАКВО: Моля, донеси ми вода. Втората самостоятелна фотоизложба на оператора Юлиан Атанасов е като първата, но още по-добра – аналогови фотографии от последните три години, заснети в България, Германия, Гърция и САЩ и хипнотизиращи с интензитета на магични кадри, които разказват къси истории и провокират да си измислим свои собствени такива. Познаваме Атанасов покрай работата му за филмите на Камен Калев (Източни пиеси, Островът) и Ялда, нощ за прошка на Massoud Bakhshi, удостоен с голямата награда на журито в Сънданс.
КЪДЕ: КО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17) до 10 април

КАКВО: Кула Убежище. Първият проект на +359 за 2022 е поверен на винаги интересния Станислав Памукчиев. Кураторът Петър Цанев определя Кула убежищe като необичаен проект, разположен в сянката на изкуството, призована от траекториите на Шелинговия ступор на разума, Лакановата няма реалност, криптовата инкорпорация на Дерида и стратегическата красота в некомуникативното ядро на изкуството на Перниола. Сериозна работа. Проектът на Памукчиев е емоционален симулатор, синтезиращ онези елементи от неговото творчество, които не виждаме толкова често. Кулата убежище не е художествена метафора, а реалност, в която всеки може да влезе, но само в определни дни и часове.
КЪДЕ: Галерия +359 (Водната кула в Лозенец, ул. Галичица 13А) на 8, 15 и 20 април между 17:30 и 19:30

КАКВО: Скъпоценният път на Данте. Божествената комедия на римския дизайнер Diego Percossi Papi е почит към върховния поет чрез великолепни бижута и предмети на изкуството с цялата тематична символика на Ада, Чистилището и другите ключови спирки от прословутото произведение. Каква е връзката на Dante със златарското изкуство? 73-годишният италиански дизайнер Papi има какво да сподели по темата за италианския гений, изграден от прозрения, оригинални идеи, древни познания, култура и преживявания, любов към красотата и големи занаятчийски умения. Чудите се къде другаде сте виждали работата на този майстор-ювелир? Във филми като Убийство в Ориент Експрес (2017), Елизабет: Златният век (2007), Чифликът на чучулигите (2007), Алатристе (2006), Оръжейният занаят и шиите на велики актриси, разбира се.
КЪДЕ: Двореца (пл. Княз Александър І №1) до 30 април

© Кети Маринова

КАКВО: Различни ъгли по сложни въпроси. Може би познавате Кети Маринова покрай нейната работа като сценограф и визуален артист с широк диапазон – от реклами, музикални клипове и познати ТВ формати до късометражни филми, театрални постановки и пърформанси (Активно вещество в Дерида от 2021, Винаги някой в градска среда от 2021, Целият смисъл на живота в Гьоте-институт от 2020 и пародийната политическа кампания Аз за вас от 2019). Нейната нова фотоизложба с инсталации обещава много ирония и чувство за хумор, независимо дали ни отвежда до Атина, Истанбул, Акаба, Червен бряг или Ескишехир. Различни ъгли по сложни въпроси търси пролуките, през които надникваме отвъд разбирането си за местата, които посещаваме, градовете, в които живеем и персонажите, неизменно маргинали, които виждаме.
КЪДЕ: Галерия SeeMeOn 29 (ул. Цар Симеон 29) от 6 до 17 април между 16:00 и 20:00

InSide Outside In © Рафаил Георгиев-Raffò

КАКВО: Малки монументи. Експозицията от концептуализирани реплики на Рафаил Георгиев-Raffò съдържа вече реализирани негови скулптури в публичното пространство на Южна Корея, Чили, Израел, Китай, България, Германия и много други, компресирани до такъв мащаб, че да се поберат отново в изложбена зала и да се превърнат в малки монументи. Светът е голям и оксиморони дебнат навсякъде. Ако се чудите как точно са мащабирани въпросните монументи, отговорът е посредством софтуер за 3D моделиране.
КЪДЕ: Галерия Сердика (ул. Цар Самуил 90Б) до 15 април

© Текла Алексиева

КАКВО: We Could Be Heroes. Изложба на Текла Алексиева и Искра Благоева, кръстена на текст от велико парче на David Bowie – имате ли нужда от повече причини, за да се засилите към софийската улица Будапеща? We Could Be Heroes е преди всичко женска изложба, в която две велики жени от коренно различни поколения размишляват върху един от най-силните атрибути на мъжествеността – героичността. Тази колаборация е не само женска, но и феминистка, дръзка и абсолютно непоколебима. Изложбата включва живописната работа Съдбата влачи човека (1987) и рисунки на Текла Алексиева, обединени от мотива за борбата и космоса. Неонът We could be heroes на Искра Благоева пък носи героичния заряд на Bowie, но без носталгия или съжаление за пропуснати възможности, а само с твърда решимост към героичност. Звуковата инсталация към композицията е в колаборация с Пистамашина.
КЪДЕ: Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) от 6 април до 5 май

ФЕСТИВАЛ (НО НЕ МУЗИКАЛЕН)

КАКВО: ФИГ. 2. Какво ще видим от второто издание на фестивала за илюстрации и фрафика? Първо ще се разходим до груповата изложба в КО-ОП с любопитното заглавие My Head Is A Photodump и работата на 18 български артисти, след това ще тормозим създателите на AБVA с въпроси как намират чудеса от историята на българското графично изкуство, ще минем през пазара за принтове за нови попълнения в колекцията, а можем и да си изберем някоя от творческите работилници в програмата на фестивала.
КЪДЕ: На различни локации от 12 април до 31 май

ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

КАКВО: Воев. Малко български документални филми разпродават прожекциите си предварително още преди премиерата и провокират подобен интерес сред музикалната публика и обикновените носталгици. Воев на Биляна Кирилова разказва за живота и творчеството на един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна у нас от края на 80-те и началото на 90-те. Музиката и дълбоките поетични метафори на Димитър Воев отразяват бунта на младите по времето на соцреализма, описват стремежа към свобода и себеизразяване на цяло едно поколение и продължават да живеят чрез своята непреходност и до днес. Разпродадените прожекции го доказват от воле.
КОГА: 8 април в Дом на киното срещу 10 лева (ако останат билети) и 15 април в Люмиер

Кадър от Кърт Вонегът – Неподвластен на времето

КАКВО: Master of Art. Седмото издание на фестивала за документални филми за изкуство минава под знака на Украйна (с тематична селекция) и гъмжи от обещаващи ленти за Amos Oz, архитекта на брутална Бразилия, Борис Христов, писателя Kurt Vonnegut, художника Lucian Freud, Tintoretto, френската легенда Louis de Funès, провокативния фотограф Erwin Olaf, нещо вълнуващо на име Троянски джаз и още много.
КОГА: От 7 до 28 април в киносалоните

КОНЦЕРТИ

КАКВО: Leena. Цветелина Лазова (Leena) има доволно силен старт на 2022 – отличен дебютен албум (Labyrinth of the Subconscious), успешна кампания за винил, нов клип на едно от парчетата в албума Don’t Panic и концертна премиера на целия лабиринт на подсъзнанието с обичайните заподозрени Гена, Yаиa, TromBobby, Евден Димитров и танцьорката Никол Карушкова.
КОГА: 6 април в Koncept Space (бул. Никола Вапцаров 6) след 20:00 срещу 14 лева от BILET.BG

OЩЕ КОНЦЕРТИ НА ГОТИНИ АРЕНДБИ И ПОП МАЦКИ: Дороти Такев в Бар Петък на 12 април от 21:00 (10 лева на място) и Елена Сиракова в Sofia Live Club на 29 април след 21:00 ()

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

© Георги Вачев

КАКВО: Коприна. Пловдивският драматичен театър гостува в столицата с Коприна – постановката на режисьора Диана Добрева, драматурга Александър Скеулов и още две дузини талантливи хора по световноизвестния роман на Alessandro Baricco. Историята: платонична любовна история между френски търговец на копринени буби и безименно момиче, живеещо в японско владение, разгръща метафората на пътя като свързваща между различните цивилизации, поставя въпроса доколко те изобщо могат да бъдат съвместими и разкрива коренно противоположните разбирания за основни човешки категории като успех, печалба, цел на съществуването, обществена субординация, модерност и традиционност. Но над всички исторически събития, маркирани в спектакъла – бунтове в Япония, съд над литературното произведение на Baudelaire Цветя на злото, акостиране на американски кораби, нарушили вековната изолация на Япония, превръщане на френското селячество в промишлен буржоазен слой – властва нещо, покорило и източната, и западната цивилизация: необяснимата красота.
КОГА: 12 април в Народния театър Иван Вазов (ул. Дякон Игнатий 5) от 19:00 срещу 15 лева (последни билети в сайта на театъра)

КАКВО: Секс и драма. Поетична акция на Антония Антонова и Цветелина Вътева е по-различна от това, което са свикнали да очакват последователите на тяхната Facebook страница за графомания и халтура Вайръл стихове за секс и драма. Зад привидно невинните, но щекотливи въпроси дали всеки може да пише стихчета по интернет и каква е формулата на успеха в цифровата ера се прокрадват далеч по-интимни и разкриващи поетични творби, оформени като пътешествие през страховете на детството, през болката на младостта, през селата Кунино и Бела речка, през жп гарите във Варна и Своге, през тъмните софийски паркове, витошките пътеки и финалните щрихи на старостта с нейното отминало бъдеще. Секс и драма е пътешествие, което тръгва от злободневието и неврозата на съвременния свят и води към онези светове, в които живеят поезията и свободният дух.
КОГА: 9 и 29 април в камерната зала на Сфумато (ул. Димитър Греков 2) ot 19:00 срещу 14 лева онлайн

ПАРТИТА

КАКВО: Döner Muzik. Едно от малкото партита в града, на които никой не си гледа телефона, защото всички са заети с бесни танци и симпатични кючеци, речта и самите посетители са интернационални, близкоизточната диаспора е сериозно застъпена, а музиката е поверена на симпатични хора като Julieta Intergalactica, Joobba, Sayulke, Li Lie и Diass. Döner Muzik е велика дискотека за всички, които обичат близкоизточни ритми в танцувален и много приобщаващ вариант – вероятно най-доброто софийско парти в момента.
КОГА: 15 април в The Steps (ул. Братя Миладинови 12) след 20:00 срещу 10/15 лева за вход

КАКВО: 10 години BoogieOn Radio. Дани Бирата (Ramsey Hercules) не успя да дочака десетата годишнина на своята сбъдната мечта – великолепното онлайн радио BoogieOn. Неговите приятели обаче са решени да почетат и нея, и неговата памет, с четири благотворителни събития в четири различни града. Мисията: радиото никога да не спира, а бирата на Ramsey никога да не свършва. Партито в София съвпада с рождения ден на радиото и обещава BoogieDog на Джун Йошида в градината и диджей сетове на Илко, Иво Стоядинов – Charlie, Мартен, Dessy, Ihou, Oto, Artone, Rawland и други приятели на Ramsey.
КОГА: 16 април в К.Е.В.А. (ул. Г. С. Раковски 114) след 17:00

ИЗЛОЖЕНИЕ

КАКВО: Moto Expo. Единственото специализирано изложение за мотоциклети, скутери, мотопеди, АТV и аксесоари у нас се завръща след пандемична почивка с най-новото от производители, дизайнери и конструктори на популярни марки като Aprilla, BMW Motorrad, Can-AM, Evinrude, GasGas, Harley-Davidson, Honda, Indian Motorcycle, Lynx, Moto Guzzi, Polaris, Peugeot, Piaggio, Rieju, Royal Enfield, Sea-Doo, Silence, Sur Ron, Suzuki, Triumph, Vespa, Yamaha, Zero Motorcycle и други.
КОГА: От 15 до 19 април в зала Асикс Арена (бивша Фестивална, ул. Манастирска 35) срещу 8/10 лева за вход