BOYSCOUT BOOK CLUB: 7 супер книги от август

Подобно на всичко други нормални хора през август, бойскаут редакторите оставят месечния BOYSCOUT BOOK CLUB на пълен самотек и се запиляват по плажове. Няколко седмици по-късно обаче опитват да отбият номера с малко ямайско фентъзи, свръхдоза балканска (Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина) и малко ирландска литература. Ето какво четем:

СКИПИ УМРЯ на Paul Murray (Кръг, с превод от Елка Виденова и Екатерина Мачева и корица на Люба Халева)

Историята: Когато четиринайсетгодишният Скипи внезапно пада мъртъв насред любимата закусвалня до гимназия Сийбрук, животът на съучениците му изведнъж се променя, а последиците отекват и в средите на преподавателите. Дали за това е виновна възлюбената му Лори, която страда от амбициите на родителите си? Дали има връзка със съперника за сърцето ѝ Карл, движещ с дилърчетата наоколо? Или пък с гениалния му съквартирант Рупрехт – зубър, обсебен от струнната теория и напът да открие портал към паралелни вселени? А може би всичко е заради ултрамеркантилния заместващ директор, решен да сложи край на цяла ера в ирландското образование.
Защо да я прочетете: Publishers Weekly я определя като една от най-мрачните и забавни книги в съвременната литература. Вторият роман на ирландския писател и сценарист Paul Murray свързва опита на няколко поколения чрез повторимостта на техните блянове и поражения, очаквания и отстъпления. Въпреки обема си историята засмуква като черна дупка и събира всичко: младежки хормони, училищна скука, приключения, религия, история, физика, спорт, наркотици, поезия, музика и още. Написана със забавна и занимателна ерудиция, с комична ирония и ненатрапчива дълбочина, на изключително жив език, Скипи умря е книга за приятелството, чистата обич и смисъла да продължиш, помнейки.
Колко струва: 26 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ЛУННА ВЕЩИЦА, ЦАР ПАЯК на Marlon James (Лабиринт, с превод от Богдан Русев и корица на Meighan Cavanaugh)

Историята: Вещицата Соголон от Черен леопард, червен вълк е централен персонаж във втората книга от трилогията Тъмната звезда на ямайския носител на наградата Букър за 2015. Лунната вещица разказва какво се е случило с момчето, което изчезва в предишната част, и ни кара да проследим нейните перипетии, победи и провали, докато го търси. Ставаме свидетели и на дълговековната вражда между Соголон и Аеси, първия министър на царя. Той действа в близко сътрудничество с владетеля и двамата заедно са като осемте крайника на паяк. Аеси притежава значителна и смъртоносна сила. Нужни са ум и смелост, за да му се опълчиш.
Защо да я прочетете: Заради умелото преплитане на африканска митология, исторически факти и фентъзи, благодарение нa което Marlon James успява да изгради митичен свят, населен с речни нимфи, дракони, тролове, човекоядци и други чудновати същества и да представи загадка с множество отговори. Salman Rushdie го определя като иносказателно пресъздаване на Африка с неизбежни отгласи от Tolkien, Игра на тронове и Черната пантера, а The New York Times – като литературното съответствие на Marvel вселената. Хубаво.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ОКТОПОД на Anait Grigoryan (Колибри, с превод от Ася Григорова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Договорът на Александър с банката в Нагоя, където е работил, изтича и той трябва да се прибере у дома, в Русия. Но преди това младежът решава да посети малкия рибарски остров Химакаджима, където е въвлечен в сложни отношения и събития. Спокойният разказ постепенно се изпълва с динамика, напрежение и ужас, когато островът попада в смъртоносната прегръдка на силно земетресение и унищожително цунами. Оживяват старинни поверия и съвременният японски бит, а сред основните герои някак естествено се вписва и самият остров, заснет с фотографска точност в сезона на тайфуните, с неговите проливни дъждове и неразгадани тайни.
Защо да я прочетете: Заради любопитното преплитане на реалност и мистика в една необичайна и лесно обсебваща история, разказана с плътен и поетичен стил от руска писателка, която завършва две специалности в родния си Санкт Петербург (филология и биология) и дори става доктор на биологическите науки, преди да се отдаде на литературата и своя втори дом – японската култура.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОБЛАК С ФОРМА НА КАМИЛА на Alina Nelega (ICU, с превод от Лора Ненковска и корица на Люба Халева)

Историята: Много автори се опитват да видят известни истории през погледа на често оставащите периферни и неразтълкувани женски образи. В романа на Alina Nelega, образът на майката на Хамлет е ключ към позицията на жената, разгледана през съвременната чувствителност. Изградена под формата на два монолога – на майката, която вижда разрухата на неочаквано покосения от психична болест свой син, и на самия него, книгата на румънската писателка и драматург е увлекателно емоционално пътешествие из дебрите на чувството за вина, измеренията на обичта и привързаността, трудния период на средната възраст, осъзнаването на независимостта на собственото ти дете и импулса да намериш щастие с друг.
Защо да я прочетете: Съвременната интерпретация на Shakespeare-овата пиеса е фокусирана върху напрежението между поколенията и естеството на майчината обич. Една от най-важните фигури в съвременната румънска драматургия повдига и важния въпрос за фигурата на майката в съвременното общество; за жената, която, посветена на своята кариера, се отказва от присъщата си онтологична роля. Текстът е дълбок, аналитичен и важен като проблематика, защото извежда на преден план болезнени дилеми в живота на днешните жени не само в Румъния, не само в обществата на бившите комунистически страни, но и въобще в съвремието.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

РАЗКАЗИ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ на Faruk Šehić (Колибри, с превод от Соня Андонова и корица на Капка Кънева)

Историята: Разкази с часовников механизъм обхваща петнайсет разказа – петнайсет парчета живот на фона на бруталната война в Босна и Херцеговина през 90-те години на XX век. На границата между реално и въображаемо, с нюанси на сюрреализъм и магически реализъм, се редуват военни сцени, блянове за мирен и ведър свят, за далечни пътешествия, митологични препратки, аналогии с други страни и народи. В центъра на повествованието е човекът със своята крехка идентичност, с незаличените вътрешни белези, с усещането за личен апокалипсис.
Защо да я прочетете: Защото сборникът на босненския писател Faruk Šehić е ярко литературно потвърждение на травмите от войната, пронизано от мека поетичност, от тиктакане на часовник, който отмерва миналото и настоящето, живота и смъртта, астрономическото и човешкото време. Авторът е създал свидетелство за историчност и памет, защото Това беше моята несъзнателна мисия: да оцелея, да разказвам, да пиша. Последното изречение не е някаква фантасмагория. Роденият през 1970 писател е завършил ветеринарна медицина в Загреб и философия в Сараево, но в периода 1992-1995 воюва в Босненската армия. Белетрист, поет, есеист и критик, Šehić е сред най-талантливите творци от бивша Югославия, представител на т.нар. прегазено поколение.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СПОМЕН ЗА ГОРАТА на Damir Karakaš (ICU, с превод от Русанка Ляпова и корица на Люба Халева)

Историята: Спомен за гората е честна и смела книга за детството и порастването, за надеждите и разочарованията, за копнежите и горчивините в живота на едно момче. Това е и книга за отношенията в семейството и особено за наранената връзка между един властен, патриархален баща и неговия чувствителен, невписващ се в канона от обществени условности син в контекста на хърватската действителност. И въпреки това крехката дързост на главния герой с неговата фина чувствителност, която го отличава от средата и най-вече от връстниците му, ни прави съпричастни към историята по нов начин. Постепенно пред нас се разкрива тайнствената прелест и спотаената мощ на гората, криеща заплаха и обещание.
Защо да я прочетете: Заради поетичния език, усещащ се не в предозирането с красиви фрази и витиеватостта на стила, а в спокойното и ненатрапчиво вглеждане в ежедневните тайни на битието. Спомен за гората е носител на наградите Фриц за най-добра прозаична творба на годината (2017), Петар Кочич за високи постижения в съвременната литература и италианската Premio ITAS (2021). Две години след неговото публикуване, романът на Damir Karakaš (Как влязох в Европа, Прекрасно място за нещастие) е поставен на сцена в загребския театър Гавела (2018).
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

В ДНИТЕ ЖИВЕЕМ на Christos Kythreotis (Колибри, с превод от Иван Б. Генов и корица на Капка Кънева и Маргарита Василева)

Историята: Романът обхваща един-единствен ден (20 юни 2014) от живота на 35-годишен адвокат от съвременното изгубено поколение. С горчив хумор и самоирония и на фона на политическата и социалната криза в Гърция, главният герой поднася изкусна плетеница от реминисценции и ретроспекции, размисли и прозрения, лутания в професионален и интимен план, в търсене на истинската си същност. Нижат се трудни взаимоотношения с родителите, сложни връзки с две жени, дело за измама на клиентка от салон за красота и един фатален край.
Защо да я прочетете: Заради очевидните паралели с Одисей на James Joyce и Билярд в девет и половина на Heinrich Böll. Роденият през 1979 в НикозияChristos Kythreotis е един от най-даровитите представители на съвременната гръцка и кипърска литература. Успехът го съпътства още от първата му книга, сборника с разкази Μια χαρά (Много добре, 2014), спечелила редица авторитетни отличия за дебют. Следва романът В дните живеем (2019), удостоен с Държавната литературна награда на Кипър и наградата за проза на гръцкото списание Клепсидра, включен в краткия списък на Държавните литературни награди на Гърция и номиниран за Европейската литературна награда (2020).
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.