BOYSCOUT BOOK CLUB: 8 супер книги от април

Готови ли сте за дългия пролетен панаир на книгата? Знаете какво се случва обикновено: рекорден брой издателства, премиерни издания, срещи с писатели и хиляди книги на страхотни цени в парка пред НДК. Преди да се засилим към познатите бели шатри, правим една бърза сбирка на BOYSCOUT BOOK CLUB, за да отличим най-добрите нови книги от април. Ето какво четем:

СГОВОР НА ГЛУПЦИ на John Kennedy Toole (Лист, с превод от Вениамин Младенов и корица на Емил Марков)

Историята: Сюжетът следва по петите Игнациус Райли – 30-годишен, добре закръглен любител на хотдога от Ню Орлиънс, притежател на магистърска степен по средновековна история. Той живее с властната си майка и ненавижда останалия свят, защото смята, че е загубил изконните ценности на геометрията и теологията. Един следобед Райли се озовава в центъра на града и докато майка му е на преглед за артрита си, той се забърква с полицията. След последвалата суматоха майката катастрофира със стария им автомобил. За да ѝ помогне да плати щетите за злополуката, Игнациус трябва да извърши най-върховната обида към себе си – да си намери работа. Брониран със средновековна философия и измъчван от капризната си стомашна клапа, той се носи из Америка от 60-те години и предизвиква смях на талази у читателите.
Защо да я прочетете: През 90-те години Сговор на глупци е не само любим роман на младежите у нас, но и парола сред книжарите на площад Славейков, вървяща с подсмихване и искане на баснословни суми. Според редакторката на новото издание Боряна Даракчиева особеното очарование на книгата за родните читатели идва от усещането за неподправено бунтарство в една уж пренаситена с бунтарство епоха, защото той е въплъщение на свободата да се смееш наистина над всичко, и най-вече над себе си. John Kennedy Toole пише романа през 60-те години на миналия век, но не доживява неговия успех. След дълги и неуспешни опити да намери издател, депресията му се задълбочава дотолкова, че да сложи край на живота си на 32, останал неразбран от сговора на глупците. Неговата майка обаче се преборва шедьовърът на сина ѝ да види бял свят през 1980. Така години след смъртта на своя автор книгата е издадена за първи път, а журито на наградите Пулицър прави изключение от правилата си и удостоява посмъртно John Kennedy Toole.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

НЕРАЗДЕЛНИТЕ на Simone de Beauvoir (Колибри, с превод от Красимир Петров и корица на Стефан Касъров)

Историята: Simone de Beauvoir (Мандарините, Вторият пол) го смята за прекалено личен, за да бъде публикуван приживе. Затова Неразделните чака своята среща с читателите близо седемдесет години и вижда бял свят благодарение на приемната дъщеря на писателката – професор Sylvie Le Bon-de Beauvoir. Това е романизираната история на пламенното приятелство между Силви (Simone) и Андре (Elisabeth Zaza Lacoin) и на борбата им за правото на избор в живота и любовта в задушаващата атмосфера на общество, закостеняло в отживели времето си правила и условности. Неразделните е борба срещу консервативните социални ценности, борба за равенство между половете и срещу вкореняваните от детството сексистки предразсъдъци.
Защо да я прочетете: Заради статута на ключ към цялостното творчество на  голямата френска писателка и философ, превърнал се в световно литературно събитие веднага след публикуването си през 2020. Краткият автобиографичен роман на Simone de Beauvoir (1908-1986) излиза за първи път на български език.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КЪЩАТА С ВРАТИТЕ на Tan Twan Eng (Лабиринт, с превод от Петя Петкова и корица на Иван Масларов)

Историята: 1921 година. Лезли Хамлин и съпругът й Робърт, адвокат и ветеран от войните, живеят в Пенанг, Малая. Когато на гости им идва Съмърсет Моъм, стар приятел на Робърт, има опасност идиличното им битие да се пропука и това да промени живота на мнозина. По онова време Моъм е сред най-прочутите и четени писатели и тръгва на това далечно пътешествие заедно със секретаря си Джералд, за да се спаси от разорение и от фиктивния си брак и да открие тема, която да го вдъхнови за следващата му творба. Лезли също се чувства като в капан в брака си, по-разклатен, отколкото изглежда на пръв поглед, и Моъм подозира, че тя води двойствен живот и има любовник, а след като научава, че е била свързана и с китайския революционер Сун Ятсен, решава да се поразрови по-надълбоко. С времето обаче се сприятелява с Лезли и открива много по-изненадваща от очакваното история за скандали, войни и англичанка, обвинена в убийство.
Защо да я прочетете: Защото е омайващо красив и базиран на действителни събития роман за любов и предателства, за колониализъм и революция, за писателско майсторство и изкупление. Tan Twan Eng е автор на три романа: Дарът на дъжда (2007), Градината на вечерните мъгли (2011) и Къщата с вратите (2023), и трите с номинации за Букър. Негова творба излиза на пръв път на български.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЖИВОТЪТ, РАЗКАЗАН ОТ ЕДИН ХОМО САПИЕНС НА ЕДИН НЕАНДЕРТАЛЕЦ на Juan José Millás и Juan Luis Arsuaga (Колибри, с превод от Десислава Антова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Хомо сапиенсът Juan Luis Arsuaga и неандерталецът Juan José Millás влизат в един бар и сътворяват научнопопулярен бестселър, напомнящ сократически диалог проникновен и образователен, същевременно духовит и достъпен, зареден с ярък хумор, находчиви прозрения и културни препратки. Знаете ли, че шимпанзетата и слоновете се стъписват при гледката на смърт? В колонията от шимпанзета има политика, има съюзи, има борба за власт, която би била немислима в един мравуняк например. От пещерните рисунки и музея Prado през детските площадки, магазините за играчки и изложбите на домашни питомци до разходването на ресурсите и различията в храненето в отделните части на света, тази книга преплита съвремие и дълбока древност в интригуващо посещение при предците, съчетало по виртуозен начин научните открития и едно от най-великите човешки изобретения – разказваческото изкуство.
Защо да я прочетете: Заради ерудираното, забавно и просветляващо пътуване в миналото. Двама изкусни разказвачи – един изявен палеоантрополог и един уважаван писател и публицист – доказват, че следите от праисторията и човешката еволюция са навсякъде около нас.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СИНГУЛЯРНОСТ на Balsam Karam (Колибри, с превод от Радослав Папазов и корица на Капка Кънева и Здравка Будинова)

Историята: Както подсказва заглавието, този роман проследява съдбата на две жени, запратени в символична черна дупка или онази точка, която физиците наричат сингулярност – място, където непрекъснатостта на пространство-времето на живота е нарушена и страданието клони към безкрайност. В неназован крайбрежен град майка на семейство, избягало от война в неназована страна, търси изчезналата си дъщеря. Търси я, докато, изгубила надежда и обезумяла от скръб, не се хвърля в океана. Свидетел на самоубийството ѝ става друга жена, която малко по-късно научава, че бебето, което очаква, е мъртво. Докато лежи в болницата, отказвайки да бъде подложена на принудително раждане, жената си припомня сцени от живота, своя и на семейството си, избягало от война в неназована страна.
Защо да я прочетете: Заради удивителното изследване на темите за скръбта, загубата, миграцията и майчинството от един от най-вълнуващите литературни гласове на Швеция – блестяща пистелка от от иранско-кюрдски произход, която може би познавате покрай дебютния ѝ роман Хоризонт на събитията. Сингулярност е номиниран за Европейската награда за литература през 2021, а Fredrik Backman (Човек на име Уве) твърди, че не познава друг автор, който да пише като Balsam Karam. Тя ме обезоръжава. Наистина е един от най-оригиналните и необикновени гласове, представяли Скандинавия някога. Двайсет минути след като затворите тази книга, ще установите, че все още я държите в ръце.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЧЕТЕЦЪТ на Bernhard Schlink (Кръг, с превод от Любомир Илиев и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: Германия, края на 50-те години на XX век. Случайна среща между гимназиста Михаел и загадъчната, доста по-възрастна от него Хана довежда до пламенна афера. Четенето на глас скоро се превръща в неделима част от техния таен любовен ритуал, който ще бележи и двамата завинаги. Но всичко помежду им приключва внезапно с необяснимото изчезване на Хана. Когато пътищата им се пресичат отново, той е студент по право, а тя е изправена пред съда с други бивши надзирателки от концлагер заради невъобразимо престъпление по време на Холокоста. Докато следи процеса, Михаел постепенно осъзнава, че почти през целия си живот Хана е пазила тайна, която смята за по-страшна и от нацисткото си минало.
Защо да я прочетете: За да се подготвим за предстоящото българско издание на новия роман на schlink – Внучката, своеобразно продължение на Четецът. Дотогава си припомняме най-известния шедьовър на германския писател, професор по право и съдия – дълбоко хуманен и непреходен, роман с характерен пестелив, но изкусен стил, повеждящ читателя през сложния морален лабиринт на незабравима история за любовта и загубата, за вината и прошката, за греха и изкуплението. А също и за силата на думите като мост между поколенията и като възможност да продължим напред въпреки всичко.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ЛЮБОВ, ИЛИ НЕЩО ТАКОВА на Therese Tungen (Колибри, с превод от Стефка Кожухарова и корица на Капка Кънева)

Историята: Сборникът на нашумялата норвежка писателка Therese Tungen (Някога са били вълци) обхваща пет разказа, обединени от вечната тема за любовта и нейните неочаквани проявления – любов, която се отклонява от нормалното, разрушителна любов, такава, която сме загубили и не можем да забравим. Понякога хората се срещат в неподходящ момент, друг път двама души откриват, че интерпретират любовното чувство по различен начин. Омъжена жена прочита във вестника съобщение за внезапната смърт на стар свой любовник и се отдава на спомени за миналото. Двойка на средна възраст заминава на дълго планирано пътуване до Гранд Каньон с надеждата далеч от дома да успеят да запълнят тишината помежду си. Години след раздялата им мъж вижда любовта на живота си в далечината и не знае дали да се скрие, или да отиде при нея.
Защо да я прочетете: Защото е силна книга за разминаванията и самотата, за тишината и неизказаните думи, за всеобщия ни стремеж към близост и за това, че веднъж породена, никоя любов не може да ни напусне напълно. Любов, или нещо такова има номинация за Европейска награда за литература през 2020.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПОП, ДАМА, ВАЛЕ и СМЯХ В ТЪМНОТО на Владимир Набоков (Колибри, с превод от Лиляна Минкова и Гергана Георгиева и корица на Иво Рафаилов)

Историята: Към така наречената Бисерна поредица на Колибри се присъединява и Владимир Набоков с луксозно общо издание на две от най-забележителните му произведения. Поп, дама, вале е вторият му роман, издаден на руски под псевдонима В. Сирин. Историята разказва за Франц, младеж от малък провинциален град, изпратен да работи в магазина на заможния си чичо, Курт Драйер. По време на пътуването си до Берлин Франц сяда в едно купе с Драйер и младата му съпруга Марта, без дори да подозира. Още тогава е омагьосан от красотата на Марта, а малко след като започва работа в магазина, двамата завързват тайна афера. Сюжетът придобива по-мрачен тон, когато Марта решава, че Франц трябва да убие чичо си, за да наследят парите му и да живеят заедно завинаги. Вихър от неочаквани събития постепенно надига въпросът ще дойде ли смъртта и ако да, дали ще ни посети в обичайния си облик? Според критиците Смях в тъмното е жесток малък шедьовър – от онези книги, от които нищо не може да се отнеме и към които нищо не може да се добави, без да се нанесат щети. Още първите изречения опитват да подскажат развръзката, но читателят не може да бъде подготвен за театралния шамар на последната страница. Смях в тъмното е написан първоначално на руски през 1932–1933 под заглавието Камера обскура и претворен на английски от самия Набоков през 1938 заради недоволството му от качеството на превода на първото издание от 1936. Камера обскура е далечна предшественица на фотоапарата и прожекционния апарат – леща, с чиято помощ се възпроизвеждат изображения на сенки. Оттук и раздвоеността на текста между фотографското улавяне на мигове, кинематографичното представяне на отделни сцени  и кулминацията на финалните сценични инструкции.
Защо да я прочетете: Защото Владимир Набоков (1899-1977) е знаково име в модерната проза на XX век – романист, поет, драматург, литературен критик и преводач, въобще космополитна фигура с ярка индивидуалност и блестящ ум. А ние четем и колекционираме всичките му книги, та затова.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.