Пълно ускорение: Bale и Damon срещу света в Льо Ман

Matt Damon и Christian Bale в Пълно ускорение

Новият филм на номинирания за Оскар James Mangold (Логан, Да преминеш границата, Копланд) е наистина приятна изненада заради блестящия начин, по който успява да разгледа едно от най-големите съперничества в моторните спортове. Говорим за автомобилните състезания от отдавна отминалата златна ера на автомобилизма през 60-те – 24-те часа на Льо Ман и надцакването между Ford и Ferrari, което остава в историята по противоречив начин.

Но нека шизофренията в заглавието на Пълно ускорение (Ford v Ferrari в Щатите и Le Mans ’66 в Европа) не ви заблуждава какво точно е искал да каже автора. Всяко едно от трите е приличен, но недостатъчен дестилат на арката, която го движи. Филмът на Mangold не е обикновен спортен екшън с напомпани и легендарни суперколи, а много добро изследване на човешки характери и начина, по който те могат да реагират в опълчването срещу безсмислената бюрокрация и ежедневни (животозастрашаващи) проблеми. Режисьорът на един от най-интересните и подтискащи супергеройски филми (не, не е Жокера) се вдъхновява от истинската история за приятелство, променило аналите на автомобилните състезания – това между победителя на Льо Ман през 1959 и брилянтен автомобилен дизайнер Carroll Shelby (Matt Damon) и ексцентричния английски монтьор и талантлив пилот Ken Miles (Christian Bale), които се нагърбват със задачата да конструират нов супер автомобил за Ford и да прекъснат доминацията на Ferrari в най-тежкото състезание за автомобили.  

We are the the peaky blinders, пардон, we are the champions: Christian Bale като Ken Miles в Пълно ускорение

На пръв поглед, нищо особено и ново. 152-минутният епос на Mangold обаче е интересен и ентусиазиращ от първата до последната минута и не би бил посрещат добре само от най-заклетите автомобилни фенове, които държат на историческата акуратност. За да успее да побере цялата история в прилично времетраене, a и за по-голям драматизъм, Mangold си е позволил доста волности и отклонения от реалните факти, които биха били трън в очите на пуристите и незабележими от всички останали, готови да посрещнат Пълно ускорение като чисто филмово забавление.

Howdy! Matt Damon като Carroll Shelby в Пълно ускорение

А този филм е точно това – красиво заснет, динамичен, напрегнат и забавен екшън без претенции за гениалност, разказващ за колоритни и страшно решителни персонажи, които се изправят срещу законите на физиката, корпоративната култура (страхотно превъплъщение на Tracy Letts в ролята на циничния и изискващ Henry Ford II) и личните си демони, за да създадат въпросния революционен автомобил, който ще победи красивите бегачки на стария Enzo. Привидно трудната задача да се стимулират зрителските емоции във филм за състезание, в което актьорите са ограничени откъм игра с лице и тяло по обективни причини е решена със страхотно операторско майсторство и добре синхронизирани манеризми на Bale, печелещ симпатии и овации с непрекъснатото подвикване Giddy up, кокни акцент и олдскуул мъжественост.

Christian Bale в Пълно ускорение

Емоционалната арка във филма работи безотказно в комбинация с отлично измислените и заснети екшън епизоди със свистящи гуми и решението на сценаристите Jez Butterworth, John-Henry Butterworth и Jason Keller да се съсредоточат върху чисто човешките моменти и сблъсък между гении и обикновени цинични подлизурковци, а не просто върху съперничеството между компаниите Ford и Ferrari. Самата химия между тексасеца Shelby и грубия Miles е истинско удоволствие да бъде наблюдавана заради силния наклон към старите общочовешки ценности и непрекъснатия пинг-понг на емоции и скандали ала другата потентна двойка на 2019 – тази на Pitt и DiCaprio в деветия филм на Tarantino.

Christian Bale и Matt Damon в Пълно ускорение

Освен големите разминавания с историческата акуратност, един от малкото недостатъци на Пълно ускорение е меко казано едностранчивия и леко плосък начин, по който са представени съперниците от Ferrari. Филмът на Mangold се задоволява с елементарното отъждествяване на Enzo Ferrari (убедителен Remo Girone) и неговия пилот Ludovico Scarfiotti (Guido Cocomello) с архизлодей, но това е положението. Всичко друго си е абсолютно наред и независимо дали познавате в детайли надпреварата в Льо Ман през 1966 или сте тотален игнорант в моторните спортове, Пълно ускорение ще ви държи напрегнати и ангажирани до самия финал.

Пълно ускорение е в кината.