Поколението R: Христо Лазаров за емоцията в късите клипове

© Димитри Стефанов

Независимо дали снима корпоративни късометражни видеоклипове или лични любовни истории (модерната инкарнация на сватбените филмчета – бел.ред.), операторът Христо Лазаров разказва емоционални истории вече две десетилетия. Съоснователят на филмовата къща Haldigital97 е част от Поколението R на Canon – симпатични професионалисти, които използват системата камери и обективи EOS R на японската компания, за да спестяват време в обработка и да го инвестират в креативност.

Надграждайки върху три десетилетия иновации, EOS R е разработена на основата на революционен байонет за RF обективи, подсигуряващ по-бърз автофокус и високоскоростна комуникация между фотоапарат и обектив. Лазаров говори дълго и за други ключови предимства като технологиите Dual Pixel CMOS Af, резолюциите до 4Kм силното представяне при слаба светлина и пълнокадровото 8K RAW видео, а ние го разпитваме за основните му вдъхновения, движението на камерата, работата със светлина и историята в центъра на стойностния късометражен филм.

Страницата на Haldigital97 започва с цитат от Stanley Kubrick. Кои режисьори са повлияли най-силно на вашата естетика? Има много режисьори, оператори и фотографи, които са повлияли естетически и философски на начина ми на мислене. Списъкът е дълъг и се страхувам, че ще забравя някого. Разбира се, Stanley Kubrick е вдъхновил няколко поколения артисти и, честно казано, често се връщам към неговите филми. Всеки път откривам нещо ново – било то интересно движение на камерата или пък в работата му със светлина. Изключителен извор на вдъхновение.

Историите, които обичате и искате да разказвате? Обичам историите с хора или, по-точно казано, с техните емоции и съдби. Емоцията е нещо уникално, тя няма как да бъде прикрита, няма второ лице. Природата също е силен източник на вдъхновение. Времето, прекарано сред природата, отваря сърцата ни и ни кара да осъзнаем, че сме част от нея. Виждаме как умело съчетава цветове, контрасти, как рисува със светлина, наблюдаваме текстурите, които създава. Преди време, моят колега и приятел Димитри Стефанов замина и реализира серия от снимки на едно интересно и емоционално място в Исландия. Знаех, че това пътуване ще му въздейства много силно и го помолих веднага щом се прибере в България, да му направя кратко интервю какво е преживял и как е почувствал атмосферата там. Беше точно това, което очаквах! Димитри бе под огромно емоционално въздействие, извадих камерата и го заснех – чист, истински и непринуден. Разказа ми как в тази пустош се е почувствал като Neil Armstrong. Това ме накара да вмъкна във филмчето и истинските думи на астронавта, изречени по време на кацането на Луната. Видеото разтърси интернет, защото наистина бе силно и много въздействащо и като емоция, и като фотографски кадри.

© Димитър Лазаров

На какво отдавате страстта към видео заснемането? На филмите, на разказването на истории. Дали са реални или измислени. Без значение, важно е как ми въздействат. Аз съм човек, който гледа непрекъснато филми, чете книги и посещава фотографски галерии. Обичам да чета интервюта с режисьори, оператори, фотографи, интересни са ми техните творчески решения, защо и как са решили да постъпят в дадена продукция. Тези неща ме карат да се отдам още повече на това, което обичам – да филмирам.

Кои са най-големите предизвикателства при снимането на лични и корпоративни късометражни филми? Ако говорим за лични, най-голямото предизвикателство е уловената емоция и умението да я подсилиш с всички изразни средства. Често за емоционалните моменти няма втори дубъл. Всичко става за миг и трябва да си там, да си подготвен във всеки един аспект. Корпоративните също крият предизвикателства. Но най-често срещаните са с компании, които за първи път инвестират в изготвянето на корпоративен филм и създаването на концепция за такъв тип клиенти е трудно. При късометражните филми винаги е предизвикателство, започвайки от избора на екип, срещи и работа с режисьор, сценограф, арт директор и всички по линията на визуална естетика на филма и стигнем до избора на осветление, камера, обективи, ъгли и движения на камерата, чрез които да разкажем историята най-добрия начин.

© Димитри Стефанов

Как балансирате личните творчески търсения с желанията на героите? Това е интересен въпрос! Благодаря! Когато говорим за документална история, всичко е много по-лесно и става някак от само себе си, защото комуникацията с героите е лична и емоционална. Малко или много, дългите години работа с хора са ме превърнали в психолог и знам отлично как да преплета своите търсения и идеи в историята на героя – било то чрез светлина, цветове, звук и движение на камерата. Опитвам се да използвам всички изразни средства на киното, за да придам повече живот в историята. Заговорим ли за реклама, нещата стават доста по-сложни. Трябва да влезеш в доста рамки, но се опитвам да оставя и нещо от себе си. Наречете го отпечатък! Чрез движение на камерата или чрез светлината! Факт е, че всеки оператор или режисьор има творческо ДНК, което неизбежно дава отражение върху цялата му работа.

Защо предпочитате да снимате със системата Canon EOS R? Как бихте обяснили нейните преимущества на един любител? Тази нова система на Canon ще се развива с голямо темпо идните години. Инвестицията със сигурност ще си заслужава. Висококачествената оптика от системата на RF тепърва ще се разширява и ще виждаме все по-качествени изображения. RF маунтът намалява загубите на светлина и рязкост, а обективите притежават изключителен контраст и яснота. Ако трябва да ги определя с няколко думи, това са надеждност, бързина и лекота. Един от любимите ми обективи за почти всяка ситуация е Canon RF 15-35mm.

© Димитър Лазаров

Какво се промени, откакто почнахте да я използвате? Изведнъж всичко стана по-компактно и по-леко. Усетих промяна в начина ми на мислене и пропорционално в начина, по който работя. Почувствах по-голяма свобода и производителност. Мога да монтирам системата Canon EOS R на всевъзможни места, да използвам много типове обективи, включително и кино обективи. Canon EOS R има изключително точен и бърз автофокус. Държа да отбележа, че това е от голяма помощ при работа с малък екип. Ако работиш сам или в много малък екип за кратки документални филми, това да си бърз и компактен има решаващо значение.

Кои са най-важните компоненти за създаване на добър късометражен филм и къде е мястото на EOS R в цялата тази схема? В създаването на филми, било то късометражни или пълнометражни, най-важни са екипът и дисциплината. А къде е мястото на ЕОS R в цялата схема? Ще си позволя няколко конкретни примера. Canon EOS R5 ми позволява да записвам в 8K RAW. Ако работим с филмова лента, 300 метра струват $500  – можем да запишем около 11 минути, зависи от перфорацията. Всяко натискане на копчето струва пари, това изисква повече дисциплина и повече мислене, а думата Cut е била от решаващо значение. Един от пороците на дигиталното видео е свободата. Хората са склонни да мислят по-малко, липсва им дисциплината да ценят времето и да разчитат на постпродукцията, което само по себе си не води до нищо добро. Бих цитирал фотографа Daniel Milnor, който твърди, че демократизацията на процеса и леснотата на споделяне ни залива с изображения, за които преди това не си е заслужавало да се хаби филм, химия, хартия и време.

© Димитър Лазаров

Част сте от Поколението R на Canon.  Какви качества трябва да притежава един артист, за да бъде част от него? За да бъдеш наистина качествен артист е необходима богата визуална култура. Наясно съм, че се трупа с години и опит. Може би най-важно е да бъдеш честен със себе си, да гониш правилно целите и мечтите и да не се отказваш въпреки трудностите. Да бъдеш творчески отворен и да не се страхуваш да нарушава правилата – оператори като Michael Chapman и Emmanuel Lubezki успяха да ги нарушат и създадоха нова естетика в киното.

Черпим с щедър бюджет и тотална свобода за следващата ви идея. Къде отиваме и какво снимаме? Смятам, че разумните лимити в бюджета винаги са били полезни. Ако ви дадат неограничено време и бюджет, не мисля, че непременно ще доведат до по-качествен изходен материал. Творческите хора като цяло работят по-добре под определени критерии. Това ги принуждава да бъдат по-креативни. Това е бюджетът с който разполагам, това са нещата, които искам да направя и трябва да се вместя във всичко това! Тези граници провокират раждането на страхотни идеи, повярвайте ми. Ограниченията всъщност раждат творческите идеи. Добре е сами да си създаваме правила по време на работа, например близките планове да се правят само ако има нужда от тях и са важни за историята. Предизвикателства като създаването на история с един или два обектива винаги са изключително полезни за творческото мислене. С Ето ти цялото време и пари на света се получава бяло платно. Да стартираш работа е почти невъзможно. Границите са наистина страхотна отправна точка.

© Димитър Лазаров

Христо Лазаров е онлайн тук. Повече за новия Canon EOS R6 има тук. Системата EOS R е във PhotoPavilion и Photosynthesis. Публикацията излиза с подкрепата на Canon България.