Павел Памукчиев за постоянството и тайната на добрия коктейл

Павел на финала на World Class в Берлин

Часове преди тазгодишния регионален финал на World Class успяваме да измъкнем няколко свободни минути от усмихнат млад мъж, който има на какво да научи всички нови участници. Павел Памукчиев е шампионът в регионалния кръг на най-големия бармански конкурс в света World Class 2018 и именно като такъв представя страната на миналогодишния финал в Берлин. След традиционно оспорваната битка се класира в двайсетицата – сериозен успех за 30-годишния сноубордист, кайтсърфист и пътуващ миксолог, започнал да се занимава с тази професия още преди десетилетие в малко плажно барче, за да стигне до по-иновативната миксология и Travel Cocktails – първият коктейл бар на колела у нас.

През последната година Памукчиев обикаля страната със своята готина и добре заредена каравана, за да прави оригинални World Class коктейли на необичайни места и тематични работилници за колеги. Дни преди тазгодишния БГ финал на World Class го хващаме, за да разкаже за постоянството, спомените от международния финал  в Берлин миналата година и бар културата у нас.

По време на един от кръговете от състезанието в Берлин

Каква е тайната на добрия коктейл? Обективните фактори са много – добрите съставки, методът на смесване, ледът, чашата, температурата, но в крайна сметка най-важно е да се забавляваш и да си прекарваш добре. Ако има тайна, тя е в отношението.

А най-големият ти професионален успех досега? Със сигурност спечелването на титлата World Class Барман на 2018 за България и възможността да представя страната на световна сцена в Берлин. Разбира се, още по-горд съм със създаването на Travel Cocktails. Двете ми костват много труд и усилия и съм щастлив да видя как моето постоянство и отдаденост се отблагодаряват и водят до успехи.

През 2017 бе на косъм от победата в местния финал, година по-късно го спечели. Къде беше разликата? Участвах за трета поредна година в World Class България – имах едно второ и едно трето място, преди да спечеля титлата през 2018. През последните три години натрупах много професионален опит и научих нови неща, но постоянството ми помогна най-много – не се отказах и следвах целта си до последно. Освен това се научих как да играя играта, това е състезание все пак, по време на всеки различен кръг се акумулират точки и просто за миналогодишия финал знаех по-добре какво правя.

Малко преди да спечели българския финал

Доволен ли си от представянето на финала в Берлин? Kато всяко друго състезание на световно ниво, подготовката за World Class изисква много време и отдаденост. Разбира се, няма как да се справиш сам и съм изключителен късметлия, защото имах възможност да работя с екип от професионалисти като Ники Нейков, Димитър Димитров и Георги Бойковски. Получих подкрепа и от агенцията А-Team, които ми помогнаха с реализацията на видеото за първи кръг. Благодарение на гореизброените имена и професионалистите от Lens2lens успях да се представя изключително добре. Горд съм, че на две от предизвикателствата на  Johnnie Walker Black Label и Ron Zacapa 23 завърших на 6-то място в света сред бармани от 56 страни, а в крайното класиране стигнах до 15-то място, което също е добър успех.

На какво те научи конкурсът? Ами, запознах се с най-добрите бармани в света. Където и да отида сега, винаги ще намеря един хубав коктейл. Какво по-хубаво от това, хаха? Шегата настрана, натрупах много опит, видях много нови неща, различни култури и идеи, но най-важни според мен са приятелствата и контактите по цял свят.

Пред караваната на Travel Cocktails

Какво би посъветвал себе си, ако тепърва започваше да работиш като барман? Щях да се погледна в огледалото и да си кажа, че колкото и да е трудно и невинаги приятно, не трябва да се отказвам, тъй като това е нещото, което искам да правя в живота, а и моята най-голяма страст. Е, сигурно щях да си преговоря и няколко рецепти.

Казваш, че такъв тип конкурси движат коктейлната култура у нас напред и тя е на световно ниво. Състезанията са изключително важни, тъй като обогатяват знанията и уменията зад бара. Семинарите и обученията също повишават културата, полезно е да има повече. За съжаление, в по-малките градове такива неща почти не се случват, но вярвам, че се движим в правилна посока. Travel Cocktails също приема развитието на коктейлната култура в България като мисия, реализиране с работилниците за коктейли на открито.

Какво предстои? Както обикновено, редица гост бармански събития в столицата – следете профилите ми в социалните мрежи, за да се информирате за точните дати и места. Освен това, както вече знаете, много обичам да пътувам и се надявам през следващата година да посетя много нови места с караваната на Travel Cocktails и да направя турне в Европа. Вдругиден ви чакам и на финала на World Class 2019.

Можете да следите Павел Памукчиев тук и тук. Повече за конкурса можете да намерите тук. Публикацията излиза с подкрепата на Diageo Reserve World Class.