Синтезис копае здраво в сребърната мина на Thomas Sauvin

Thomas Sauvin с новата бутилка и кампания на Sprite за всички международни пазари © Thomas Sauvin

Помните ли симпатичния френски артист и колекционер Thomas Sauvin от предишните му гостувания за представянето на проекта Bejing Silvermine през 2013 и 2017? Не? Е, хубава работа. Кураторите Надежда Павлова и Никола Михов от галерия Синтезис обаче си го спомнят добре, даже са приятелчета и нямат скрупули да му се обадяват по телефона и да му кажат: Tоме, гарсон, майната й на пандемията, ела да направим твоята първа изложба в София и да се почерпим с напитки в бара на Фотосинтезис преди втората карантина!

Или нещо такова. Долните boyscout спекулации настрана, разговорът между тримата вероятно протича по различен начин. Резултатът от този въображаем разговор обаче е категорично вълнуващ, а именно трета софийска изложба с осем фотокниги от китайския архив на Sauvin.

И понеже специфичното пространство в къщата на Синтезис изисква умни решение за експониране на изложби, кураторите си усложняват живота с осем инсталации за всяка издадена книга ма осем отделни стени в цялото пространство. Една стена, една книга.

Сребърната мина на Sauvin всъщност е съкровищница за намерена фотография. В продължение на повече от десетилетие, французинът спасява изхвърлени спомени за ежедневието на Китай, като дигитализира над 850 хиляди фотографски негатива. Събраните снимки датират от 80-те години на XX век, когато филмите на Kodak навлизат в страната Китай, до навлизането на цифровите технологии в началото на XXI век.

Докато смъртта ни раздели (2015) © Thomas Sauvin

Събирането на своеобразен портрет на страната от периода на отварянето към външния свят след така наречената Културна революция (грубо двайсетте години между 1985 и 2005) става възможно след срещата на Sauvin с човек, работещ в зона за рециклиране извън Пекин. Последният се е специализирал в сортирането на отпадък, съдържащ сребърен нитрат (предимно рентгенови снимки и фотографски филми). Преди да потопи всичко в басейн с киселина, за да извлече среброто, той се съгласи да ми продава ленти на килограм. Тези чували от ориз, натъпкани с хиляди ролки, мръсни, вонящи, прашни, издраскани, смачкани и влажни негативи ми дадоха достъп до една необикновена силно кодифицирана вселена.

Сиен (2016) © Thomas Sauvin

За щастие, Sauvin не се ограничава само с търговията по тъмно, а тършува по битаци и антикварни магазини, за да открие, сканира и редактира не само негативи на килограм, но и стари снимки, албуми и книги. Както се разбрахме още в началото, софийската изложба акцентира върху създаването на фотокниги и такива забележителни книги-обекти като цигарената кутия Докато смъртта ни раздели (2015), Сиен (2016) и 17 18 19 (2019):

МеТV (2013) © Thomas Sauvin
Silvermine Albums (2013) © Thomas Sauvin
No More No Less (2018) © Thomas Sauvin
Куаншен (2013) © Thomas Sauvin
Great Leaps Forward (2019) © Thomas Sauvin
17 18 19 (2019) © Thomas Sauvin

Така изглеждат и самите книги, които могат да бъдат разгледани по време на експозицията в Синтезис:

Докато смъртта ни раздели (2015) © Thomas Sauvin
Сиен (2016) © Thomas Sauvin
MeTV (2013) © Thomas Sauvin
Silvermine Albums (2013) © Thomas Sauvin
No More No Less (2018) © Thomas Sauvin
Куаншен (2013) © Thomas Sauvin
Great Leaps Forward (2019) © Thomas Sauvin
17 18 19 (2019) © Thomas Sauvin

Изложбата Сребърна мина: Фотокниги на Thomas Sauvin е в столичната галерия Синтезис до 6 януари. Повече информация за събитието има тук.