iPhone 12 (четири броя), 5G, магнити и нова топка от Apple

Случайно или не (100% не – бел.ред.), Apple влиза с бутонките на Amazon Prime Day, за да представи новия умен мобифон iPhone 12 и още една симпатична джаджа месец след последния си часовник.

Старите фенове на iPhone ще разпознаят новия дизайн с остри ъгли и подсилваща метална рамка, дебютирал преди десетилетие в iPhone 4, но с тази разлика, че сега стъклото (четири пъти по-устойчиво на падания от iPhone 11, ама да не пробваме) не е обло и набъбнало, а изравнено с рамката.

Цялата 12-та серия се състои от четири различни апарата, които покриват пълния диапазон от желания и пари в джоба, ако сте решили да се разделяте със старата слушалка. Макар четиричленното семейство на номер 12 да се различава помежду си по използваните материали и камера системи, всеки един от тях предлага 5G свързаност, с която Apple догонва представените вече конкуренти на платформата Android. Мечтата за по-бърза безжична мрежа, трансфер на данни и скоростни забавления обаче си остава в бъдеще време, поне докато 5G мрежите не станат по-масово разпространени. Дотогава може да карате и на 4G с новите iPhone-и, пък когато дойдат убийците на гълъби, тогава.

iPhone 12

Със своите 6,1 инча, OLED дисплеят на iPhone 12 е почти колкото тези на миналогодишния iPhone 11 и iPhone XR от 2018, но и 15% по-малък, 11% по-тънък и 16% по-лек. Скрит от погледа е чисто новият процесор А14 Bionic, дебютирал в последния iPad отпреди месец. Аpple твърди, че това е най-мощният процесор за смартфон на пазара и обещава дълъг живот на устройствата без много подробности за батерията. Познатото от миналогодшните iPhone-и дизайн с трето око се запазва, но 12-ките идват с подобрена двойна основна камера с 12-мегапикселов главен сензор.

iPhone 12 и iPhone 12 mini

Скритият фаворит обаче е iPhone 12 mini (стилизиран с малко m) заради своето прекрасно мини тяло и 5,4-инчов дисплей (една идея по-голям от стария iPhone 5). Ако отдавна търсите по-малък телефон и все още не сте скочили на iPhone SE, сега е моментът да ги сравните набързо. Новото mini е с почти същите характеристики като обикновената 12-ка, но се самоизтъква като най-малкия, най-тънкия и най-лекия 5G телефон в света. За разлика от SE, mini-то предлага лицево разпознаване покрай подмяната на Home бутона с Touch ID. Уви, и двойно по-висока цена, така че трябва да прецените дали ви пука повече за размера или за парите (като в секса).

iPhone 12 Pro в златно

Върховите 12-ки на iPhone си приличат почти по всичко. iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max имат процесор А14 Bionic и метален корпус, първият е с 6,1-инчов дисплей, а вторият – с 6,6-инчов. И двата флагмана са създадени, за да се справят отлично със снимане в по-мрачно време и изискванията на фотографи, оператори и визионери, които се нуждаят от най-добрата iPhone камера на пазара в момента.

Тройната задна камера на iPhone 12 Pro

Обикновеният Pro (доколкото може да се нарича обикновен) убива с камери, които са овършали рафта за професионалните фотоапарати в търсене на допълнителни функции. Lidar скенерите и чисто новите сензори се грижат за стабилизиране на нервните ръце, автофокус и работа в кофти условия, а режимът ProRAW предлага по-голям контрол върху ръчните настройки на софтуера, които доскоро се регулираха само автоматично. Макар камера системата на iPhone 12 Pro Max да е малко по-добра, и двата записват HDR видео (първите iPhone-и с подобна функция).

iPhone 12 с кожен портгфейл

Другото голямо завръщане в семейството е за магнитното безжично зарядно MagSafe – далеч от Macbook лаптопите, но обратно в iPhone, за да се щраква върху правилното място на задния капак. Любопитна подробност е, че въпросният магнит в iPhone 12 служи за закачане на аксесоари като кожен портфейл за карти и калъфи – сигурен знак за възникването на цяла гама скъпи допълнителни екстри.

Уви, кабелът за MagSafe не е включен в кутията, вътре е само един USB C към Lightning кабел, няма и слушалки. Apple оправдава това решение с екологични причини, защото всеки би трябвало да има кабел за iPhone и други Apple устройства – не че този ход не им спестява маса пари от производство, ама нейсе.

Аpple представя и нов HomePod Мini (стилизирано с главно M), който приютява Siri и HomeKit в мрежество тяло ала Amazon Echo Dot. Най-привлекателната част: невероятната цена от $99. Друго май няма.

Цените на iPhone 12 в А1, Теlenor, Vivacom и големите вериги все още не са обявени, но ще са близки до тези в немския сайт на Apple – 876 евро за iPhone 12 и 1120 евро за iPhone 12 Pro с предварителни поръчки от 23 октомври и продажби от 30 октомври; 778 евро за iPhone 12 mini и 1217 евро за iPhone 12 Pro Max с предварителни поръчки от 6 ноември и продабни от 13 ноември.