iPhone 13: никакви радикални новости, само леки подобрения

iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max

Зрителите на вчерашното Apple събитие California Streaming са останали леко разочаровани, ако са очаквали нови AirPod-и, MacBook Pro-та и други радикални новости, а не само подобрен iPhone, тунингован часовник (Series 7 с малко по-голям екран, но същите извивки като предходната генерация) и подобрени iPad-и с по-добри камери и по-бързи чипове, но нищо повече.

Очакнвано, най-голямо внимание в представянето е отделено за фаталния iPhone 13. Ако трябва да обобщим какво ново само с няколко думи, няма да се затрудним особено много: по-добра батерия, по-бърз чипсет, по-добра камера и по-малък прорез (notch). Но освен тези приятни, но минимални подобрения, феновете на iPhone няма да открият кардинална разлика между новите модели и досегашния iPhone 12. И все пак, какво още в детайли:

iPhone 13

iPhone 13 и iPhone 13 mini са почти идентични с респективните модели от предишната генерация. Основната видима разлика е диагоналната двойна задна камера и по-малкия прорез за предната. Иначе отвътре iPhone 13 е с чисто нов A15 Bionic процесор за по-голяма производителност (6 ядра и 15,8 трилиона операции в секунда, за да се опита да съблазни и геймърите), по-големи и по-издръжливи батерии и 20% по-ярък екран.

Най-голямото подобрение е запазено за камерите. И двата iPhone 13 модела имат нов 12-мегапикселов ултраширок сензор, за да снимат по-добре при по-ниска осветеност или като подкарат новата Cinematic функция за видео заснемане (с автоматичен фокус и размазване на фона).

Крайно недостатъчните 64 гигабайта памет остават в историята. iPhone 13 започва от 128 гигабайта нагоре и слава богу.

iPhone 13 Pro

Pro моделите имат почти същите подобрения като стартовите. iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max са със същия плосък дизайн като 12-ката, но с по-малък прорез за предната камера, по-издръжлив корпус, A15 Bionic процесор и (за пръв път в Аpple телефон, с голямо закъснение от Android-ите) Super Retina XDR дисплей с опреснителна честота от 120Hz. Както споменахме, камерите са значително подобрени с 12-мегапикселови сензори и нови обективи за всичките три лещи – основна, ултраширока и телефото. Целта е ясна – да можем да правим по-красиви видеоклипове с размазване на фона и фокус върху обекта при ниска осветеност, а и по-добра марко фотография на обекти от 2 сантиметра без да се притесняваме, че ще ни свърши паметта – Pro модели са първите iPhone-и с 1 терабайт памет.

Екраните са с керамично покритие, което би трябвало да надминава якостта на всички други телефони, поне според Apple. Както казват колегите в Америка, дано да не ви се налага да разбирате колко по-яки от първа ръка.

Батерията издържа с часове повече. Конкретно, час и половина повече за iPhone Mini 13 и iPhone 13 Pro и два часа и половина за iPhone 13 и 13 Pro Max сравнение с миналогодишните iPhone 12. Ключът е не просто увеличаването на капацитета, но и хитри инженерни решение в софтуера, за да се пести енергия. Най-важното и полезно подобрение в iPhone обаче не засяга неговия размер, който си остава един и същ.

Операционната система също минава на следващото число. Всички нови iPhone модели от серия 13 ще използват и най-новата операционна система iOS 15.

iPhone 13 и iPhone 13 Mini

Имаме и нови цветове. Ти да видиш. Купувачите на iPhone 13 и 13 Mini могат да избират между розово, синьо, midnight, starlight и PRODUCT(RED). iPhone 13 Pro и Pro Max пък пристигат в графит, златно, сребърна, siera синьо, което заменя тъмнозеленото от миналата година. A1 приема предварителни поръчки за четирите модела iPhone 13 (базов, mini, Pro и Pro Max) още от 1 октомври, а доставките започнат седмица по-късно – на 8 октомври. Цената на iPhone 13 за Европа започва от 899 евро, а на iPhone 13 mini – от 799 евро. Pro и Pro Max започват респективно от 1149 евро и 1249 евро.