Третото око на iPhone 11 Pro излиза скъпо (както обикновено)

Собствениците на предишната генерация iPhone X могат да пият една студена вода. Или по-добре въобще да не се трогват от новите апарати, представени на последното Apple събитие преди дни.

Търговската война с Китай, спадащите продажби и не особено силното желание на потребителите да си сменят телефона на всеки няколко месеца стимулира Apple да вкара малко енергия в пазара с новите флагмани на iPhone, които могат да заместят десетката с малко по-добри характеристики, по-добре дефинирано сегментиране и сравнително близки цени с предишната генерация.

Тазгодишната смартфон тройка на компанията се състои от iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max. Последните два откриват Pro линията на компанията от Купертино като първите устройства на Apple с тройна камера. Бюджетното предложение iPhone 11 е със стандартните от последните гоидни обновени две камери и доста по-атрактивна цена.

Корпусът на обикновената 11-ка комбинира алуминиева рамка и закалено стъкло с олеофобна защита, дисплеят е 6,1-инчов, а новата двойна задна камера съчетава 12-мегапикселова широкоъгълна камера (f/1.8) и 12-мегапикселова ултраширокоъгълна камера (f/2.4), за да поддържа HDR функции, заснема панорамни изображения, разпознава сцени с изкуствения интелект и много други.

Истинската игра обаче се случва при характеристиките на двата модела с Pro в името. Трите централни нападатели в тази серия са въпросната тройна камера за магии в снимките и видеото, новият A13 Bionic чипсет за подобрена производителност и Super Retina XDR дисплей. Самият дизайн на двата телефона е почти идентичен с предишните генерации – корпусът съчетава неръждаема стомана и закалено стъкло с олеофобно покритие.

iPhone 11 Pro има 5,8-инчов Super Retina XDR OLED дисплей с гъстота на пикселите от 458ppi. Технологията и гъстотата на пикселите при iPhone 11 Pro Max е същата, само дисплеят е по-голям – 6,5 инча. И двата имат нов матиран гръб, докато 11-ката запазва старото стъкло.

Освен по-добрият ОLED дисплей (11-ката е с LCD), по-добрата водо- и прахоустойчивост и включеното в кутията бързо зарядно (50% за 30 минути), Pro моделите обещават малко по-добра издръжливост на батерията – iPhone 11 Pro твърди, че държи четири аса повече от iPhone XS, а Pro Max – пет спрямо iPhone XS Max.

Единствената съществена разлика обаче, която оправдава пръскането на хилядарки за iPhone 11 Pro е въпросната тройна камера – герой на десетки забавни миймове от последните няколко дни. Запознатите със Samsung Galaxy Note 10 и Huawei P30 Pro знаят какво да очакват от подобна конфигурация, а именно много повече възможности как снимате и какво постигате.

И двата модела разполагат с 12-мегапикселова широкоъгълна камера (f/1.8), 12-мегапикселова ултраширокоъгълна камера (f/2.0), 12-мегапикселов телефото обектив (f/2.4) с двойно оптично увеличение и система от четири LED светкавици, които постигат чудеса при снимането с ниска осветеност (поне доколкото може да се вярва на снимките от презентацията на Apple). Въпросните опции и функции като едновременно видео заснемане с предната и задните камери обаче са предимно нишови екстри за професионалисти, които едва ли ще бъдат използвани активно, ако не и въобще от обикновените потребители.

Основните въпроси са дали използвате своя телефон за нещо повече от обикновени пейзажи и селфита? Имате ли сериозни фотографски и артистични амбиции? Имате ли нужда на ъпгрейд на техниката, за да задобреете повече, но без да преминавате на DSLR фотоапарат? Ако отговорът е да, значи има смисъл да инвестирате хилядарки в iPhone 11 Pro.

Ako отговорът е не, но все пак искате нещо ново от Apple, може да изчакате старта на стрийминг услугата Apple TV+ на 1 ноември ($5 на месец – по-малко от преките конкуренти Disney+ и Netflix и безплатно за година при покупка на пределени Apple продукт) и да се надявате, че заглавията им си струват. Или пък да скочите на новия Аpple Watch 5 с постоянно светещ дисплей и вграден компас за хора, които се затрудняват с посоките дори в Maps.

Предварителните поръчки на новия iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max в България стартират на 20 септември, а продажбите – на 27 септември. Официалните цени и тарифни планове за страната все още не са обявени, но цените на Apple за Европа започват от 799 евро, 1149 евро и 1249 евро за съответните модели.