Бюджетният iPhone SE сe завръща с глава на 11-ка и тяло на 8-ца

Ако се абстрахираме от чисто пазарните причини и изненадващото стечение на обстоятелствата, новото второ поколение на бюджетния iPhone SE би трябвало да изглежда като победа за Apple феновете, странящи от масовата истерия за всеки нов модел, негодуващи срещу тенденцията за все по-скъпи и по-големи телефони и жадуващи за нещо по-скромно и надеждно.

Американската компания от Купертино явно умее да се вслушва и да чете добре пазара (оставаше и да не чете – бел.ред.), за да възкреси изоставения през 2018 модел с малко, но съществени промени. Да, представеният преди няколко дни iPhone SE е най-достъпният като цена сред настоящите флагмани на Apple, бачка добре, но изоставя обичания и много популярен малък 4-инчов дисплей на оригинала за сметка на 4.7-инчов и абсолютно идентичен външен вид с iPhone 8 от 2017.

Завръщане към добре познатия корпус от подсилено стъкло и алуминий обаче не е за сметка на част от характеристиките. Въпросният Retina HD (a на OLED) дисплей е с True Tone технология за нагласяне на белия баланс според околната светлина, a под него е поставен добре познатият бутон за началния екран, служещ и като сензор за пръстов отпечатък – добър ход за тактилните пуристи.

iPhone SE е снабден със същия процесор A13 Bionic, използван и в серията iPhone 11. Apple твърди, че чипсетът с 8-ядрен невронен модул извършва до 5 трилиона операции в секунда и вдига производителността на предшественика от 2016 има-няма четири пъти, което би трябвало да му позволи да подкарва игри и филми без проблем и да прави доста по-добри снимки. Това е и единствената кардинална промяна по хардуера на телефона, което му позволява да остане на сравнително ниска цена.

Споменавайки снимки, iPhone SE разполага с единична камера с 12-мегапикселов широкоъгълен обектив като iPhone 11 и 11 Pro, която разполага с множество режими на работа и използва изкуствен интелект за подобряване на качеството на изображенията. Липсата на телефото или ултраширокоъгълен обектив не му пречи да снима прилично в Portrait Mode, но детайлите в дълбочина и различни ефекти са оставени на софтуер. Задната камера записва видео с 4K резолюция и 60 кадъра в секунда.

За разлика от оригиналния iPhone SE от 2016 и iPhone 8, новият модел няма жак за слушалки, а един единствен порт за връзка и зареждане. Последното може да се извършва и безжично чрез стандарта Qi, и чрез функция за бързо зареждане, достигаща 50% от капацитета на батерията за около 30 минути. Моделът има един слот за SIM карта, но реално може да се използва с два номера, тъй като поддържа eSIM карта, предлагана единственото от А1 в България за момента.

Остава само да видим дали всички, които са се стискали за нов по-малък iPhone от доста време насам са готови да пръснат хилядарка за ново устройство по време на пандемия с над сто хиляди жертви, блокирана икономика и задаваща се мракобесна рецесия.

Цените на iPhone SE започват от 960 в Plesio и 930 лева в телекомите без договор и може да бъде закупен от началото на май. Цените при А1 започват от 30 лева на месец с 2-годишен лизинг и план А1 ONE Unlimited 5XL, а тези при Telenor – от 28 лева на месец с 2-годишен лизинг и план Total+.