Виртуалното събитие на Apple: без iPhone 12, но с нови часовници

Пандемията от Ковид-19 успява да засегне предсказуемото през последните години събитие, на което Apple представя новите си продукти, абонаментни планове, благотворителни инициативи и дрuги екстри. И докато представянето на дългоочаквания iPhone 12 очевидно е изместено от традиционния септември за по-далечно и неясно бъдеще (чак далечно, сигурно преди Коледа, по обясними причини – бел.ред.), технологичният гигант от Купертино запълва осезаемата липса на телефона с нови iPad-i, пакетни абонаментни планове и нови стандартен и бюджетен Apple Watch.

Шестата серия на смарт часовника от Apple не пипа познатия дизайн и размери, но надгражда петичката с допълнителни функции и два нови сензора, защото положението в света е зле и явно на никой не му е до невероятни и спиращи дъха технологични нововъведения. В този ред на мисли, най-голямата новина е приложението на измерване на насищането с кислород в кръвта, което разчита на футуристично изглеждаш сензор с четири лед светлини и четири фотодиода от обратната страна.

Шестицата използва процесор на базата на познатия A13 Bionic от iPhone 11, което би трябвало да подсигурява 20% по-бърза скорост. Зареждането догоре отнема час и половина, а животът на батерията е 18 (като при петицата). Ретина дисплеят на модела пък е два и половина пъти по-ярък от предишния, за да се вижда по-лесно на пряка слънчева светлина.

Новата операционна система watchOS 7 позволява избор между седем различни дигитални дисплея (сред които Stripes, Chronograph Pro, GMT и Artist), наред с приложение за фитнес и здраве, следене на съня, засичане на миенето на ръцете, за да се уплътни и други екстри. Цената в Щатите е $399, а у нас трябва да се появи още този петък.

Бюджетният Apple Watch SE има много от изброените в предния параграф характеристики и функции на стандартната шестица не само като софтуер, но и като хардуер (най-новите сензори за движение и микрофон). Ако трябва да го сравнявате с любимата тройка, ретина дисплеят на SE е 30% по-голям, а самото устройство – два пъти по-бързо. Хубавото е, че го произвеждат от рециклиран алуминий.

Какво губите, ако изберете SE, а не флагмана Series 6? Постоянно включеният дисплей и функциите за пулс, кръвно и насищане на кислород в кръвта. Но пък разполага с постоянно включен висотомер и същия процесор като петицата, но за по-малко пари.

Аха, да не забравим: новите часовници пристигат с кабел за зареждане, но без адаптор, по екологични причини… и защото се предполага, че вече имате достатъчно адаптори. Ако това ви е първият продукт от Apple, греда – ще трябва да си купите отделно.