11 добри неща в новия каталог на Ikea

Каталогът на Ikea отбелязва своя 70-годишен юбилей през 2020. И понеже офисът, детската градина, училището, барчето и киносалонът са се преместили вкъщи за неопределенo време, шведите предлагат добре изпитани стари и доста нови идеи за освежаване на интериора и реорганизиране на пространството с акцент върху рециклирани материали и заемки от философията на кръговата икономика. Селектираме няколко добри неща, с които да направите дома още по-уютен преди втората вълна тази есен.

Най-вълнуващата новина от шведската марка всъщност не е включена в каталога и би трябвало да се появи през октомври в чужбина (не получихме отговор на запитването за нашия пазар до редакционното приключване на материала). Разбира се, това не ни спира да се наточим на стилните ниски столове Fröset и техните чисти и модерни извивки, които въплъщават най-привлекателното в скандинавския дизайн. Направени са от дъбов фурнир в червено, бяло или черно и изглеждат страхотно като акцент във всеки индустриален хол с под от саморазливна замазка.

Бамбуковата маса за трапезария Voxlov на дизайнера Francis Cayouette върви самостоятелно (469 лева) или в комплект с четири черни (или зелени) столове Odger (945 лева) за ударна доза уютен минимализъм, който може да бъде допълнен с жестока керамика и матирани прибори за хранене. Друг удачен вариант за трапезарията – правоъгълната Morbylanga от дъбов масив срещу 999 лева.

Дъгата пред входната дъга е символ на толкова много неща, че няма как не само да развеселява, но и да сигнализира за дълбоки убеждения за нужна приемственост и чиста радост. Изтривалката Pillemark (26 лева) на Jóna Berglind Stefánsdóttir е направена от много издръжливи и естествени нишки от кора на кокосовия орех, което я приближава и до устойчивите практики в съвременния дизайн.

Настолната лампа Skurup (56 лева) от прахово боядисана стомана е като много по-изчистен, но също толкова функционален вариант на Tertial, който може да се монтира и на стената и допълва идеално селекцията красиви лампи за бюро отпреди няколко месеца. Има я и като лампион за 66 лева.

Зад името Grandboda се крият три събиращи се една в друга малки масички (100 лева) в бяло, светло и тъмносиво, които са призвани да помагат за складиране на дистанционни, списания, книги и леки напитки до телевизира или направо в спалната. Дизайнерът Jonas Hultqvist ги е измислил така, че да се ползват не само разтегнати, но и поотделно, а тънките плотове и тръбни крачета ги правят визуално подходящи и за по-малки помещения.

Чудесният многоцветен килим Vinderod (299 лева) е ръчно плетен от вълна от занаятчии в Индия и Бангладеш по дизайн на потомствения тъкач на килими Nashaud Ali. Всички замесени по веригата получават добри работни условия и справедливо заплащане, а десенът е вдъхновен от Ранголи – индийска форма на изкуство, в която върху земята или на пода по време на специален фестивал се създават цветни шарки. Двете страни на килима са еднакви, което позволява да го обръщате и перето по-рядко, за да се износва по-бавно и да живее дълго.

Има нещо много сгрешено, но и не малко привлекателно в креслото в висока облегалка Bingsta (399 лева) най-вече заради начина, по който позволява уединение с книга или тиха доминация в интериора.

Металните ретро кутии с капак Manick (30 лева) стават не само за съхраняване и подреждане на джунджурии, аксесоари, инструменти и принадлежности за рисуване, но и за някое и друго ценно списание, което трябва да бъде предпазено от прах и светлина. Поставката за етикет помага за по-лесно намиране, когато е необходимо.

Огледалата Lindbyn (80 или 100 лева) пристигат с различна големина и форма, но най-елегантната им характеристика всъщност е тънката черна рамка от анодно оксидиран (каквото и да означава това) алуминий, която е отговорна за ужасно елегантния им характер извън времето. Предпазното покритие ограничава щетите при счупване на стъклото.

Единствената причина да продължаваме да злоупотребяваме с подобни органайзери (модерна дума – бел.ред.) и поставки за документи и други работи като Pleja (20 лева) е не само малкото им тегло и страхотна практичност, но и Boyscout прекаляването с ретро сериали – там, вероятно знаете, секретарските бюра често пъти очароват с подобни предмети за ежедневна употреба и по-добра организация на вещите.

Детска стая без (голям) динозавър (от 12 до 40 лева) е едно много по-сиво и безинтересно място. Стават и за разиграване на кучета.

Новият каталог на Ikea е тук.