Обновяваме домашния офис с красиви лампи за бюро

Facebook и The New York Times удължават домашния офис на служителите си до 2021. Twitter надцаква всички останали корпорации и позволява на своите хора да работят у дома завинаги (#wfhforever). Дори да не работите в една от тези либерални компании, има голяма вероятност да прекарвате все повече време с компютъра вкъщи – идеална причина да обновите домашния офис с красиви и функционални вещи като тези лампи за бюро:

Boom (470 лева) на Tom Dixon. Съвършена работа. И името добро, и дизайнерът цар. И формите страхотни и абсолютно вечни. Всичко, от което се нуждаем, за да четен, пишем, чертаем и рисуваме скромно, докато благодарим на Dixon за перфектното свързаните геометрични обеми в тази минималистична скулптура.

Италианската фирма Ideal Lux нямаше да се казва така, ако не продаваше скъпи лампи. Но имайки предвид дизайна на голяма част от предложените модели, парите си струват. Настолният черен Bin (481 лева) печели по точки с индустриален силует от свръхтънки рамене, кръгла основа, матиран цилиндричен лампион и елегантна механика за регулиране на височината и насочване на светлината. Еднакво добър и на бюрото, и върху нощното шкафче. Има и доминиращ лампион от същия модел за 1301 лева, ако искате да действате симетрично в хола.

Горната марка се отчита и с Futura (258 лева) – същата елегантна и тънка история като Bin, но с тристепенен димер за регулиране силата на светене при докосване върху корпуса на светещата плоска глава.

Hornwood (85 лева) на популярните австрийци от Eglo комбинира рамене от кафяво дърво с абажур и основа от черен метал за тромав и пълничък, но много умилителен силует за бюрото, който пасва идеално и в спалнята върху нощното шкафче.

Масивното плоско рамо на LED лампата от TaoTronics (92 лева) очевидно е замислено да заспива на бюрата на хора, които работят с полираните Mac-ове на Appple или Surface на Microsoft. Или въобще всеки лаптоп с привлекателен корпус от алуминий, Технологията в красивата метална лампа също не е зле – сензорни управление на трите светлинни режима, USB порт за захранване, модерна работа.

Тънките крака и силует на Flood (75 лева) от Sentio напомнят по някакъв начин за извънземните същества от Пристигане… или просто прекарваме много време у дома пред телевизора.

Асоциациите с Geometry (49 лева) на Philips ще ги спестим. Въртящата плафониера със силиконов дизайн излъчва студена LED светлина и се сглобява лесно. Отделно в постоянна тема за разговори с всеки, който я види.

Настолният Denmark (132 лева) на английската компания Searchlight е очаквано минималистичен модел за всяко бюро или нощно шкафче, благодарение на матирания завършек от мед или хром. Скандинавската естетика не смята да си ходи, просто все по-често намига и към ар деко.

Настолната LED лампа Ypperlig (70 лева) е еманация на скандинавския минимализъм със заоблени ъгли, меки плоски повърхности и сай-фай дизайн – съвсем очакван резултат от колаборацията на най-големия шведски производител с датското студио Hay, което комбинира регулиращото се рамо и глава със светлодиоди, изразходващи до 85% по-малко електроенергия и издържащи 20 пъти повече от обикновените крушки.

Дебютирала през 1998 лампа Tertial (18 лева) на Ikea отговаря на всички възможни изисквания, които можете да имате към една обикновен модел за бюро. Красива, защото следва дизайн силуета и патентите на първите лампи с регулиращо се рамо и глава от началото на ХХ век. Функционална, защото се мести и наглася по всевъзможен начин. Здрава, защото е произведена от прахово боядисана стомана. На всичкото отгоре е и евтина, защото струва по-малко от бутилка Stolichnaya. Какво да не я харесва човек?

P.S. Последният модел го има и в малко по-джобен размер по името Ernst в Jysk за 40 лева.