Новият на Cut Copy е бавна медитация за самота и изолация

Cut Copy отдавна са се бетонирали успешно в канона на модерната австралийска електроника със своите позитивно повдигащи инди-денс мелодии с пулсиращи бийтове, чудесни и мигновено запомнящи се припеви и почти стадионна еуфория, която предизвикат на всеки фестивал и дансинг. Шестият албум на предвожданата от Dan Whitford банда обаче е много по-бавен, смирен, замислен, интровертен и медитативен от всичко, с което сме танцували и плакали от щастие последните двайсет години.

За група, звучаща като създадена да предизвиква еуфория със синтпоп рефрени, Freeze, Melt (Cutters Records) бележи ако не нова посока, то поне лека отбивка и бавна еволюция към една идея по-амбиент съзерцателен стил, провокиран от една тежка и безпътна зима в Копенхаген и колаборация от разстояние с останалите членове на групата в Ню Йорк и Сан Франсицко, преди да се съберат да го запишат заедно с красиво горско студио в покрайнините на Мелбърн.

И макар новата посока и душа на песните в шестия на Cut Copy да звучат релевантно и в тон с времето по нещастно стечение на обстоятелствата (албумът е готов още от миналия ноември), Whitford посочва причината за изобилието от по-малко традиционни песни и повече атмосферични настроения с дълго назрявалата нужда да се дръпнат от денс рефрените и да се потопят в дълбините на микстейпа им отпреди години January Tape.

Потентното през последните месеци чувство на изолация и критиката към технологичната ни обсесия са пропити във всяка от осемте песни, които нямат много общо с синтпоп бенгърите от Bright Like Neon Love (2004) и инди химните в In Ghost Colours (2008). Смелата решителност да се въздържат от залитането в типичните фестивални хитове е похвално, но и напомнящо за онова чувство на безизходна пост-парти депресия, която може да споходи всеки и без употреба на стимуланти.

И макар решението на Cut Copy да останат малко встрани от радостта на споделеното танцуване и експлозивна еуфоричност да заслужава уважение, Freeze, Melt не е за всеки (фен) и изисква малко по-особена концентрация и настроение, за да се разкрие във цялата си бавна красота на парчета като Love Is All We Share, Like Breaking Glass и A Perfect Day. Най-добре във визуалната компания на хипнотизиращите анимирани винетки от Takeshi Murata в YouTube, които придружават всяко едно от парчетата. 3/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

OЩЕ: Две години след чудесния Nasir, нюйоркският крал Nas обучава знаменито с King’s Disease (Mass Appeal,  SPOTIFYAPPLE MUSIC) – продуцираният от калифорниеца Fontana албум с носталгични олдскуул текстове за добрия живот на младини с толкова много 90-тарски добре поднесени референции, че да докажат защо МC-тата от старото поколение си остават ненадминати и до днес. Талантливите гости в албума като Don Toliver (Replace Me) и Fivio Foreign (Spicy) могат да се подпишат под горното твърдение. 3,5/5

Всеки албум в този материал е независим избор на нашите редактори. Когато поръчате някой от тях през линка към Apple Music обаче, Boyscout получава малка партньорска комисионна.