Тази книга с филмови злодейски бърлоги е чуден гид за интериори

Филмовите злодеи винаги са били гадните копелета с непростими дела и най-добрите архитекти и интериорни дизайнери на бързо набиране. Независимо дали говорим за впечатляващия Атлантис в Шпионинът, който ме обичаше или за свръмодерната модернистична къща на Nathan Bateman в Ex Machina: Бог от машината, лошите обикновено избират само най-красивите и вълнуващи леговища.

Скривалищата на най-известните филмови злодеи са се превърнали в един от най-разпознаваемите символи на Холивуд през последните десетилетия. Частният остров на Scaramanga в Мъжът със златния пистолет и Звездата на смъртта на Darth Vader са не просто символ на статут и сила, но и доста привлекателно предложение за работа или идеи за духа на домашния интериор, независимо от бюджет. Чисто новата монография с красноречиво заглавие Lair: Radical Homes and Hideouts of Movie Villains е подробно изследване на 15 от най-прословутите леговища, което включва не само есета, анализи и интервюта на сценографите и създателите на включените филми, но и фотографии, визуализации и архитектурни илюстрации на Carlos Fueyo.

Архитектът Chad Oppenheim и редакторът Andrea Golin могат да минат и само с леговищата от филмите за Bond, но вместо това си усложняват живота до последния момент с непрекъснати въпроси кой колко е зъл и дали бърлогата му заслужава да остане в архитектурната история. Досущ като самите лоши, и техните жилища са привлекателна оферта, която заслужава такава красива монография на черна хартия със сребристо мастило. От онези, които всеки злодей би искал да има в библиотеката.

Lair: Radical Homes and Hideouts of Movie Villains (твърди корици, 296 страници, Tra Publishing) на Chad Oppenheim и Andrea Gollin струва 130 лева онлайн тук.