СЕЛЕКЦИЯ: Сексапилни стъклени маси за дебели книги

Манифестирането на дивани от Mario Bellini или друг герой на италианския продуктов дизайн зачестява винаги преди миланското Salone del Mobile. Когато обаче не мислим пожелателно за минималната възможност един ден да се излегнем на собствено Togo, обичаме да сме практични и имаме някои други сексапилни идеи за интериора.

Ниските холни маси за кафе са безценни в определянето на къта за свободно време пред големия домашен екран със своята прагматичност и привлекателен външен вид. Освен красиви икони на модернизма, скромните прозрачни предложения от стъкло в настоящата селекция са от онези универсални модели, които използваме само за излагане на интересни произведения на изкуството и дебели фотографски албуми с еротика.

Предпочитаме моделите от закалено (темперирано) стъкло, а не от акрил, защото са по-масивни, привлекателни и безопасни – закаленото стъкло е проектирано да се разбива на малки обли парченца, а не на големи и остри, за да се намали опасността от порязвания при инцидент. Другото им силно предимство е елиминирането на визуално натрупване дори в малки пространства – заигравайки се със светлината и своята прозрачност, стъклените холни маси изглеждат леки и ефирни така, че да заблуждават приятно окото как е по-широко, отколкото всъщност е.

Хубавото е, че позволяват и на килима да се вижда перфектно, добавяйки още акценти в интериор. Въпреки това си обичате скандинавски дизайн и не разбирате защо се опитваме да пробутаме прозрачна маса от стъкло? Еми защото е същото толкова полезна, колкото и всеки друг модел от дърво, метал или камък: ползвате ги като импровизирана трапезна маса пред телевизора, слагате табли с напитки за гости или окей, да, качвате си краката и релаксирате с Шогун, но най-вече излагате най-хубавите си книги като Sumo-то на Helmut Newton.

Разбира се, липсата на бюджет за някой от шедьоврите на Glas Italia предполага да поръчаме калъп с фиксирани размери и цена в някоя от фирмите за холни маси от огънато стъкло или да разровим родните онлайн магазини за добри оферти на идентични модели от куче марки. Ето какво открихме:

Двойното комбо Irresistible (934 лева) на Vstyle печели по точки с компактни размери (100х50х35 см) и възможност да се аранжира по всевъзможен начин и заедно, и поотделно според нуждите – като библиотечка за скъпи книги, маса за напитки или като основна холна маса и една допълнителна за списания до канапето.

Concept Mobili и VidaXL предлагат един и същи модел от закалено стъкло на две различни цени (689 лева или 554 лева) и с габарити от 98х45х30 см – идеална алтернатива за малки апартаменти или всяко (домашно или офис) място с ограничено пространство. Многофункционалността я уточнихме още във въведението. Съветваме да се лишите от металните протектори/крачета, които я загрозяват – нагласете я директно върху килима. Има я и в черно от VidaXL (500 лева).

Помощната масичка Irresistible (436 лева) на Vstyle (50х40х40 см) заспива до канапето в хола като пазител на всичко върху основния плот и списания/книги в страничния джоб. Представете си обаче как я обръщате в S форма и я ползвате за съхраняване на Sumo-то под основния плот и други бижута върху него.

Kare Design има цяла серия прозрачни стъклени маси за хол. Правоъгълният Clear Club Basic (839 лева) отговаря перфектно на всички BOYSCOUT изисквания с добри габарити (120х60х40 см), закалено сако и описаната вече функционалност. Продава се и без метални протектори/крачета, което спестява занимавката да ги ликвидираме.

Тройният комплект Clear Club (1093 лева) е малко по-скъп, но търпи безкрайни конфигурации в хола, офиса и не само. Серията на Kare Design включва и бюро (1563 лева) и конзола (1074 лева) за вази, саксии и други работи.

Много ниската Girandola (1557 лева) на Unico Italia hхваща окото с квадратни габарити (100х100х28 см) и диагонална асиметрия на крачетата. С неприятно грозните метални протектори вече се разбрахме как да процедирате.

Другото предложение на Unico Italia е Big Golden (802 лева) – малко по-висок (110x60x38 см) модел, който се отличава с извитите си по-видимо навътре страници.