Пълно ускорение? Този прототип на Ford GT40 от 1964 се продава

Състезателната слава на легенда Ford GT40 се разнесе отново покрай миналогодишния симпатичен спортен екшън Пълно ускорерние, а сега имате още един повод да се запознаете отблизо с един от най-влиятелните автомобили в историята на Льо Ман.

Не само да се запознаете, но и да притежавате един от трите останали тестови прототипи GT/105, които помагат на инженерите от детройтския гигант да разработят автомобил, способен да победи доминантните и ужасно красиви бегачки на Ferrari през първата половина на 60-те. За тяхно щястие, не само печелят, но и се превръщат в първия американски автомобилен производител, спечелил 24-те часа на Льо Ман.

От общ пет създадени прототипа, два отиват за скрап, два са в постоянната експозиция на музея Shelby, а този на снимките по-горе е единственият в продажба. Макар и тестов, красавецът не е повреждан сериозно нито веднъж и все още е с оригиналния мощен V8 агрегат.

В напрегнатия си живот на тестов автомобил, този прототип на GT40 е натискан до пределите на своите възможности от такива знаменити имена като Richard Attwood, Bruce McLaren, Jean-Louis Schlesser, Phil Hill, John Horsman, Sir John Whitmore, Frank Gardner, Roy Salvadori, Bob Bondurant, Jochen Neerpasch, Giancarlo Baghetti, Maurice Trintignant, Peter Sutcliffe, Bob Grossman, Innes Ireland и Umberto Maglioli.

Ако се интересувате и дори (най-вероятно) да нямате пари да си го позволите, разходете се виртуално до дилъра на състезателни и класически автомобили Duncan Hamilton Rofgo и не пропускайте да разгледате не само пълната му история, но и другите фантастични играчки, които се продават или са вече продадени.