Видео колекции – Пролет/Лято 2021

© Ermenegildo Zegna

Добрите намерения да спретнем традиционните видео/аудио обзори на мъжките модни седмици и изложението Pitti Uomo във Флоренция бяха ликвидирани от глобалната пандемия още преди няколко месеца.

Въпреки това, мнозина мъжки модни къщи и независими дизайнери опитват да навигират в новите социално дистанцирани дигитални формати с променлив успех. Поне през публиката. Съдейки по данни на The Business of Fashion, масовата публика в Instagram и останалите социални мрежи не се трогва много от принудително наложения видео формат и няма търпение да се върне отново към физическите ревюта.

Дизайнерите също. Особено тези, които не успяват да преодолеят затрудненията по логистичната мрежа на своите доставчици и производители и нямат бюджет за съдържателно дигитално представяне на последните си идеи. Останалите се включват с филмчета, ревюта и презентации на своите най-нови или курорт колекции в първите (почти изцяло) дигитални модни седмици в Париж и Милано:

Kris Van Assche запълва липсата от емоцията на живите ревюта с фантастична колекция в колаборация от разстояние с пъстрия свят на грънчаря от Лос Анджелис Brian Rochefort – първата по рода си творческа комбина в историята на мъжкото Berluti. Самото видео се върти около разговор между двамата, който иначе не бихме имали възможност да чуем.

Kim Jones се връща към цветните африкански спомени от своето детство в колаборация с родения в Акра и базиран във Виена ганайски художник Amoako Boafo. Новата колекция на Dior Men e елегантно мъжко облекло с трикотажни и конструктивни техники от висшата мода, без да забравя за уличния подход към цветове, текстури и героите от рисуваните с пръсти огромни тактилни портрети на Boafo. Самият филм е разделено на две части – портрет на артиста като млад и спокойно представяне на страхотния гардероб на Kim Jones за Dior Men. Саундтракът също си заслужава – Chris Cunningham и Max Richter.

Dries Van Noten подгрява леко представянето на мъжката си колекция идния септември с психеделично кратко видео на режисьорите Leonardo Van Dijl и Nicolas Karakatsanis и свирещия на въздушни барабани модел Jonas Glöer , който се раздава върху саундтрака на Luuk Shuffle от Hihats In Trees.

Фиджитъл (от физикъл и диджитал) ревюто на Ermengildo Zegna е снимано в и около фабриката за платовe на италианската марка в Триверо. Alessandro Sartori се отчита с жестоки костюми, както обикновено. Изчакайте края на видеото, за да ви обясни всички подробности.

Епилогът в настоящия моден календар на Gucci е режисиран от базирания в Лондон режисьор и видео артист Akinola Davies.

Véronique Nichanian се справя фантастично не само с новата мъжка колекция на Hermès, но и с кратко филмче, което ни вкарва в последните секунди преди обикновеното ревю. Парижката модна къща не снима обикновено задкулисно видео, а ангажира режисьора Cyril Teste за по-добре кинематография и филмово майсторство.

Едно от малкото ревюта със социално дистанцирани гости за сезона е на Jacquemus – красиво заснетото и замислено тържество за L’Amour е фантастично обяснение в любов от дизайнера SImon Porte Jacquemus към неговия екип и способността да създава чувствени рокли за дами и широки отпуснати силуети за мъже.

Видео каталогът на Stephen Kidd за Jil Sander дава много ясна представа за детайлите и общата привлекателност на последната мъжка колекция и нейната мекота и елегантна функционалност.

JW Anderson избива рибата с мъжка и дамска колекция в кутия, съвсем буквално. Симпатичното аналогово представяне във видеото по-горе е последвано и от обещание за предстояща фотокнига от Lewis Ronald and Carlos Maria Romero. По-подробно за моделите в самите колекции – тук.

Минутката на Lanvin си заслужава дори и само заради саундтрака на Cocteau Twins, иначе чудните костюми и ризи на Bruno Sialelli за френската марка са снимани от Theo Stefanini в един от любопитните примери за архитектура, повлияна от наивизма – Palais idéal du facteur Cheval.

Jonathan Anderson използва същия пиниз за шоу в кутия и в другата си работа за Loewe. Последната мъжка колекция на марката се помни основно със своите плетива, десени, усукана кожа и чанта-ананас.

Louis Vuitton и Virgil Abloh отбиват номера с помощта на аниматора Reggie Know и музикантите Stephen Thundercat Bruner, Terrace Martin и Kamasi Washington в Тhe Аdventures of Zoooom – видеоклип, който би трябвало да представя пътуването на марката обратно към нейните корени. Няма никакви нови дрехи, а само обещания за нова колекция, която ще бъде представена по-късно през годината в Шанхай.

MSGM събира дузина влюбени девойки и младежи в I Don’t Know Where, but Together – красноречиво озаглавено късометражно филмче за последната мъжка и дамска колекция на марката, което цели да вкара малко надежда и оптимизъм заради чувството за дълг на дизайнера Massimo Giorgetti. Поетична работа в ярки цветове.

Червена точка за Phipps заради неговия симпатичен и много модерен спагети уестърн Spirit of Freedom и поглед към американската каубой естетика и култура за новото поколение извън Щатите.

The Show That Never Happened, последната самостоятелна колекция на Miuccia Prada преди идването на Raf Simons, e представено по великолепен начин в пет различни миниатюри от Willy Vanderperre, Juergen Teller, Joanna Piotrowska, Martine Syms и Terence Nance. Монохроматичен минимализъм и обран силует за трудни времена.

Thom Browne прави това, което никой друг не може да направи или поне да измисли – ангажира Moses Sumney и го оставя да режисира кратко музикално (?!?) видео със собствен аранжимент на олимпийския химн и много визуални препратки към Древна Гърция, Black Lives Matter, свалянето на противоречивите паметници от колониалната история и други подобни кодове. Дрехата е само една, но в конкретния случай няма особено значение. Монументална история, както си личи от придружаващия материал във Vogue.

Glenn Martens не си дава много зор и ангажира режисьора Vadim Kovriga да организира едно кратко, но забавно представяне на новите колекции на Y/Project с екипа от ателието, който облича и преоблича моделите и дава добри идеи за разнообразно комбиниране на мултифункционалните широките силуети, карго панталони и трансформиращи се джинси.

Апропо, гледахте ли последното видео на Random Identites?

Предишните видео обзори на мъжките колекции са ТУК.