Bronco се завръща като цар след 25-годишно прекъсване

По-добре късно, отколкото в неподходящ момент и с милиони загуба. Ford изчаква търпеливо четвърт век, за да възкреси любимото возило на O. J. Simpson и Derek Zoolander по впечатляващ начин, който къса сърца не само на хардкор офроуд феновете, а и на всички останали.

Американската компания прекъсва дългогодишната история на Bronco през 1996 покрай спадналия интерес и продажби и го връща точно навреме, напомпан и идеално балансиран на границата между традиции и нови технологии във време, което има нужда oт ретро носталгията в продуктовия дизайн като Христо Иванов оставка.

Съвсем очаквано, бизнес мозъците на щатската компания не биха да капитализират подновения интерес към легендата с автомобил, който отдава сериозна почит към историята ала последната и най-нова инкарнация на Land Rover Defender. Но не по лош начин, а по такъв, който ви кара да крещите ела и ни вземи парите.

Новото поколение на Ford Bronco стартира с три различни модификации – базова с две или четири (за пръв път в историята) врати за свободолюбиви хора с палатки и планински велосипеди и малко по-малка и леко градска Sport. Дизайнерите ги описват като директно вдъхновени от наследството на оригинала от 1965, но конструирани така, че да не приличат на негова карикатура и да газят уверено във вода до 80 сантиметра дълбочина. Двигателите на флагмана са два: 2,3-литров 4-цилиндров Ecoboost агрегат с 266 спирачни конски сили или 2,7-литров 6-цилиндров с 306 спирачни конски сили. Скоростните кутии също са две: седемстепенна ръчна или десетстепенна автоматична.

Офроуд приключенията са много по-динамични със система, която носи показателното име GOАТ (съкратено от самоувереното Go Over All Terrain, но и препратка към прякора на първата генерация) и има седем различни опции за атака на пресечен терен като Sand, Baja, Mud & Ruts и Rock Crawl.

Цялата платформа на новото Bronco е изградена с идеята за модулен дизайн и надграждане по всевъзможен начин. И двете базови версии се предлагат с мек, твърд или сглобяем модулен покрив (като допълнителна екстра) и още над 200 опции за безкрайно (по думите на компанията) персонализиране – заплюваме си концептуалните подвижни врати с геометрично изрязан сегмент, който вкарва лека доза футуризъм и обещава нмного прашно/мокро/кално изживяване извън пътя за непрактични, но смели хора.

Вратите без рамка на модела с четири врати също са подвижни и могат да се съхраняват в специални защитни сакове направо в багажника. За разлика от Jeep Wrangler, покривът и всички модулни компоненти на новото Bronco се сглобяват и разглобяват без инструменти от всеки, а не само в сервиз. Интериорът също е мислен така, че да събира оптимално количество багажи и джаджи – от поставката за GoPro камера и телефон на таблото до джобовете с цип зад седалките и мрежите за карабинери.

Притиснати да опишат концепцията на Bronco с едно изречение, шефовете на Ford я заковават като амалгама от издръжливостта на големите камиончета от F-Series, пъргавостта на Mustang и оригиналното офроуд/състезателно дизайн ДНК на Bronco. Право в целта – създали са забавен и секси автомобил, натъпкан с офроуд технологии, топографски карти и над хиляда подбрани маршрути в навигацията, който се справя с най-тежките условия, където и да е.

лошите новини са две. Първата: ще мине време, преди обикновените хора извън завода на Ford в Мичиган да го подкарат, но вече може да резервирате (?!?) своето Bronco или Bronco Sport срещу стотачка в сайта на компанията. Серийното проиводство е планирано за началото на 2021, а първите доставени бройки – пролетта на същата година. Стартовата цена на базовото Ford Bronco е 30 хиляди долара (две врати) и 33 хиляди (четири врати), а на Bronco Sport – 28 хиляди.

Не се чува нищо и за предлагане извън Щатите, затова почвайте да планирате логистиката с контейнер, докато се възхищавате на невероятните възможности на Bronco във филмче с великолепния дикторски глас на Bryan Cranston:

Повече информация за новия Ford Bronco има тук.