Всички софийски изложби, които ще обиколим този уикенд

Нежеланието да се бутаме в ковид инкубатори, поп-фолк дискотеки и претъпкани паркове ни хвърля в другата крайност – стегната уикенд обиколка в любимите ни места за вдъхновяваща социална дистанция, а именно няколко столични галерии с добри изложби:


Бягаща ограда, 1998 – две хелиогравюри (фотогравюри), печатани в четири цвята върху ръчна хартия © Christo

Какво: IN MEMORIAM: ХРИСТО ЯВАШЕВ – CHRISTO. Софийската градска художествена галерия почита покойния Кристо с експозиция на пет литографии и фотогравюри на негови проекти, придобити от СГХГ през 2015 покрай изложбата Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2914. Към включените произведения на изкуството са добавени и фрагменти от текстове за Кристо, писани от критиците Michael Kimmelman (The New York Times), Jerry Saltz, Анна Толстова (Коммерсантъ Weekend) веднага след смъртта му. При по-добро планиране можете да хванете и филмовата програма със шест филма за най-известните му проекти.
Къде: СГХГ на ул. Ген. Гурко 1 до 19 юли

Какво: Lost. Северномакедонецът Зоран Мише обича да използва всевъзможни графични техники, а изложбите му често включват и други медии като инсталация и фотография само и само да вкара лични истории от собствените си преживявания и минало в привидно буквалната репрезентация на обекти от всекидневието. Третата самостоятелна графична изложба на живеещия в София художник е директно изследване на размития детски спомен за първата кола в семейство, превърнала се в символ и на други позабравени неща от живота му преди години.
Къде: Пространството на КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 до 5 юли

Kati Outinen, Kari Väänänen, Outi Mäenpää и кучето Pieter в Плаващи облаци (Кauas pilvet karkaavat), 1996 © Marja-Leena Hukkanen

Какво: Златната земя на копнежа. Последни десетина дни, в които можем да се потопим в магичния свят на Aki Kaurismäki с помощта на Marja-Leena Hukkanen – един от най-дългогодишните фотографи на финландски филмови продукции от 1984 насам и е постоянен член на екипа на известния режисьор вече няколко десетилетия.
Къде: Галерия Синтезис на бул. Васил Левски 55 до 30 юни

12 години надежда, 2007 © Ottjörg A.C.

Какво: Светът не е спирал да се върти. Кураторът Стефка Цанева събира Искра Благоева и Стела Василева, Милена Георгиева, Кети Маринова и Стефан Прохоров, Ottjörg A.C., Красимир Терзиев и Правдолюб Иванов в извънредна групова изложба, която е реакция на пандемията, но не тематизира опасността от вируса, а тази от забравянето на значими социални и политически теми като бежанската криза, военните конфликти, опазването на околната среда, възхода на крайнодесните движения, насилието над жени и много други. Някои от участниците се включват с нови творби. Като Ottjörg A.C., който се включва с нова инсталация с фотографии, графика, видео и намерени обекти.
Къде: Галерията на Гьоте-институт на ул. Будапеща до 31 юли

© Венцислав Занков

Какво: Пред мен. Художникът и скулптор Венцислав Занков прави визуална симбиоза между преплетените в човешкото поведение две кризи – екологичната и социалната, породена от пандемичните обстоятелства, които няма как да не прераснат в екзистенциална криза. Останалата част от кураторския текст е прекалено сложна за преразказване и асимилиране, затова по-добре директно да се засилим към неоновите дървета и останалите визии за самота и изолацията в една от най-просторните, самотни и спокойни зали в София.
Къде: Галерия Райко Алексиев на ул. Раковски 125 до 30 юни

Нов Световен ред, 2020 © Красимир Терзиев

Какво: Нов световен ред. Така наречената #Изложба-В-Изложбата на Красимир Терзиев включва едноименна серия рисунки и видеото […] suspended, създадени през април по време на извънредното положение и социална изолация и респективно пропити с усещанията на автора в атмосфера на самота, неизвестност и безпокойство. За щастие, не всичко е тегавина а драма, защото сериозността в работите на Терзиев винаги е смесена с хумор и ирония. Справка – рисунката по-горе.
Къде: Галерия Структура на ул. Кузман Шапкарев 9 до 27 юни