Слагаме бутилката на DiFOLD в малкия джоб

Експериментите в областта на сгъваемите бутилки за вода и други течности не са от вчера, но винаги нещо им куца. Българската стар-ъп компания DiFOLD обаче може да се похвали с нещо различно – най-компактната, но и най-стабилна бутилка за многократна употреба, която се сгъва като оригами и влиза в малкия ни джоб без особен проблем.

Зад очакващата патент технология стоят дипломираният архитект, но изобретател и продуктов дизайнер по душа Петър Захаринов и предприемача и страстен катерач Радина Попова. Събира ги работата в предишна иновативна компания и споделения интерес към зелените иновации, който е и причина да решат да работят заедно по технологията в началото на 2018.

Петър Захаринов и Радина Попова от DiFOLD

По това време Захаринов вече експериментира близо десетилетие с геометрични системи и откриването на скрити функционалности в на пръв поглед трудни за осъществяване продукти. Първият флагман на бизнес-тек дуото се появява след двугодишна разработка и като демонстрация на мисията на DiFOLD да пенсионира еднократните опаковки с добра алтернативна за многократна употреба.

Другият наш възможен живот © Яне Голев

Оригами бутилката на Попова и Захаринов е първият подобен продукт, който се сгъва максимално (до 80% от своя 750 мл обем), но въпреки това остава абсолютно стабилен и здрав в разгънато положение. Причината да не протича е не само в капачката от неръждаема стомана (с интегрирана халка за закачване), но и в използването на висококачествен, екологичен и (най-важното) много издръжлив полимер, който не задържа миризми, чисти се лесно с четка или в миялната машина и обещава поне пет години безоблачна интензивна употреба.

Макетите и прототипите на DiF0LD остават зад гърба на финалния флагман

Създателите на бутилката я определят за революционна най-вече заради практичния и функционален дизайн, който позволява да заема минимално пространство в ежедневието, по време на спорт, почивка, зелени безплатни фестивали на открито и въобще да се приспособява към какъвто живот живеете, без да се чудите къде да я носите.

DiFOLD успява да набере цялата необходима сума в Kickstarter за по-малко от четири часа. Достигането на следващите нива на групово финансиране ще позволи добавяне на нов цвят или използване на биополимер за всички поръчани бутилки. Предвид плановете за още удобни предмети за многократна употреба и възможното приложение на сгъваемата и спестяваща място технология в опаковането и логистиката, Попова и Захаринов ги чака голямо бъдеще. И ужасно много блъскане, разбира се.

Kickstarter кампанията за оригами бутилката на DiFOLD е тук.