Графити, типография и брандинг в Мелба Фестивал 2019

Второто издание на Мелба разширява обхвата на събитието с филмова програма от пет тематични документални заглавия и задължителното за всеки фестивал парти. Новост е и промяната в локацията от Генератор към по-голямата зала 6 на НДК, за да отговори на очевидния глад и увеличаващ се интерес към подобни събития в столицата.

Освновното в менюто на дизайн фестивала и през 2019 остават прегледът на най-доброто от българските дизайнери от изминалата година и еднодневният симпозиум с релевантни имена от световната сцена. Запознайте се с първите четири: Joe Caslin, Shuka Design, Grilli Type и Rotor.

Joe Caslin е ирландски уличен графити артист, чийто мащабни стенописи по градски фасади коментират обществото в Ирландия и не само по едновременно много минималистичен и ярък начин. Международното внимание идва през 2015 благодарение на работата му The Claddash Embrace, която се появява в силно католическата страна малко преди референдума за озаконяване на гей бракове.

Shuka Design

Тази година Мелба поглежда и на изток, за да открие московското бранд и дизайн бюро Shuka Design. Или Щука Дизайн на руски. Фокусът им? Да помагат на клиентите да бъдат последователни, устойчиви и гъвкави, но най-вече да създават емоции от истории чрез уеб, продуктов и моушън дизайн.

Grilli Type e швейцарска леярна за букви, от която можете да закупите шрифтове като Zirkon, Pressura и поддържащия кирилица Eesti. Създаденото от Noël Leu и Thierry Blancpain пред 2009 студио за типография привлича дизайнера Reto Moser и колаборира редовно с още дизайнери и разработчици, за да създава комерсиални и поръчкови шрифтове.

Rotor

Белгийското студио Rotor се вълнува най-вече от организацията на материалната среда и канализира стастта си към заобикалящия свят в проучвания и дизайн с основни направления интериори и архитектура, но създава книги, икономически модели, политически предложения и изложби. Студиото стои зад павилиона на Белгия на Архитектурното биенале във Венеция през 2010.

Мелба Фестивал е от 7 до 30 ноември в зала 6 на НДК. Цената на билетите започва от 80 лева (само за симпозиума) и 100 лева (за пълната програма) и могат да бъдат закупени онлайн тук.