Как да сключите брак с партньор от вашия пол

© Георги Стоилов

Извън чисто човешкото измерение, брачната институция дава важни законови права – от признаване на семейна връзка при медицински инциденти, през статут за вас или партньора, ако сте от различни националности, до родителски права и съвсем злободневни проблеми като данъци и наследство. Независимо дали го правите заради емоцията, традицията, практическите импликации или заявката на политическа позиция, бракът е сериозна крачка, към която не бива да се пристъпва лекомислено.

Какво се случва обаче, ако искате да се вречете във вярност на човека до вас (и да получите произтичащите от това права и задължения), но сте от един и същ пол и живеете в държава, в която думата gender се използва като обида? Няма проблем, възползвайте се от по-прогресивното либерално законодателство (и нрави) в страна от Европейския съюз. Сключването на брак в друга държава от ЕС е малка, но скъпа разправия, която не дава същите права като другите подписали двойки у нас. Но пък бракът ви ще бъде признат в целия ЕС без Румъния, Полша, Словакия, Литва и Латвия (другите страни от съюза, където е нужна конституционна промяна това да се случи), ще направи политическо послание и ще ви даде все някаква защита по линия на европейското законодателство против дискриминация, докато българското го настигне.

Все още сте решени да си кажете да след трезва равносметка за плюсовете и минусите от цялата работа? Две двойки, които сключват брак – момчетата в Дания, а момичетата в Ирландия – помагат с личен опит.

Предложете

Както си му е редът. Не бързайте, но когато дойде моментът, в който сте сигурни, че сте намерили човека, за когото с удоволствие бихте правили компромиси до сладкогорчивия край, просто го питайте дали също мисли така.

Изберете държава

Вариантите са много – Холандия, Великобритания или пък Словения (ако ви привлича идеята за пътешествия по трансбалканската пътна мрежа). Изборът на момичетата е Ирландия, защото биха живяли там, говорят английски и няма да имат нужда от преводач, има евтин полет дотам, и, най-вече, защото се чувстват добре дошли в страната, която позволява браковете между двама души от един пол след референдум. Момчетата сключват брак в Дания, след като първоначалният план да го направят в Англия е осуетен от Брекзит по-сложната и дълга процедура.

© Георги Стоилов

Изберете дата

В Ирландия трябва да запишете час за подаване на документи и лична среща с общински регистратор три месеца по-рано, освен ако нямате спешни медицински причини и можете да свършите работата в по-кратък срок. Намислете и дата за церемонията, но бъдете готови да сте гъвкави, ако няма свободни часове за нея. В Дания изпращате сканирано заявление с всички документи и заявка за дата. Връщат ви договор до три седмици дали датата е свободна или предлагат друга. Трябва да сте на терен ден преди сватбата, за да предоставите оригиналните документи.

Спестете пари

Подгответе няколкостотин евро, гей сватбата не е никак евтина. Удостоверение за семейно положение с апостил струва 40 лева с експресна поръчка, а преводът и легализацията му излизат около 140 лева. Самата такса за брак е по-малка в Дания – до края на годината е 120 евро, превеждате по банков път преди подаване на заявление и документите и прилагате платежно нареждане. В Ирландия таксата е 300 евро, но трябват още 200 лева за документи и 200 евро в общината при самото подаване на документи или общо 1200 леваОтделно ще ви трябват самолетни билети, хотел и дневни.

Подгответе (и преведете) нужните документи

Пригответе документи за самоличност и удостоверение за семейно положение от общината (можете да го заявите в най-близкия ви район без значение от адресната регистрация). За Ирландия ви трябват още дубликати на актовете за раждане, както и документ за доказване на постоянен адрес като например битова сметка, на която трябва да фигурира името на единия от брачните партньори и адресът, който се записали в документите. Не забравяйте, че всичко трябва да бъде преведено и заверено с апостил от министерството на външните работи, без личните карти или паспорти, както и битовата сметка – за нея е достатъчен само превод.

Помислете за свидетели

Свидетели, кумове, верни приятели – наричайте ги както искате. В Дания могат да ви назначат служебни такива, но за Ирландия трябва да изберете двама души (18+), които искате да са до вас за церемонията – ще трябва да запишете имената и датите им на раждане. Ако се издънят с предбрачното парти, можете да ги замените с други, но не по-късно от 24 часа преди подписването.

© Георги Стоилов

Записване на час в общината

За да сключите брак в Дания все още е достатъчно да изпратите заялвението онлайн – очаква се от следващата година да бъде добавено и кратко лично интервю. Ирландците отсега искат да отидете лично до общината поне три месеца по-рано, за да се срещнете с регистратор, на когото да представите документите и да запазите дата и час за бракосъчетанието. Записването на час става бързо и лесно по телефона или онлайн. Без опашки или излишна бюрокрация и срещата минава така. Можете да посетите регистратор в един град (Дъблин) и да сключите брака в друг (Корк), ако ви е по-удобно или на сърце. Опознайте страната, за да я обикнете.

Не пропускайте да се облечете за случая

Какъв по-добър повод от една сватба да се разсеете от факта, че всяко нещо си има край и всички се раждаме и умираме сами? Животът е кратък, затова се обичайте и се поглезете с по-специален гардероб за случая. Не пропускайте да отбележете съюза и на родна земя с повече приятели. Така де, няма смисъл да сключвате брак с идеята, че няма да е докато смъртта ви раздели, затова се постарайте.

Подробна информация за сключване на гей брак в Ирландия можете да откриете тук, а за Дания – тук.