БГ килимите на Nomad.ist са жестоки и с добра кауза

За откровено космополитен човек, прекарал последните близо две десетилетия отвъд океана, Люба Асадурова има завидно добро и очевидно смело обяснение за решението да стартира последния си проект у дома. След дълги години работа с дизайн в Щатите, варненката намира начин да се противопостави елегантно на маргинализирането на хора в риск и лъжливите идеи за национална идентичност в страна, която винаги е била мултикултурна.

Nomad.ist е марка за ръчно изработени предмети за дома в малки серии, която вярва в семплия дизайн, мултифункционалност, устойчивост, свобода и белание и се опитва да спомага за опазването на традиционни и самобитни занаятчийски техники и местни култури чрез модерен дизайн и естетика. Всеки предмет изследва връзката между обектите, които притежаваме и живота, който сме си избрали. Или, казано по друг начин, напрежението между желанието да изследваме и да се разпростираме и това да останем здраво стъпили на земята и във връзка със своите корени.

Именно въпросът за връзката между съществуването и щастието подтиква Асадурова да изследва идеята за дома с много ограничена колекция килими по неин дизайн, който се различава значително от традиционните български шарки. Четирите различни килими от серията Azimuth (термин, съществуващ във всички европейски езици, но с корен в арабската дума за посока) представят идеята за отворени граници и човешки ценности като опит за връзка между минало, настояще и бъдеще.  

East (650 лева),North (850 лева),West (750 лева) и South (650 лева) са изтъкани на ръка от 100%-ова вълна в една от най-добрите занаятчийски работилници във Варна като знак за амбицията на Асадурова да развива устойчив и честен бизнес с местни занаятчии в малък обем според търсенето и против консуматорския манталитет. 15% от стойността на всеки продаден килим отива по сметката на програмата за подкрепа на особено уязвими жени мигранти на Център за правна помощ – Глас в България. Евала.

East, 650 лева

Защо решихте да се занимавате с ръчно тъкани килими в България? Mоята философия в живота и дизайна се сумира добре в трите правила за работа на Einstein: 1. От бъркотия извлечи простота; 2. В разногласие намери хармония; 2. В средата на всяка трудността се крие възможност. Идеята за Nomad.ist бе да създам концептуална линия от мултифункционални предмети, направени от естествени материали, които са базирани н а седемте естетически Дзен принципа и въплъщават и насърчават качеството на живот и етичните бизнес отношения.

West, 750 лева

„Килимите” (в кавички, защото много хора не искат да ги слагат на земята) са първият предмет от тази серия. България е логичното място за това, тъй като като съм родена тук, а и така имам чудесна възможност да възстановя връзки със страната и хората, които съм оставила в миналото и да ги свържа с моето настояще и бъдеще.

North, 850 лева

Имате ли предишен опит с този занаят? Досега не се бях занимавала с килимарство или тъкане, а предимно с различни неща в областта на дизайна, но винаги съм се интересувала от вълната като материал. В този занаят ме привлича неговото естество на ритуал и културно наследство на Балканите, Северна Африка, Централна Азия и Близкия Изток, историята му като инструмент за предаване на истории от уста на уста и уменията по женска линия в културата още от времена преди писмеността.

South, 650 лева

Баща ми ме свърза с Галя и Милена от Дзев Студио, които се съгласиха да работим заедно. Двете са майсторки тъкачки с много ентусиазъм, познание и всевъзможни решения на всеки проблем. Не мога да си пожелая по-добър екип!

Можете ли да разкажете за целия процес по създаването на килим от колекцията Azimuth? По-добре направо да ви го покажа:

Към кои други артисти освен Basquiat да очакваме намигане в следващите серии? Много се радвам, че оценявате моя трибют към Basquiat! Други влиятелни артисти, които бележат работата ми, са Rei Kawakubo от Рей Кавакубо от Comme des Garçons, Isamu Boguchi, Joan Miró, Constantin Brâncuși, Keith Harring, Yayoi Kusama и Alpana Bawa.

Най-хубавото нещо в развиването на етична марка? Чувството за свързаност, полезност и лекотата на взимане на решения, базирани на твоя собствен морален компас и идеята да се държиш с другите така, както би искал да се държат с теб. Мисля, че най-важните решения се правят със сърцето, а не с главата. За мен това се случва естествено. Както казват в Бруклин, където живях дълго време: Spread love, it’s the Brooklyn way.

Люба Асадурова и Wu -Tang Clan (върху стената) © Paco Igor Valencia-Sanchez

Килимите на Nomad.ist сa в N8 by Sklada (ул. Цар Шишман 8) и в онлайн магазина на марката ето тук.