BG продуктов дизайн über alles

Българският продуктов дизайн получава мотивиращ шут в задника от новите проекти на три компании, които се вписват чудесно в новините на чуждите интериорни списания и в дома/офиса на всеки, който държи на добрите (местни) идеи на достъпни цени и без излишни претенции. Изброяваме какво ново в азбучен ред и според заслугите, за да няма обидени.

Познавате симпатичните архитекти от dontDIY покрай жестоките проекти за офис и домашен интериор и курирането на последното издание на One Architecture Week. Спорадичните им забежки към дизайн на мебели отскоро прерастват в съвсем новия и самостоятелен бранд за мебели Almost, който дебютира на пазара с впечатляващия 4th Chair (€185). Произведеният в една от най-големите български фабрики за столове модел е изработен от масивно дърво и детайли от слепени фурнири и се предлага в няколко различни варианта – дъб, ясен и в цветен байц. Създателите му го описват като естествен и мистериозен модел, който оставя дискретно и запомнящо се впечатление, ние – като отличен пример за дизайн на достъпен български продукт, който би стоял адекватно навсякъде по света.

Зад Fons&Origo (начало и произход на латински) стои анонимен колектив от архитекти и дизайнери от България, Франция и Италия, които искат да дадат ново определение за термина продуктов дизайн. Планът на създателите е да изкарват периодично нови серии продукти според отделна тема и идентичност, които засягат не само формата на изделията, но и тяхното представяне. Шестте продукта в серията Protos (пепелник, поставки за чаши и писалка, бижу и два вида лампи на цени от €58 до €154) са изработени на ръка от фин или груб цимент – материал, избран заради универсалното му приложение и свойство да приема всякакви форми, като се разлива по различен начин и оформя малки пори по повърхността. Индустриалният вид е добре дошъл спотаен акцент във всякакви интериори и отличен подарък за хора, които имат фетиш към цимент, какво друго?

Urbanik е компания за устойчив дизайн, възникнала като естествено продължение от работата на сдружение Трансформатори и неговите намеси в града чрез създаването на места за сядане, велостойки и други елементи за външна употреба. Иначе казано, добри хора с благородна мисия, които се вълнуват първо от функционалността и приложението и чак след това от пачките, които няма как да не споходят добрите проекти рано или късно. Забавата с box модулите Urbanik (от 75 до 240 лв за различните размери) започва веднага след отварянето на кутията и сглобяването на металната конструкция от габион – както се вижда от снимките, този модул може да бъде запълнен по всевъзможен начин и използван като мултифункционален градски елемент спрямо нуждите, от удобно място за сядане без облегалка, през кашпи за озеленяване, кошчета за смет, градски или градински чешми, установки за грил, та чак до пейка с озеленяване и градинска кухня с умивалник. Всички плотове са предвидливо обработени с влагоустойчиво масло за външна употреба, а металните елементи са изработени от неръждаема стомана. Нека играта с пълнежа и свързване започне сега.