Кои са отличниците в БГ дизайна през последната година?

Елица Бонева

Вече знаете, че софийският фестивал за дизайн Мелба води някои от най-оригиналните и иновативни европейски дизайн практици. Не по-малко любопитно обаче е кои са отличниците в българския продуктов, графичен, моден и социален дизайн от последната година, поне според екипа на събитието. Отговорът на този въпрос е в изложбата Преглед на българския дизайн 2018, събираща 30 примера за адекватен и модерен дизайн с местен произход.

Дневната лампа на Ellieday от Елица Бонева

Добрата новина е, че списъкът, разделен условно на шест категории, включва не само познати имена, но и такива на изгряващи български дизайнери. При продуктовия дизайн и керамика до Константин Ачков, Ина Дамянова, Furthermore и tochka&tochka се нарежда Елица Бонева със своята дневна лампа на Ellieday, появила се на страниците на доста световни медии. В категорията за графичен дизайн пък редом до студио Four+, Красен Кръстев, агенцията Next DC и Студио Пункт откриваме името на Габриела Стайкова.

Проектът за зала Демократос на Think Forward

Водещият критерий в категорията за социален дизайн е проектите да облагородяват средата и да провокират размисъл. Такива според Мелба са новата крайбрежна алея във Варна, проектът Демократос в Свети Влас, кампанията Паметни жени, пешеходната система за ориентация на туристите в София и проектът Скритите букви. Представените бижута, като визуални творчески експерименти, ще бъдат на Нева Балникова, Велислава Божинова, Цеца Георгиева, Евгения Цанкова и новия проект Сфера.

Корицата на Подземната железница от илюстратора Костадин Кокаланов

Илюстрацията е вероятно най-лесно достъпната област на дизайна, което обаче прави възможността да се откроиш още по-трудна. Глава над останалите показват Борислава Караджова, Ти-ре, Люба Халева, Костадин Кокаланов и Розалина Буркова. В мода и текстил присъства работата на младия дизайнер Стефан Карчев, Мила Чорбаджиева от Шевица, дипломната работа на дуото Chopova Lowena и (все още) скромните текстилни производители Softer+Wild и Stampa.

Продуктов дизайн от Ина Дамянова

Можете да гласувате за най-добрия от изложените проекти на място, докато разглеждате изложбата до края на ноември, или да направите забележка, ако са пропуснали някой любим ваш/наш дизайнер. Предложения?

Изложбата Преглед на българския дизайн 2018 открива в 18:30 часа на 8 ноември в Уникредит Студио на пл/ Света Неделя 7.