Мебелите на Almost плачат за изложения

© Диляна Флорентин

Преди време споменахме за спорадичните забежки на архитектите Светослав Мичев, Христо Станкушев и Стефан Минков и маркетинг мениджъра Рая Колчакова (dontDIY) към продуктов дизайн, провокирани от постоянните въпроси на клиенти и последователи кога най-после ще започнат да продават своите мебели. Е, стартиралият преди няколко дни сайт и онлайн магазин на марката Almost дава да се разбере защо тримата имат основание да се гордеят с първата си капсулна колекция мебели. Almost казва: Обичаме да комбинираме семпли, но вълнуващи и неочаквани идеи с чара, красотата и майсторската изработка и занаятчийска традиция. Boyscout отвръща с: Достъпен, красив, качествен и неимоверно секси дизайн за дома и офиса, който надскача регионалните ограничения и би се чувствал добре на всяко голямо изложение за обзавеждане, за което се сещаме. Добър повод да поразпитаме Мичев, Станкушев и Минков как се разбират помежду си, какво мислят за българския продуктов дизайн и къде виждат своите мебели.

Как решихте да направите стъпката от интериорния дизайн на dontDIY към мебелите на Almost? Дизайнът на мебели винаги е бил важна част от работата ни. По стечение на обстоятелствата, няколко мебелни дизайна, правени за интериорни проекти, привлякоха внимание онлайн и получихме много запитвания. Това ни накара да се замислим дали бихме могли да продаваме нашите мебели през наша марка.

4th Armchair – истински ергономичен цар с разпознаваем и много отличителен силует, вдъхновен от японските пагоди. €225

Опишете първата капсулна колекция обзавеждане от Almost. Започваме със колекция от няколко продукта, които полагат началото на продуктови линии, развивани във времето. Всеки от тях е разработван за различен контекст и е преминал през допълнителен процес на оптимизиране, за да се пригоди към серийно производство. Някои от тях са масата от CNC-изрязан шперплат First Table, етажерката на колела 2nd Shelf и столът от масивна дървесина и извити слоисти детайли 4th Armchair.

Разкажете малко повече за основна концепция зад марката. Занимаваме се с дизайн вече доста време. Този опит някак кристализира в мебелния дизайн през последните години и в създаването на Almost. Иска ни се да мислим, че за това време сме успели да оформим ясна визия и дизайн философия, които да следваме. Добрият дизайн за нас е неочакван, но винаги на място. Вярваме в смисления дизайн с ясна и интригуваща идентичност, в честните материали, които добавят индивидуалната си стойност към продукта. Освен всичко друго за нас добрият дизайн е достъпният дизайн. Не споделяме мнението, че качеството на дизайна оправдава високата цена.

First Table е най-разпознаваемият дизайн на Almost за момента с лек силует и семпъл дизайн, който му позволява да се впише в абсолютно всеки интериор. На пръг поглед сложната конструкция под основния плот е много проста и лесна за сглобяване. €540

Как сте си разпределили задачите помежду си? Има ли демокрация или си е чист тоталитаризъм? Дългогодишната работа заедно е позволила по естествен начин всеки от нас да намери своето място и да формулира интересите и качествата си. Да вижда приноса си към постигането на общите цели, правейки това, в което е добър.

Три живи или мъртви личности, в чиито домове бихте искали да видите Almost? Oki Sato, Tyler, The Creator и Клавдий. 

First Side Table има много игрива геометрия на формите и дължи много на оптичните илюзии на M. C. Escher. €165 за всяка една

Първи асоциации при споменаване на определението български продуктов дизайн? Смесени. Варират между отреченото наследство на социализма, неуспешните опити да настигнем световни тенденции, прескачайки етапи от развитието си и редките изключения на хора със смелост и талант, борещи се да създадат нещо смислено в цялата тази каша.

2nd Shelf е семпла и лесно придвижваща се библиотека с индустриален дизайн и дебели стабилни колелца, която може да се използва и от двете страни. €460

Има ли достатъчно примери за адекватен продуктов дизайн в България и какъв е вашият бизнес модел? Добри примери има, но със сигурност не достатъчно. За съжаление, добрият дизайн в България рядко води до добър бизнес. Това е и основната ни амбиция – да създадем добър бизнес модел, базиран на добър продукт в среда, която поне за момента не подкрепя креативната индустрия. Разчитаме единствено на собствените си средства и капацитети. Стремим се към постепенен, но стабилен модел на развитие. За сега избягваме да мислим за чужди инвестиции. Смятаме, че за крайния продукт е важно да сме автономни, поне докато можем да си го позволим.

Third Shelf е модулната интерпретация на класическата етажерка за книги, списания и вестници под формата на няколко L-образни елемента, които могат да бъдат пренареждани и сглобявани като пъзел в различни конфигурации. €435

Мебелите на Almost са тук. Възползвайте се от 10% отстъпка от стойността на всяка поръчка от онлайн магазина на марката до края на август.