Новаков открива изложба с име от китайски ресторант

Лисица с автомат, България © Михаил Новаков

Септември, 2018. Михаил Новаков разказва вдъхновено за последната си изложба с монументални пейзажи, която проследява близките до неговите сърце, чатал и прасци невероятни приключения на велосипедния клуб Cyclique из Европа.

Точно година по-късно ни кани деликатно и на новия си кардинално различен проект – собствен happy hour в един от най-добрите китайски ресторанти в града. Уви, последното е само наша първоначална налудничава интерпретация на заглавието на последната самостоятелна изложба на българския съвременен фотограф. Сладко-киселия час събира уловени моменти на покой в иначе забързания свят, който му се налага да обикаля нахъсано с велосипед и други превозни средства.  

Почивка, Китай © Михаил Новаков

Двамата с кураторката на изложбата Мартина Стефанова определят сюжета на участващите фотографии като огледало на онези моменти, в които пространството се огъва между меланхолията и очакването. Аналогията в заглавието също не е случайна – кадрите правят паралел между Китай като една от най-динамичните икономики с еклектична среда и киселата българска действителност.

За Новаков, въпросният сладко-кисел час е като другите два с идеална светлина за снимане, познати на фотографията като син и златен. Самият той обаче не си играе толкова със светлината, колкото с обектите, които си почиват в пространството, остават анонимни и носят едно лежерно спокойствие.

Дрямка по време на състезание, Румъния © Михаил Новаков

Така де, какво друго да си помислим при вида на препарирана лисица с автомат върху предния капак на Москвич, паркиран на язовир? Или на свити в ъгъла китайски гардове на фона на стерилни бели стени? Или на полегнали големи играчки на неназован китайски паркинг? Само че Новаков го играе доброто момче, което тушира грозновата кисела среда на бързите промени с моменти на сладка дрямка.

Паркинг,. Китай © Михаил Новаков

Изложбата Сладко-киселия час на Михаил Новаков се открива на 12 септември, четвъртък, след 18:30 в КО-ОП и може да бъде разгледана до 2 октомври. Повече информация за събитието има тук.