Зад кулисите

Изминалата година беше една контролирана лудост. Случиха се толкова много неща и сякаш нищо не се случи едновременно, докато не се опитаме да ретроспектираме изминалите 12 месеца, месец по месец, и не открием как 2010 ни донесе много неща, които направиха света ни малко по-интересен или по-тъжен. Ще се опитаме да игнорираме земетресенията, албума на Kanye, филма на Banksy, гигантизмa на BLU и премахнатата забрана, хомосексуалисти да бъдат приемани в американската армия, като вместо това ще разкажем за 5 артиста, които или рязко добавиха името си измежду най-добрите или още по-силно се закотвиха на върха.

Nathan Cash Davidson

След много силна изложба в лондонската галерия Parasol Unit, медиите на Острова провъзгласиха 22-годишния симпатяга с доста изсулени панталони, the next big thing in visual art, а вече много силно изразения му личен стил и фигуративните му композиции ни карат да мислим, че те определено са били прави.

ESPO

В година, в която почти всички се опитваха да влязат в галерии, за да излагат, Steve Powers, известен още като ESPO разчиташе най-вече на себе си, няколко празни пространства във Филаделфия и Сиракуза, Ню Йорк. New York Times му обърнаха сериозно внимание, а няколкото издадени книги ни дават възможност да се докоснем по-близо до текстовата му работа.

Josh Keyes

Култовата галерия Jonathan Levine, приюти еко-сюреалистичните рисунки на Josh Keyes в началото на  годината, а последвалата изложба в David B. Smith в Денвър, затвърди името на художника, като един от най-продаваните за годината. Почти невъзможно е да се докопаш до негово платно, защото почти всички известни колекционери изкупуват всичко.

Dan Witz

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T4FUHSii6OQ[/youtube]

30 години са достатъчно време да се родиш, да бъдеш щастлив и после да плачеш. През последните 30 години Dan Witz прави това, което може най-добре – да провокира и ангажира мисленето на публиката с работата си. С излязлата ретроспективна книга In Plain View: 30 Years of Artworks Illegal and Otherwise и филма за проекта му WHAT THE %S#@?, г-н Witz определено още е жив и диша, и то как!

JR

За край оставихме JR. С всяка изминала година французинът се превръща в икона. Серията му Women are Heroes, дебютира като филм на фестивалът в Кан, швейцарският музей Musée de l’Elysée изложи работите му, а принтовете му са разпръснати из целия свят – място, което той възприема като най-голямото изложбено пространство. През 2010 спечели и наградата на TED за разпространие на идеи, които развиват и променят света.

[vimeo]http://vimeo.com/15686678[/vimeo]