16 готини изложби на един нискотарифен полет разстояние

Jean Michel Basquiat, Без заглавие (пехота), 1983, колекция на Nicola Erni, фотография от Reto Pedrini, част от настоящата ретроспективна изложба в музея Албертина, Виена © Estate of Jean-Michel Basquiat, по лиценз на Artestar, Ню Йорк

Повече от три години след последното ни европейско турне, планираме да се завърнем в играта с най-интересните изложби в Европа тази есен и зима с над дузина предложения за 36-часов културен туризъм в Милано, Лондон, Берлин, Париж, Будапеща, Рим, Виена, Koпенхаген, Стокхолм и Мадрид.

Сега, не се самозаблуждаваме, че нискотарифните полети са това, което бяха. Въпреки осезаемото поскъпване и гадната инфлация, все още изскачат добри сделки за самолетни билети, които отключват чудесни възможности за еднодневни разходки до изброените градове – колкото да хапнете на едно-две места и да се завъртите през малки и големи експозиции на фотогграфия, изобразително изкуство, нови медии и други интересни жанрове.

За венецианското биенале няма време, защото вече е в историяра, но ето кои са другите хубави изложби на достъпно разстояние със сравнително евтин (самолетен) билет:

Helmut Newton, кадър от календара на Lavazza, Монте Карло, 1993 © Helmut Newton Foundation

Какво: HELMUT NEWTON. BRANDS. Берлинският архив на Helmut Newton събира най-доброто от неговите реклами в самостоятелна изложба с над 200 фотографии, включително познати кадри за Swarovski, Saint Laurent, Wolford, Blumarine и Lavazza. Когато мисли за и стил, Helmut не прави разлика между сесиите за списания и тези за корпоративни клиенти и дори обича да се нарича A Gun for Hire – иронично определение, което се превръща в заглавие на посмъртната му изложба с комерсиална фотография в Монако през 2005. Brands е чисто нов преглед на тази част от неговото портфолио с великолепни кадри на на Kristen McMenamy за Absolut отреди двайсетина години, но и десетки други по-стари кадри от 80-те и 90-те, включително кампании за висша мода и прет-а-порте на Yves Saint Laurent, календари на Wolford за 1993 и 1994, билборди за универсалния магазин Neiman Marcus, тютюневата компания Dannemann и други. Предвид факта, че повечето кадри се разпространяват предимно като рекламна фотография и календари за специални клиенти в ограничен тираж, голяма част от включените фотографии са рядко срещани колекционерски находки.
Къде: Галерията на Helmut Newton Foundation в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: От 3 декември до 14 май с Ryanair от €70

Cindy Sherman, Разкош в Casa Susanna, 60-те години на ХХ век © Cindy Sherman Collection

Какво: Queerness in Photography. Немската галерия C/O Berlin събира три допълващи се изложби в историческа панорама, която провокира възпитан разговор за идентичността и сексуалната ориентирация през призмата на фотографията. Колекцията на френския филмов режисьор Sébastien Lifshitz съдържа аматьорска фотография от стогодишната история на кросдресинга, откупена предимно от битаци и гаражни разпродажби. Casa Susanna е хроника на транс уикендите в едноименната къща в Ню Йорк от 50-те и 60-те през погледна на енигматичната Cindy Sherman, а Orlando е кураторският избор на актрисата Tilda Swinton, която има опит с въпросната тематика покрай ролята си в едноименния филм на Sally Potter от 1992.
Къде: Галерията C/O Berlin в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: До 18 януари с Ryanair от €70

Richard Avedon, Nastassja Kinski, Лос Анджелис, Калифорния, 14 юни 1981 © The Richard Avedon Foundation

Какво: Richard Avedon. Relationships. Един от най-влиятелните патриарси на американската модна фотография снима впечатляващи кадри повече от шест десетилетия до смъртта си през 2004. Миланското Palazzo Reale почита Richard Avedon с огромна ретроспектива от 106 кадри от колекцията на американския център за творческа фотограсфия в Тусон и архива на неговата фондация. Aмериканецът прави революция в снимането на супермодели, като ги превръща в актриси и основни героини на всяка сесия, а не в статични обекти, за да демонстрира човешката им страна. Avedon снима и чернобели широкоформатни портрети на знаменитости, които задават съвсем друго ниво на психологичното разкриване. И тъй като е в Милано, основна част от изложбата е посветена на прословутото сътрудничество на фотографа с Gianni Versace, започнало с дебютната колекция на покойния дизайнер за сезон пролет/лято 1980 и продължило до 1998 с първата колекция на сестра му Donatella. Ретроспективата е разделена на десет тематични секции с красноречиви имена като The Artist, The Premise of the Show, Early Fashion, Actors and Directors, Visual Artists, Performing Artists/ Musicians and Writers/ Poets, Avedon’s People, Politics, Late Fashion и Versace. Но ако трябва да споменем само две неща, заради които си заслужава да я посетите, то нека кажем велика модна фотография и проникновени портрети.
Къде: Музеят Palazzo Reale в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 29 януари с Ryanair от €37 и Wizz Air от €46

Robert Capa, Франция, Тълпи празнуват освобожението на Париж, 25 август 1944 © Robert Capa/ International Center of Photography/ Magnum Photos

Какво: Robert Capa. In History. За краткия си, но интензивен живот, Robert Capa (1913-1954) става пряк свидетел на някои от най-важните събития от първата половина на ХХ век. Прекъснатата от противопехотна мина 20-годишна кариера на унгарския военен фотограф съвпада с решаващи и нерядко съдбоносни моменти, запечатани в архива на фотографската агенция Magnum Photos. Mudec излага 80 оригинални кадри от най-важните чернобели репортажи на Capa, сред които ранната му работа от Берлин и Париж (1932-1936), гражданската война в Испания (1936-1939), японската инвазия в Китай (1938), Втората световна война (1941-1945), създаването на Израел (1948-1950), а също и пътуванията му в Съветския съюз (1947) и последните му кадри от Инкокитай (1954). Всеки един от включените кадри е доказателство на прословутите му думи, че ако снимките ти не са достатъчно добри, значи не си бил достатъчно близо.
Къде: Музеят Mudec в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 19 март с Ryanair от €55 и Wizz Air от €43

Hieronymus Bosch, San Giovanni Battista, около 1495 © Museo Lázaro Galdiano, Madrid.

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В МИЛАНО? Алтернативният ренесанс на Hieronymus Bosch (до 12 март) и ретроспективата на Max Ernst (до 23 февруари) в Palazzo Reale (три супер изложби на едно място) + Keith Haring. Radiant Vision във Villa Reale di Monza (до 29 януари).

Lucian Freud, Bella и Esther, 1988, частна колекция © The Lucian Freud Archive/ Bridgeman Images

Какво: Lucian Freud. New Perspectives. Есенната блокбъстър изложба на Националната галерия в Лондон е първата голяма ретроспектива на Lucian Freud (1922–2011) oт десетилетие. Перспективи хипнотизира с умелия начин, по който представя еволюцията в стила на британската легенда чрез повече от 60 картини от неговата седемдесетгодишна кариера – от ранните интимни рисунки до прословутите големи платна, голи портрети на Leigh Bowery и (облечени такива) на приятели, семейство и влиятелни индустриалци. Ретроспективата в Лондон е добър начин да забравим как противоречивата слава на Freud като пословичен женкар и кофти човек отклонява вниманието от монументалния му принос към съвременното портретно изкуство.
Къде: National Gallery в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 22 януари с Ryanair от €33 и Wizz Air от €68

Paul Cezanne, Натюрморт с купа плодове, 1879-80, МоМА, Ню Йорк, 2022 © МоМА/ Scala, Флоренция

Какво: Cezanne. Дайте ми една ябълка и ще удивя Париж. Младият Paul Cézanne напуска родния Екс ан Прованс, за да превземе френската столица с натюрморти, пейзажи и картини на къпещи се, позволили на поколения млади художници да излязат извън клишето. Голямата изложба на Cézanne в Tate Modern е фокусирана върху многобройните противоречия в неговата работа в опит да бъде разбран в собствения си контекст на млад, амбициозен и горд художник от Южна Франция, дръзнал да пробие в космополитния Париж.
Къде: Галерията Tate Modern в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 12 март с Ryanair от €85 и Wizz Air от €68

Инсталация в една от залите на музея Victoria & Albert, част от изложбата Hallyu! The Korean Wave © Victoria & Albert Museum

Какво: Hallyu! The Korean Wave. Доминиращият кей поп, Игра на калмари и Паразит са само три от мнобройните вълни на южнокорейското културно цунами, връхлетяло света през последното десетилетие и повод за тематична изложба в един от най-престижните английски музеи. Hallyu! The Korean Wave представя цветния и динамичен свят на популярната култура в Южна Корея чрез интерактивна експозиция така, че да обясни нейното влияние върху световното кино, театър, музика, мода и красота.
Къде: Музеят Victoria & Albert в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 25 юни с Ryanair от €33 и Wizz Air от €68

Helen и нейният обръч, Seacoal Camp, Линмут, Нортъмбрия, 1984 © Chris Killip Photography Trust/ Martin Parr Foundation

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В ЛОНДОН? Фотографската ретроспектива на Chris Killip в The Photographer’s Gallery (до 19 февруари), африканска мода във V&A (до 16 април) и огромните тъкани скулптури на Magdalena Abakanowicz в Tate Modern (до 21 май).

Инсталацията от изложбата Shocking! Сюрреалистичните светове на Elsa Schiaparelli в парижкия музей на декоративното изкуство © Les Arts Décoratifs/ Christophe Dellière

Какво: Shocking! Сюрреалистичните светове на Elsa Schiaparelli. Смелите творения на Elsa Schiaparelli (1890-1973) са вдъхновени от близката връзка на италианския кутюриер с парижкия авангард на 20-те и 30-те и оставят сериозна следа в модата на ХХ век. Предвид успешното възкресение на едноименната модна марка под дирекцията на Daniel Roseberry, френският музей на декоративното изкуство решава да представи обновена версия на своята голяма ретроспектива отпреди двайсетина години, за да припомни още веднъж изключителната и влиятелна работа на Schiaparelli и нейното софистицирано чувство за женствен стил и ексцентричен дизайн. Включени са 577 експонати, сред които 212 дрехи и аксесоари на самата Schiaparelli, картини, скулптури, бижута, парфюми, керамика и фотографии от нейните скъпи приятели и съвременици Man Ray, Salvador Dalí, Jean Cocteau и Meret Oppenheim.
Къде: Музеят на декоративното изкуство в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 22 януари с Ryanair от €31 и Wizz Air от €59

Edvard Munch, Червено и бяло, Munchmuseet, Осло, Норвегия © Munchmuseet/Halvor Bjørngård

Какво: Edvard Munch. A Poem of Life, Love and Death. Макар да е известен предимно с картината Викът, норвежкият художник Edvard Munch (1863-1944) оставя огромно наследство от сложна и натоварена със смисъл работа на границата между символизма и експресионизма от края на XIX и началото на ХХ век. Неговият музей в Осло засилва 70 от най-известните му платна към парижкия музей Орсе за рестроспектива на целия му живот и постоянните теми за мъката, маниите, живота и смъртта. Експозицията включва близо стотина картини, рисунки и гравюри от цялата кариера на Munch.
Къде: Музеят Орсе в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 22 януари с Ryanair от €31 и Wizz Air от €59

Jean-Michel Basquiat, Без заглавие, 1983, колекция на Nicola Erni, фотография от Reto Pedrini © Estate of Jean-Michel Basquiat, по лиценз на Artestar, Ню Йорк

Какво: Basquiat. Голямата пътуваща ретроспектива на Jean-Michel Basquiat стига до виенския музей Албертина, за да демонстрира феноменалния му възход на пулсиращата нюйоркска сцена от 80-те с 50 платна от публични и частни колекции. Роденият в Ню Йорк син на хаитянин и пуерториканка бяга от дома си едва на 17, за да започне кариера на нерядко бездомен графити художник и бързо да се превърне в един от най-важните артисти на своята ера, наред с David Bowie, Madonna и Andy Warhol. Най-младият участник в Documenta 7 умира от свръхдоза през 1988, но не преди да се е превърнал в първия световноизвестен артист с афроамерикански и карибски корени.
Къде: Музеят Албертина във ВИЕНА
Кога, с кого и колко: До 8 януари с Ryanair от €45

Egon Schiele, Седящ гол мъж, автопортрет, постоянна колекция на музея Leopold © Leopold Museum

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ ВЪВ ВИЕНА? Разходка до австрийската столица без изложба на Egon Schiele е като село без начално училище – няма откъде да започнеш. Музеят Leopold предлага нещо още по-примамливо, а именно обзор на раждането на модернизма във Vienna 1900 – експозиция с над 1300 експонати на изобразителното и графичното изкуство, театъра, танца, музиката, литературата и какво ли не, за да се потопим в духа на тази фундаментално важна и влиятелна епоха.

Vincent van Gogh, Автопортрет в Париж, 1887, колекция на Joseph Winterbotham © Kröller-Müller Museum

Какво: Van Gogh. За 170-тата годишнина от неговото рождение, продуцентът на блокбъстър изложби Arthemisia ангажира обновеното пищно Palazzo Bonaparte (последната резиденция на майката на Napoleon) за ретроспектива на най-доброто от нидерландския художник Vincent van Gogh. Освен съкратен курс за важните моменти от неговия кратък и турбулентен живот, изложбата на 50 шедьовъра от колекцията на нидерландския музей Kröller-Müller в Отерло служи и за пътеводител не само сред дебрите на изкуството на Van Gogh, но и на личния му живот чрез писма, фотографии и интерактивно съдържание. Изложбата в Рим напомня как този измъчен гений работи активно едва десетилетие, но остава в историята по неподражаем начин.
Къде: Palazzo Bonaparte в РИМ
Кога, с кого и колко: До 26 март с Ryanair и Wizz Air от €83

ablo Picasso, Къпещите се, 1918, Museé national Picasso, Париж © Sucesión Pablo Picasso, VEGAP, Мадрид

Какво: Picasso/Chanel. Pablo Picasso и Gabrielle Chanel рaботят заедно точно два пъти заради Jean Cocteau: първият път покрай пиесата му Антигона (1922) и две години по-късно за балетната трупа на Сергей Дягилев в Le Train Bleu (1924). Испанският художник и френската модна дизайнерка се срещат през пролетта на 1917 и очевидно стават близки, туй като Picasso я представя на своя вътрешен кръг. Chanel се социализира в компанията на художника и неговата съпруга и влиза в парижката интелектуална и артистична бохема, признавайки нейното влияние върху своята работа до края на живота си. Изложбата в испанския музей Thyssen анализира връзката на двамата гении в хронологична ретроспектива на тяхната работа и взаимодействието помежду им в десетилетието между 1915 и 1925.
Къде: Музеят Thyssen-Bornemisza в МАДРИД
Кога, с кого и колко: До 15 януари с Ryanair от €111

Фрагмент от Събличане на дрехите на Христос от El Greco (Domenikos Theotokopoulos)

Какво: El Greco. Освен за да видим станцията на метрото по проект на Zaha Hadid, летим до Будапеща и за първата пълна ретроспектива на испанския художник El Greco в унгарската столица. Domenikos Theotokopoulos (1541-1614) е един от основополагащите творци на испанската школа от 16 век, а влиянието му се усеща дори четиристотин години по-късно в работата на хора като Pablo Picasso и Jackson Pollock. Музеят за изящни изкуства в Будапеща е вторият най-голям притежател на платна от El Greco в Европа след Испания, а повечето от 80-те картини в настоящата експозиция идват от престижните колекции на мадридските музеи Prado и Thyssen-Bornemisza, парижкия Лувър, Националната галерия в Лондон и тази във Вашингтон.
Къде: Музеят за изящни изкуства в БУДАПЕЩА
Кога, с кого и колко: До 19 февруари с Ryanair от €42

Henri Matisse, Червеното ателие, 1911, Simon Guggenheim Fund, MOMA, Ню Йорк © МоМА

Какво: Matisse: The Red Studio. Датската национална галерия си партнира с нюйорската МоМА, за да събере на едно място Червеното ателие на Henri Matisse (1869–1954) с всички творби, изобразени в този прословут шедьовър за пръв път от сто години насам. Една от най-важните картини на Matisse изобразява неговото ателие в парижко предградие, отрупано с неговите картини, скулптури, обзавеждане и декоративни предмети. Червен цвят покрива всички стени, пода и мебелите, а три от картините в картината са собственост на датската национална галерия.
Къде: Датската национална галерия в КОПЕНХАГЕН
Кога, с кого и колко: До 26 февруари с Wizz Air от €75

James Turrell, Aftershock, 2021, инсталацията Light & Space в Copenhagen Contemporary, фотография от Florian Holzherr © James Turrell

Какво: James Turrell. Aftershock. Въоръжете се с търпение за дългите опашки пред инсталацията на James Turrell в Копенхаген. Подобно на други негови работи, Aftershock дълбае в темата за възприятията и това как човешкото съзнание се влияе от пространство, светлина и цвят. Потапящата инсталация на американския концептуален артист е създадена специално за галерията Copenhagen Contemporary. Изживяването започва още извън нея с изчакване преди да се качите по храмоподобните стъпала, да влезете в така нареченото сетивно пространство и да видите цветната светлина. Обгръщайки ви в светлина и цвят, инсталацията предизвиква усещане за изчезване на пространствените граници и загуба на ориентация.
Къде: Галерията Copenhagen Contemporary в КОПЕНХАГЕН
Кога, с кого и колко: До 30 декември 2023 с Wizz Air от €75

Nan Goldin, Двойка в леглото, Чикаго, 1977 © Nan Goldin

Какво: Nan Goldin. This Will Not End Well. Nan Goldin, един от най-известните и противоречиви артисти на нашето време, заслужава не само документален филм (призьорът от последния венециански фестивал All the Beauty and the Bloodshed на Laura Poitras), а цяла статуя за своя активизъм покрай американската опиодна криза и битката срещу семейство Sackler. Дотогава стокхолмският музей за модерно и съвременно изкуство отдава чест и почитания с ретроспективата This Will Not End Well – шест зали с видео инсталации от фотографски серии, звуци и музика, които удрят право в сърцето с ежедневни и бохемски истории за любов, интимност, зависимост и загуба. Едва ли има друг съвременен артист, изобразяващ постоянната борба между пристрастравянето и независимостта по по-въздействащ начин.
Къде: Музеят за модерно и съвременно изкуство в СТОКХОЛМ
Кога, с кого и колко: До 26 февруари с Wizz Air от €70