Нощна разходка до скучния пейзаж на Новаков в Поста

© Михаил Новаков

Пейзажите на Михаил Новаков са всичко друго, но не и скучни. Независимо дали снима мигове на покой в забързаното ежедневие, разходки с кабриолети или пасторална иделия от хилядите километри с вело клуба Cyclique, българският фотограф и визуален артист умее да хипнотизира с интересен контекст и наблюдения.

Последната фотографска инсталация на Новаков обаче граничи направо със сюрреализъм, особено ако я посетите вечер или по залез слънце. Скучен пейзаж в уличната витрина на Поста е част от по-голям цикъл, който се занимава повече със скуката, отколкото с пейзажа, за да придаде един нов и вълнуващ смисъл на иначе преекспониран и често пъти банален формат.

Така де, природата рядко е банална, само нашите възприятия могат да я направят такава. Кураторите Бояна Джикова и Викенти Комитски съветват да се разходим нощем и да видим пейзажа на Новаков без определени очаквания и без да правим нещо специално. И докато в дневните часове витрината на Поста отразява амалгамата от минувачи, автомобили, трамваи и архитектура на Дондуков и я контрира с облачен пейзаж, вечер се превръща във фотореалистичен портал между град и природа.

Скучен пейзаж на Михаил Новаков е във витрината на Поста на бул. Княз Ал. Дондуков 34 до 6 март.