ГАЛЕРИЯ: Америка от Newton, Hofer, Metzner и Meyerowtiz

Helmut Newton, списание Stern, Лос Ангелис, 1980 © Helmut Newton Estate

Докато събирахме най-важните акценти от европейския месец на фотографията, нямаше как да не се наточим сериозно за груповата изложба America I 970s/80s – голяма експозиция на любимо берлинско място, която събира тематична селекция от работата на Evelyn Hofer, Sheila Metzner, Joel Meyerowitz и Helmut Newton.

Великолепната четворка има много връзки помежду си, но настоящата експозиция представя индивидуалния поглед на всеки един от тях върху различни епохи от съвременната Америка. Макар да е щатен титуляр за френския Vogue още от 1961, Helmut Newton снима паралелно и за щатското издание заради пълната свободата, която му предлага легендарният творчески директор Alexander Liberman. През 70-те, повечето еротични и модни сесии на немеца се случват в Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Лос Анджелис, а след 1980 двамата със съпругата му June започва да карат всяка зима в лосанджелиския хотел Chateau Marmont – декор за много от Newton-овите портрети на богати и известни, публикувани в Egoiste, Interview и Vanity Fair.

Helmut Newton, Elizabeth Taylor, Лос Анджелис, 1985 © Helmut Newton Estate
Helmut Newton, списание Oui, Лас Вегас, 1975 © Helmut Newton Estate
Evelyn Hofer. паркинг, Ню Йорк, 1965; полицай на 59-та улица, Ню Йорк, 1964 © Evelyn Hofer Estate, благодарение на Galerie m, Bochum

Evelyn Hofer пък е забележителна заради проникновения портрет на Ню Йорк от 1960-те и 70-те, който включва многобройни улични сцени, панорами, интериори и портрети. Ежедневните сюжети във фотографията на Hofer напомнят работата на Saul Leiter и Helen Levitt със своя поетичен магически реализъм, повлиял на поколения улични фотографи.

Evelyn Hofer, мостът уйнсборо, Ню Йорк, 1964; бар на улица Мърсър, Ню Йорк, 1963 © Evelyn Hofer Estate, благодарение на Galerie m, Bochum
Joel Meyerowitz, Darrell и Caroline, Провинстаун. 1983 © Joel Meyerowitz, благодарение на Howard Greenberg Gallery

Портретите на Joel Meyerowitz от Провинстаун са направени почти по същото време като тези на Newton в експозицията. Всяко лято от края от края на 70-те и началото на 80-те, Meyerowitz се оттегля от Голямата ябълка към идиличното рибарско градче в Масачузетс, за да снима свободолюбивите персонажи, предпочели града за своята лятна почивка – мъже и жени, стари и млади, двойки и самотници, които се взират в обектива на фотографа с любопитство и без много разнообразие в позирането. Сред обектите на тези портрети има и много приятели и познати на Meyerowitz, обединени помежду си от чувството за автентичност, откритост и непредубеденост. Цялата серия е реализирана като независим проект в продължение на години, но събрана на едно място за пръв път в настоящата експозиция, въздейства като вълнуващо изследвана на либералното, индивидуалистично и леко позагубило се понастоящем общество от Източния бряг.   

Joel Meyerowitz, хихикане, Провинстаун, 1980 © Joel Meyerowitz, благодарение на Howard Greenberg Gallery
Sheila Metzner, Bega, чушки, 1982 © Sheila Metzner

Американският фотограф Sheila Metzner поддържа близко приятелство с Helmut и June Newton и присъства в много от личните снимки, които тримата си правят по време на ваканциите в Южна Франция. Освен това интимно свидетелство за добро приятелство, в настоящата изложба са включени и минималистичните и много метафизични натюрморти на Metzner с деликатни цветове и тонове ала авангардистите от 10-те години на ХХ век, а също и портрети на нейните пет деца, мъжки и дамски модели и някои знаменитости. Любопитно е, че Metzner, която все още живее в Ню Йорк, посещава Meyerowltz в Провинстаун в края на 70-те и се оставя да я снима. И този портрет е част от експозиция, която ни връща обратно към готината и прогресивна Америка, която отдавна я няма.

Sheila Metzner, Fendi Campidoglio, 1986 © Sheila Metzner
Sheila Metzner, David Lynch, 1988; Rebecca с диамантена огърлица. 1984 © Sheila Metzner

Груповата изложба America 1970s/80s: Hofer, Metzner, Meyerowitz, Newton e в берлинската фондация на Helmut Newton до 16 май 2021.