Германецът Niklas Wandt гостува на Ropotamo Co.

© Fabian Kretz

Ropotamo Co. отбелязва втората година на своите съвместни музикални експерименти със скъп гост от Берлин. Скъп, защото се вписва добре в идеята на софийския колектив за импровизационна музика извън стандартния формат, дори и да говорим за (не)обикновен диджей сет.     

Niklas Wandt е перкусионист, продуцент и диджей с афинитет към фрий джаз, рап и психеделичен рок, който намира своя стил дюселдорфския Salon des Amateurs, преди да колаборира в проектите Wolf Müller & Niklas Wandt и Neuzeitliche Bodenbeläge. Най-новите му EP-та са Leben и Wismut със Sascha Funke, а като инструменталист винаги се чувства задължен на корените в джаз и фюжън музиката, наред с интереса към близкоизточната и северноафриканскла перкусионна традиция.

Диджей сетовете на Wandt пък отразяват целия този културен миш-маш и прескачане на жанрови граници с танцувална селекция на перкусии, спиритуален джаз, балеарски поп, уейв, синтпоп, индъстриъл и дори трайбъл хаус без постоянен 4х4 ритъм – повод да го опознаем с няколко бързи въпроса преди гостуването в София на събитието с Ropotamo Co. и Puma & The Dolphin (Нико от 1000names):

Помните ли първия си музикален инструмент? Всичко, което може да служи като някаква перкусия. Тропах постоянно по столове и маси с прибори и дори гребени, докато не получих първия си детски комплект барабани. Бях на четири.

Как продуцирате електронната музика – повече като диджей сет или повече като музикантска импровизация? Като музикант, който едва отскоро диджейства повече, определено продуцирам повече като джем сешън. Всичко започва с груув и ритъм в кратки семпли, които се развиват постепенно. Или пък напълно случайни партии на някакъв перкусионен инструмент, които могат да бъдат използвани. Тази своеобразна импровизация определя структурата на песента, която се конструира около нея. Случва се да записвам някаква мелодия на барабани и едновременно да си водя мисловни бележки за елементи, които могат да послужат в бъдеща композиция. Но това важи само когато съм сам домашно студио. Нещата се развиват по съвсем различен начин, когато работя с някой.

Ropotamo Co твърди, че, цитираме, е в постоянно изследване на безкрайното настояще музикални импровизации, използвайки ги като инструмент за терапия. Мислите ли, че свиренето и пеенето имат лечебно въздействие? Мнението ми някъде по средата между здравословния скептицизъм спрямо езотеризма като цяло и позитивната оценка на силата на всяка музика. Импровизацията сама по себе си е един вид утопия, универсален език, който събира хората без значение от техния произход, език и всичко останало. Без да разполагам с прекалено подробна информация, смятам, че не само социалният и личен аспект на музиката е страхотен, но и нейните терапевтични сили са доказани. Като перкусионист, усещам силно подобен  терапевтичен вайб когато свиря с рамкови барабани и пеещи купи. Последните са си крайъгълен камък на музикалната терапия.

Трите музикални албума, които са ви променили кардинално? Speak No Evil на Wayne Shorter, Freak Out на Frank Zappa & The Mothers Of Invention и Steve McQueen на Prefab Sprout.

Защо мултикултурният характер на съвременната музика не пробива извън самата нея най-вече в политиката и отношението към мигрантите? Труден въпрос. Дълбоко се лъжем, ако смятаме, че слушането на музика и ходенето по партита са способни да предизвикат някаква съществена промяна в нашия повреден свят – под повреден визирам разбиранията за раса, пол, класа и всичко останало. Въпреки това, музиката е способна да създава силни връзки между хората. Затова нека да спасим света с музика и дела.

Ropotamo Co. е в Swimming Pool на 14 септември след 18:00. Входът е 8 лева. Повече информация за събитието има тук. Niklas Wandt и Puma & The Dolphin са в Port.A след 23:30 като част от четвъртото издание на Квартал фестивал. Входът е 5 лева (безплатен с пас от Swimming Pool). Повече информация за това събитие има тук.