Вело мафията Cyclique минава 147 хиляди километра за година

© Михаил Новаков

Макар да е създаден само преди малко повече от година, членовете на велоклуб Cyclique са изминали близо 147 хиляди километра на 97 групови карания по стряскащо красиви маршрути в Европа и у дома, каквито може да усетите само на педали или в кабриолет.

Ежеседмичните приключения на клуба стартират и финишират в София, където живеят почти всички трийсетина колоездачи на Cyclique. Общото помежду им, по техните собствени думи, е страстта към одухотворените машини, фино изработени от стомана, алуминий или карбон и усещането за свобода, което им дават. Да се пребориш със себе си е ежедневие – не защото правим нещо героично, а защото всеки сам със себе си кара с болката, желанието да спре, да се откаже по средата на пътя и да слезе от колелото, но това не се случва никога.

Удачен пример за преодоляване на самите себе си е тежкото изкачване до селото Кастро на популярния гръцки остров Тасос. Никой не очаква особена драма – мястото се намира в сърцевината на острова, има чисто нов път до него, значи ще се справят. Уви, майската жега в Гърция, моментният наклон на отсечката от 22% (при среден 7%) и скоростта от около 8 км/ч ги измъчват до границата на възможностите, но все пак се справят.

© Валко Славов

Въпросните седем километра на Тасос се оказват най-тежкото изкачване, което са правили заедно. Или поне докато не идва ред на италианските Алпи два месеца по-късно. Групата на Cyclique тръгва по маршрута на професионалните велосипедисти и кралските планински етапи от Giro d’Italia, в сравнение с които изкачването до Кастро е детска игра.

За щастие, снимащите членове на клуба Михаил Новаков, Илиан Илиев (графичен дизайнер и илюстратор – Trash Lovers, KKIIVV) и Валко Славов (графичен дизайнер – Go Guide) имат достатъчно фотографски материал за изложба, която проследява живописните им приключения по пътищата на Родопите, Каталуния, Карпатите, Италианските Алпи и остров Тасос. Документираните моменти на горната тройка разкриват свободата на спускане, усилието при изкачване, искрената радост, когато постигнат целта, срещите с непознати персонажи и животни, пътуването с влакове, самолети, автомобили и всичко останало.

Петте пътешествия в изложбата The Cyclique | 146 938 км по-късно са представени не само чрез фотография, но и съвсем практично с профил на всеки маршрут, обща информация за местоположението, изминатите километри и денивелация.

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Илиан Илиев

© Илиан Илиев

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

The Cyclique | 146 938 км по-късно се открива на 16 септември след 16:00 в галерия Seemeon 29 на ул. Цар Симеон 29 и може да бъде разгледана до 20 септември в рамките на квАРТал фестивал. Откриването е в компанията на авторите и музиката на Philip и Kamen. Срещата с авторите и членовете на клуба е на 18 септември. Повече информация има тук.