Харесвате ли новия Land Rover Defender?

Радикалните изменения в изпитана, обичана и многократно доказала се формула са трудна работа. Особено когато говорим за коли с репутацията на Defender – любимият на английската кралица ръбат мъжкар с изявен характер и силует, създаден да издържи на всичко, във всякакви условия.

След всичките случайни и нарочни слухове, подсказки, изтекли снимки и спекулации, вече може да разберете как Land Rover се е справил с обновяването на една от най-големите легенди в автомобилостроенето на ХХ век и първата генерация на Defender, създадена за модерните хора и техните (извън)градски нужди.

Очаквано, първият трън в очите на пуристите и заклетите фенове на класическия Defender e сериозно промененият силует на новата генерация. Макар да запазва и обновява основни дизайн елементи от своя знаменит предшественик, чисто новият Defender e съобразен с всички актуални изисквания за безопасност и енергийноефективен дизайн в съвременната индустрия. Сбогуването с чаровните ръбове от миналото е тъжен, но необратим момент.

За щастие, това съвсем не означава, че може да го сбъркате за някое Discovery, Velar или Evoque в далечината. Силуетът и пропорциите на двата основни стартови модела (Defender 90 с две врати и Defender 110 с четири) са характерните за Defender, но леко заоблени – похват, видим най-знаково в цялата предница и фаровете, но валиден за цялата каросерия и малки и големи детайли от екстериора и интериора.

За разлика от други компании, които вкарват своите иконични модели в новата ера, без да пипат най-характерните им черти, Land Rover не се колебае да скъса радикално с традицията, доколкото може да си позволи. Доколко? Ами, всъщност до много. Land Rover дава възможност на купувачите да персонализират своя бъдещ Defender по всевъзможен начин – може да избирате между седем различни цвята и 12 различни гуми и джанти за градски и извънградски приключения.

Странният блясък от снимките също не е случаен. Боята на този Defender е защитена фабрично с допълнителен покриващ слой, който придава не само леко сатениран отблясък на всеки металик, но и още един пласт защита от надраскване и боклуци. Другата опция за лично и детайлно персонализиране се крие в така наречените пакети аксесоари, които отговарят на различен начин на живот – Urban e за града, Explorer върви с допълнителен багажник на покрива и странични дисаги, Adventure е със същите странични багажници, но и с допълнителен резервоар за вода и въздушен компресор, а Country комбинира детайлите в предишните три и добавя преграда в багажника за по-добро разпределение на всичко в него.

Задвижването е 4х4 (едва ли може да се очаква нещо друго от подобен функционален автомобил) и конструирано с достатъчно иновации, за да се справя с всеки терен не само с персонално избрани настройки и модули, но и в автоматичен режим. Преодоляването на екстремни условия в терени извън асфалтовия път е улеснено с изключително големите преден ъгъл на заход, ъгъл на преодоляване между осите и заден ъгъл на заход в комбина с по-късите преден и заден надвес.

Интериорът на новия Defender e жесток, поне на снимка. Освен неочакваното за подобен модел доволно пространство в резултат на конфигурацията на седалките, автомобилът се предлага с кожен, текстилен или комбиниран салон за повече издръжливост. Има и опция за дървесина за всички възможни (и подходящи за целта) повърхности, които не са тапицирани или метални.

Основната конзола приютява интерактивния дисплей, всички командни бутони и новата инфотейнмънт система PIVI Pro, базирана около 10-инчов тъчскрийн с интеграция на Apple CarPlay или Android Auto. Инженерите на компанията се кълнат в лесната навигация, но последното подлежи на проверка, предвид досегашния тегав опит с моделите на Jaguar Land Rover.

Дузината нови технологии в електрониката на Defender са насочени към сигурността не само на пътя, но и извън него – системите за по-добро и безпрепятствено виждане на мъртвата зона и задната част са опосредствани от 3D пространствени камери, които елиминират резервната гума, предния капак и предница и гредите на шасито за по-добра перспектива към случващото се около автомобила. Имате и вътрешно огледало за обратно виждане с видео връзка в реално време, което ви позволява да возите националния отбор по волейбол, без да ги карате да залягат встрани. Всевъзможните асистенти също не са никак лоши. Остава само да видим как изглежда на живо и дали ще го обикнем въпреки безкрайната любов към онази вечна класика.

Ако въпреки всичко не ви трогва, може да пробвате същия модел, но от Lego. Току-виж сте свикнeте:

Повече за новия Land Rover Defender има тук. По предварителна информация, новият модел ще бъде представен на автосалона в София през октомври. Ценовата листа за страната все още не е обявена. Прекарайте едни плътни 45 минути минимум докато конфигурирате своя мечтан нов Defender, стига да е 110, поне засега, ето тук.