20 готини изложби на един нискотарифен полет разстояние

Почти година след последното есенно европейско турне планираме нова обиколка на най-интересните изложби в Европа през есента с идея за 36-часов културен туризъм в Милано, Лондон, Берлин, Париж, Виена и Мадрид – идеални места за супер изкуство на нискотарифен полет разстояние.

Claude Monet, Palazzo Ducale, 1908

Какво: Guggenheim. The Tannhauser Collection. Забележителната колекция на германския колекционер Justin K. Thannhauser, дарена през 1963 на музея Guggenheim в Ню Йорк, пътува за пръв път до Европа с близо 50 шедьоври на импресионизма, постимпресионизма и авангарда от началото на ХХ век и такива имена като Cézanne, Renoir, Degas, Gauguin, Manet, Monet, van Gogh и Picasso.
Къде: Музеят Palazzo Reale в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: От 17 октомври до 1 март с Ryanair от €26

Lois, 2009 © Alex Prager Studio и Lehmann Maupin

Какво: Silver Lake Drive. Харесвате работата на William Eggleston, Diane Arbus и Cindy Sherman? Запознайте се с изкуството на Alex Prager, вдъхновено от съвременна поп култура и дестилирано през характер филтър с наченки на филм ноар, трилър и криминална мелодрама. Емоционалните жени на щатската фотографка си личат по наситените цветове и смътно познатите притеснителни мизансцени.
Къде: Галерията Fondazione Sozzani в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 6 януари с Ryanair от €26

Giorgio de Chirico, Енигмата на един ден, 1914, Музей за съвременно изкуство към Университета в Сао Пауло, Бразилия

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В МИЛАНО? Един от най-забележителните артисти на ХХ век и пионер на италианското метафизично движение Giorgio de Chirico си получава дължимото в Palazzo Reale до 19 януари.

Отражение, автопортрет, 1985 © The Lucian Freud Archive/Bridgeman Images

Какво: Lucian Freud: The Self-portraits. Непрекъснатият интерес към художника Lucien Freud провокира и откриването на първата по рода си изложба с повече от 50 негови автопортрета, рисувани в продължение на малко повече от шест десетилетия – чудесна възможност да надникнем под различен ъгъл към еволюцията в стила на един от най-великите портретисти на ХХ век.   
Къде: Галерията на Royal Academy of Arts в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: От 27 октомври до 26 януари с Ryanair от €50 и Wizz Air от €40

Rudolf Schlichter, Дамски клуб, 1925 © Viola Roehr v. Аlvensleben, Мюнхен

Какво: Into the Night Cabarets & Clubs in Modern Art. Barbican се впуска в нощна обиколка на най-иконичните и кабарета, кафенета и клубове, останали в историята на модерното изкуство – знаковото кабаре Fledermaus във Виена от началото на миналия век, опияняващата атмосфера на берлинските клубове от Ваймарската република, енергичната нюйоркска джаз сцена в Харлем и необикновените клубове Mbari в Нигерия през 60-те.
Къде: Арт галерията на Barbican в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: От 4 октомври до 19 януари с Ryanair от €50 и Wizz Air от €40

Tim Walker: Кaren Elson, Sgaire Wood, James Crewe, Лондон, 2018 © Tim Walker Studio

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В ЛОНДОН? Най-голямата ретроспективна експозиция на поета и художник William Blake в Tate Britain до 2 февруари, почит и история по повод 40 години от великия албум на The Clash: London Calling в Museum of London след 15 ноември, аудиовизуалната реплика на магистрален мост от носителя на награда Turner влиятелен артист Mark Leckey за O’ Magic Power of Bleakness в Tate Britain до 5 януари и магическият свят на фотографа Tim Walker и неговите Wonderful Things във Victoria & Albert Museum до 8 март.

Без заглавие, 2012 © Wolfgang Tillmans

Какво: No Photos on the Dance Floor! Berlin 1989 – Today. Падането на Берлинската стена през 1989 трансформира клубната сцена в града, която почва да вирее абсолютно навсякъде и най-вече в изоставени сгради, фабрики и складове, за да се превърне в движеща сила на обединението и възстановяването на настоящата немска столица. И макар техното да не е родено в Берлин, 90-тарските събития в Ufo, Tresor и Planet са инкубатор за раждането на последната сериозна младежка субкултура в Европа за последните три десетилетия. Изложбата в C/O илюстрира неговата съвременна история в Берлин през фотографията на двайсетина артисти като Tilmann Künzel, Sven Marquardt и Marcel Dettmann, Alva Noto, Carolin Saage, Wolfgang Tillmans, Lisa Wassmann и Michael Wesely.
Къде: Галерията C/O в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: До 30 ноември с Ryanair от €55

© Dr. Stephan Consemüller/ Bauhaus Archiv

Какво: Original Bauhaus. Да отидеш в Берлин и да не потърсиш изложба за Баухаус по повод 100-годишнината на влиятелното училища е срамна работа. Опреснете познанията за немската школа с изложбата на известни, познати и позабравени оригинали от архива с акцент върху 14 предмета и тяхната история: как жената на стола Василий се превръща в най-известната анонимна фигура на Баухаус? Вярно ли е, че Ваймарската Haus am Horn има таен близнак? Такива и други интересни неща.  
Къде: Музеят за модерно изкуство в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: До 27 януари с Ryanair от €55

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В БЕРЛИН? Интерактивната Щази в Берлин в Hohenschönhausen Memorial до 31 март, за да разберете как бившата Министерство на държавната сигурност наблюдава и контролира жителите на Източен Берлин преди падането на Стената.

Francis Bacon, В памет на George Dyer, 1971 © The Estate of Francis Bacon

Какво: Francis Bacon: Books and Painting. След големите изложби на Duchamp, Magritte и Matisse, центърът Pompidou продължава изследването на ХХ век с нова голяма експозиция на Francis Bacon почти четвърт век след последната такава на същото място. Включените 60 произведени (сред които и 12 триптиха) датират от последните 20 години от неговия живот между 1971 (ключова за него година с голямата ретроспектива в Grand Palais и трагичната смърт на неговия партньор George Dyer) и 1992, допълнени от литературни четения на пасажи от любимите му книги.
Къде: Centre Pompidou в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 20 януари с Ryanair от €35 и Wizz Air от €40

Toulouse Lautrec, Salón de la Rue des Moulins, 1894

Какво: Toulouse-Lautrec: Resolutely Modern. Безброй изложби изследват връзката на Тoulouse Lautrec с монмартърския нощен живот. Макар и никога да не се поставя в позицията на критик на градските пороци и декадентност от края на ХIX и началото на ХХ век, художникът си остава синоним за фолклора на Мулен Руж, лишаващ ни от по-сериозно вникване в поетичната му естетика. Първата му голяма ретроспектива във Франция от 1992 насам поправя тази грешка.
Къде: Grand Palais в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 27 януари с Ryanair от €35 и Wizz Air от €40

El Greco (Domenikos Theotokopoulos), Видението на Свети Йоан, около 1608-14 © The Met

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В ПАРИЖ? Degas в операта в Musée d’Orsay до 19 януари и първата голяма изложба във Франция на El Greco – Grand Palais от 16 октомври до 10 февруари.

Albrecht Dürer, Крило на синявица, около 1500 © Музеят Albertina, Виена

Какво: Albrecht Dürer. Когато гледате ренесансовите шедьоври о невероятно реалистичните и детайлни картини на животни от Albrecht Dürer (1471–1528), помнете, че най-видният художник на Северния Ренесанс и автор на печатани гравюри ги е рисувал почти винаги само по писмено описание. Виенският музей Albertina му отдава дължимото с огромна ретроспектива от над 200 работи, събраni за пръв път на едно място от десетилетия.
Къде: Музеят Albertina във ВИЕНА
Кога, с кого и колко: До 6 януари с Ryanair от €40

Marina Apollonio, Dinamica Circulare, 1968/2019 © Markus Wörgötter/Мumok

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ ВЪВ ВИЕНА? Теория на оп арт и визуалното заблуждаване във Vertigo (Mumok до 26 октомври) и пълният с драма и страст спектакъл на Caravaggio & Bernini – Kunsthistorisches Museum от 15 октомври до 19 януари.

Кадър от серията със змиорките, Венеция, Италия, 1978 © Charles Woodman/ The Estate of Francesca Woodman

Какво: Francesca Woodman. On being an angel. Eксцентрична, интровертна, страстна, харизматична, провокативна, театрална и неистово обсебена от своя образ – Francesca Woodman така и не получава признание приживе, преди да се самоубие на крехката възраст от 22 и да се превърне в легенда. Мадридската изложба на американската фотографка включва по-голямата част от нейните тематични серии в общо 102 снимки и 6 късометражни филма, които представят дълбокия символизъм и обречена красота на крехкото женско (и често пъти нейното собствено) тяло в контекста на изоставени и много призрачни места.
Къде: Галерията на Fundación Canal в МАДРИД
Кога, с кого и колко: До 5 януари с Ryanair и Wizz Air от €65