Естетика на едно желание: Жени на показ (в рекламата)

Guy Bourdin, French Vogue, януари 1980 © The Guy Bourdin Estate/Louise Alexander Gallery

Oще от зората на съвременната реклама, голото женско тяло и идеалът за красота в западното изкуство се използват повсеместно за по-голяма привлекателност на продукти, услуги и какво ли още не. За разлика от мъжката голота, която навлиза по-сериозно в маркетинга едва към края на ХХ век, възходът на модернизма освобождава голотата от религиозните догми и алегоричен контекст и я демонстрира явно, естествено и в пълно съзвучие с идеята за еротика. Казано по друг начин, свръхженствените изображения на голи тела превземат съвременната реклама като цунами.

Модел с маска, реклама за бельото Chantelle, Париж, 1958 © Frank Horvat

Непрекъснатите социални промени влияят пряко и върху универсалните канони за красота през различните десетилетия на ХХ век, което се забелязва най-вече в модната и рекламната фотография или казано по друг начин – в изкуство, използвано да продава продукти или начин на живот. Груповата берлинска изложба Women on View е екстра възможност да прегледаме именно тази еволюция на женското тяло в рекламната фотография през последните 80 години – от ранните продуктови реклами през 40-те, през абсолютния пик на обективирането на жените и хипер еротика през 90-те, та чак до днес.

Кампания за Audi, 2003 © Herve Plumet

Освен легендарни постери и фотографии на майстори като Horst P. Horst, Erwin Blumenfeld, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Herb Ritts, Irving Penn, Guy Bourdin и Jeanloup Sieff, изложбата е готин повод да си направим лека равносметка не само какво е било мястото на жените през последните десетилетия, но и да помислим как точно модната и рекламната фотография влияят върху идеалите за красота и дали с добрo.

Franco Rubartelli, Veruschka със сафари рокля на Yves Saint Laurent, 1968 © Ira Stehmann Fine Art

Какво се случва с обществото? Какви са новите модели за подражание? Какво определя разбиването на по-стандартните представи за привлекателност и красота? Само обективирането на женското тяло чрез прекалена провокация ли е виновно за драстичната сексуализация на съвременното общество? Все сериозни въпроси, които надскачат жестоките фотографии в берлинската изложба.

Кампания за парфюмите Azzaro, 1986 © Jean Daniel Lorieux

Women on View е до 27 април в берлинската Galerie 36. Повече информация за изложбата има тук.