Jim Moore издава книга с 40 години мъжка мода за GQ

Дори да не познавате личността и името на Jim Moore, той със сигурност е променил начинa, по който се обличате. Особено ако сте мъж, но най-вече ако следите американското GQ през последните 40 години.

Да, точно така. Преди да се оттегли от поста на творчески директор в американското издание в началото на 2018, Jim Fucking Moore (както е пълното му име по почина на неговия добър приятел и дизайнер Mark McNairy) прекарва четири десетилетия в модния департамент на едно от двете най-влиятелни списания за мъжка мода въобще. Moore постъпва в GQ още през 1980, когато Jimmy Carter е президент на Щатите, а Ню Йорк се възстановява от мрачните години от втората половина на 70-те и навлиза в една от най-силните си декади.

Jim Moore © Nathaniel Goldberg

В забележителната не само по дълголетие, но и по лоялност кариера в списанието, Moore започва от позицията на асистент и стига до моден редактор и творчески директор на GQ под последователното ръководство на легендарните редактори Art Cooper и Jim Nelson. Последният пише и забавния предговор към Hunks & Heroes: Four Decades of Fashion at GQ – дебелата монография на Rizzoli, която проследява целия път на Moore и споделя забележителни кадри от десетките му броеве и корици за американското списание, но и доста интересни истории за работата с най-добрите фотографи, модели и дизайнери на своето време.   

Макар да снима всички актуални знаменитости, Moore е ценен най-вече заради начина, по който успя да вкара мъжката мода в ежедневния живот на американските мъже, вкарвайки приятна доза реализъм, но и не убивайки цялата фантазия в този бранш. Оттам и силно кинематографичните му сесии с популярни лица от американското кино, спорт и музика, които резонират в мейнстрийм културата и давят дяволски добри идеи за еволюцията на мъжкия гардероб през последните четири десетилетия.   

Независимо дали работи с модели, филмови звезди, световноизвестни музиканти, американски президенти, Moore се справя екстремно добре със запазване на тягата, но и създаване на имидж и идеи, които са приложими за всеки, независимо от бюджета. Та така, ако искате да се запознаете с един истински Исус Христос на мъжкия стайлинг или просто се интересувате от историята на мъжката мода и стил през страниците на едно от най-известните списания в света, Hunks & Heroes си заслужава парите.

Ryan Reynolds на корицата на Hunks & Heroes: Four Decades of Fashion at GQ

Hunks & Heroes (твърди корици, 352 страници, 250 фотографии, Rizzoli) на Jim Moore струва 150 лева онлайн от Book Depository.