Историята на ХХ век с портретите на Arnold Newman

Marilyn Monroe, 1962 © Arnold Newman

Макар работното място като продължение на личността да е съвременно фотографско клише, нещата са по-различни, когато Arnold Newman започва да снима портрети през 30-те години. Американският фотограф вади своите обекти от студиото, за да ги постави в представителна за работата и личността им среда – техника, която му печели признанието на иноватор на фотографския портрет в нарочен интериор и ражда иконични снимки на някои от най-забележителните личности в изкуството, политиката и шоубизнеса на ХХ век.

Ляво: Pablo Picasso, 1954/Дясно: Andy Warhol, 1973 © Arnold Newman

JFK пред Белия дом, художничката Georgia O’Keefe в любимия й Ghost Ranch и индустриалецът Alfred Krupp в бездушен заводски интериор са само част от портретите на знаменити личности, заставали пред обектива на нюйоркчанина през 70-годишната му кариера, за да го превърнат в жива легенда на портретната фотография и един от най-ценните сътрудници на издания от ранга на New Yorker, Vanity Fair и The New York Times Magazine.

Ляво: Alfred Krupp, 1963/Дясно: автопортрет, 1970 © Arnold Newman

50 от най-добрите фотографии на Newman пристигат в София за юбилейното десето издание на поредицата Майстори на фотографията на фондация Мусиз. Първата изложба на неговата работа в столичната Софийска градска художествена галерия включва портрети на Andy Warhol, Pablo Picasso и Marilyn Monroe, а ден след откриването на същото място е предвидена и лекция, посветена на творчеството на Newman от William Ewing – куратор и автор на издадената от Phaidon ретроспективната книга Masterclass: Arnold Newman.

Martha Graham, 1961 © Arnold Newman

Ляво: Diana Vreeland, 1974/Дясно: Alberto Giacometti, 1954 © Arnold Newman

Igor Stravinsky, 1946 © Arnold Newman

Фотографската изложба на Arnold Newman е от 6 ноември до 9 декември в Софийска градска художествена галерия.