ТЕСТ ДРАЙВ: Audi e-tron скача в нишата на луксозните SUV-та

© Петър Драганов

Макар да споделят близко име, еднакво отношение към тънки светлини и откровена любов към думата виртуално (за нея след малко), новото електрическо SUV на Audi няма нищо общо с култовата 80-тарска филмова научнофантастична класика, а е просто добър опит на компанията от Инголщат да навлезе в нишовия висок сегмент на луксозни електромобили.

Колкото и да прилича на пръв и леко отдалечен поглед, симпатичният модел на снимката със затъмнени задни стъкла не не е нито Q5, нито Q7. Това е Audi e-tron – натъпкано с високи технологии SUV, което е задвижвано от два електромотора с обща мощност от 300 киловата и 408 конски сили и разполага с батерия, обещаваща максимален пробег от над 300 километра с едно пълно зареждане.

© Петър Драганов

Въпреки електрическата си природа и всичките топ, ултра, мега и супер технологии в модела, e-tron всъщност оставя усещането за напредничаво, но и доста конвенционално Audi. Като да седиш в малко по-висока A6 Allroad. В е-tron няма нищо смущаващо и объркващо, това е чисто и просто един тих и по-плавен електрически автомобил, следващ до милиметър концепцията на инженерите от Инголщат да напредват с малко, но лесносмилаеми разлики в конвенционалните си автомобили (за разлика от прототипите като автономния офроуд робот от изложението във Франкфурт, използващ дронове за осветяване вместо фарове – бел.ред.).  

© Петър Драганов

E-tron няма нужда от скоростен лост, но Audi запазва класическата му позиция в купето, като добавя щипка футуризъм и в него. Така новият лост е всъщност арка с бутон под нея, чрез който се сменят различните скорости от неутрална на директна или задна. E-tron не разчита на изненади и при различните режими на управление, които са абсолютно конвенционални и познати на клиентите на марката. Изключение прави новият Efficient режим, който се опитва да извлече максимален пробег, но прави и колата доста мудна при ускорение и малко неуверена при спиране, защото набляга на спирачната сила от ротора, зареждайки батерията обратно. Преимуществото на e-tron обаче е режимът офроуд, който повдига шасито с около 35 милиметра – достатъчен просвет за по-диви разходки в подножието на връх Мусала и живописния район на Бели Искър.

© Петър Драганов

Уви, основният недостатък на e-tron се крие в неговото тегло от два тона и половина (с 300 килограма повече от Jaguar I-Pace и 150 от Tesla Model X 75D), което ограничава максималния пробег (320 километра по книжка, около 260 с нашия стил на каране) и го прави малко по-труден за агресивно шофиране в планински завои. Логично, липсата на агресия е компенсирана от комфортна возия. Дори и с 22-инчови джанти и нископрофилни гуми, Audi e-tron вози доста приятно, независимо дали сте на предните или задните седалки на този луксозен SUV.

© Петър Драганов

Говорейки за агресия се сещаме и за един детайл, който няма да убегне на сериозните фенове на марката. През последните години, Audi отделя голяма част от времето си за преосмисляне на дизайна на една от най-легендарните решетки в автомобилостроенето въобще. И докато новите R8 и RS6 очароват с още по-агресивна, по-голяма и лишена от контурна рамка решетка, e-tron (най-вероятно) съвсем умишлено забравя да експериментира с нещо още по-радикално и се лишава от шанса да изглежда пъти по-добре с нещо неочаквано в предницата. За щастие, задницата е друга работа – стоповете с контур през целият заден капак като при Audi Q8 и Porsche Cayenne изглеждат доволно секси, анимацията от LED диодите също е доста симпатична.

© Петър Драганов

Думата виртуално от началото на този текст се намесва кардинално именно в купето на този автомобил. Таблото и централната конзола на на e-tron са съставени от три дигитални екрана, образуващи така наречения по книжка виртуален кокпит плюс. Свикването за управление на системите и ориентиране за основните параметри е бързо и интуитивно, благодарение на познатата прекрасна инфотейнмънт система ММI.

Усещането за e-tron е като футуристична, една идея по-малка, но и доста по-комфортна Q7-ца. Акустично изолиращите стъкла, електрическият мотор и липсата на конвенционални огледала правят пътуването доста тихо, което е добре дошло за джангър от 16-те тонколони на аудио системата Bang & Olufsen с мощност от 705W. Електрическият стъклен таван създава усещане за повече простор на пасажерите на задните седалки, които разполагат с достатъчно пространство, дори и да става въпрос за високи индивиди. Багажникът пък събира багаж колкото за едноседмична почивка за четирима без проблем.

© Петър Драганов

Другата виртуалност в e-tron засяга едно от най-радикалните дизайн и технологични нововъведения не само в Audi, а и въобще. Да, снимките на този автомобил не лъжат. Е-tron се предлага (по избор) без странични огледала,а с камери, които предават пряко какво се случва назад на малки екрани в предната част на вратите точно над ръчките за отваряне. Така наречените виртуални външни огледала смайват повечето неподготвени пасажери, но изискват свикване, защото са разположени значително по-ниско от обичайното за огледала място. А и колкото да си местите главата, за да промените ъгъла на отражение и да виждате повече, тук няма да се получи. Да не говорим, че поляризираните очила за каране могат да скрият образа в далечния десен екран под определен ъгъл.

© Петър Драганов

Паркирането само на виртуални външни огледала също психира. Все пак технологията има и своя плюс при нощно шофиране. Именно тогава изображението в екраните позволява да видим не само фаровете, но и целия автомобил плюс заобикалящатата ни среда отзад. Неприятната новина за ентусиастите за подобна технология е, че виртуалните външни огледала в България се предлагат не като стандартно оборудване, а като допълнителна опция срещу сериозните 3493 лева, поне засега. В противен случай може да разчитате на добрите стари аналогови огледало, поне докато не превърнат въпросните хай-тек джаджи в стандарт.

© Петър Драганов

Началната цена от 150 хиляди лева прави e-tron конкурентен в своята ниша на луксозни SUV-та като Tesla X и Jaguar I-Pace. Какво го различава? По-припознаваем в усещането за конвенционален, а не просто за електрически автомобил от Model X, по-практичен от I-Pace. Този модел случи и като покана за SUV клиентите на Audi да преминат на електрически модел като втора семейна кола. Остава само да се надяваме, че разработките в Premium Platform Electric платформата на компанията-майка Volkswagen Group ще позволят на Audi да създаде по-леко електрическо SUV с по-голям максимален пробег съвсем скоро.

Маршрут Градско шофиране в София, последвано от извънградско до Самоков, Боровец, Бели Искър и обратно до столицата
Автомобил Audi e-tron Advanced 55 Quattro
Разход на електричество Около 400 kW, безплатно от зареждащата станция за електрически автомобили на паркинга на Lidl в Самоков

© Петър Драганов

Цената на Audi e-tron започва от 164 хиляди лева с ДДС. Boyscout тества модел с пакет Perfect за крайна цена от 230 511 лева с ДДС. Повече информация има тук.