20 готини изложби на един нискотарифен полет разстояние

Малко повече от половин година след пролетното турне планираме обиколка на най-интересните изложби в Европа през есента с идеята за 36-часов културен туризъм в Милано, Лондон, Берлин, Париж и Стокхолм – идеалните места за изкуство на нискотарифен полет разстояние.

Какво: Picasso Metamorfosi. Поредната голяма изложба, посветена на испанския гений, този път посветена на влиянието му от митовете и античността в близо 200 работи, разгледани паралелно с образци на античното изкуство.
Къде: Музеят Palazzo Reale в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 17 февруари с Ryanair от €20

Какво: Paul Klee. At the origins of ArtИдеален повод да се запознаете с концепцията за примитивизма на Klee, съчетаваща елементи предкласическия период в западното изкуство, декадентската епоха на късната античност, ранното християнство и средновековно изкуство + малко Африка и Океания. Същински космос, който може да бъде съзерцаван и анализиран часове наред, преди да бъде усетен подобаващо.
Къде: Мuseo delle Culture (Mudec) в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 3 март с Ryanair от €20

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В МИЛАНО? Визуалните протести от The Art of Banksy в Mudec до 14 април и класическата красота от портретите на Романтисизмът в Gallerie d’Italia до 17 март.

© Victoria & Albert Museum

Какво: Videogames: Design/Play/Disrupt. Едно от най-благодатните места за радикални артистични експерименти е поле за изява на невероятни дизайнери, креативни играчи и гейминг общества, обект на последната изложба на V&A, която е концентрирана върху развитието на тази милиардна индустрия през последните петнайсетина години на прага на най-голямата технологична революция от много време насам.    
Къде: Музеят Victoria & Albert в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 24 февруари с Wizz Air от €45

Какво: Мodern Couples. Federico García Lorca и Salvador Dalí, Frida Kahlo и Diego Rivera. Dora Maar и Pablo Picasso. Maria Martins и Marcel Duchamp. Tina Modotti и Edward Weston – последната полиформатна изложба на Barbican и парижкия център Georges Pompidou разкрива как любовта и краткотрайните или доживотни връзки могат да се превърнат в идеална предпоставка за творческо сътрудничество на някои от най-големите имена в съвременното изобразително изкуство, скулптура, фотография, дизайн и литература. 
Къде: Арт галерията на Barbican в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 27 януари с Wizz Air от €45

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В ЛОНДОН? Поглъщащото изживяване UUmwelt на Pierre Huyghe в Serpentine Gallery до 10 февруари.

Без заглавие и дата, Ню йорк © Saul Leiter Foundation/ Howard Greenberg Gallery

Какво: Saul Leiter. David Lynch. Helmut Newton: Nudes. Предвид характера на работата на своя патрон, предстоящата тройна изложба в берлинската институция Helmut Newton Foundation изненадващо е едва първата такава, посветена изцяло на актовата фотография. Голите снимки на Lynch и Newton са добре известни, но най-голямата енигма е починалият през 2013 Saul Leiter – моден фотограф за Harper’s Bazaar и автор на много любопитни цветни абстракции от улиците на Ню Йорк, който снима чернобяла еротика с приятелки и любовници в своя апартамент в продължение на две десетилетия и никога не я публикува приживе.
Къде: Галерията Helmut Newton Foundation в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: От 1 декември до 19 май 2019 с Ryanair от €20

Untitled, 1969/1972, Токио, 1973 © Nobuyoshi Araki/ Pinakothek der Moderne в Мюнхен

Какво: Nobuyoshi Araki. Ранната работа на японския фотограф противопоставя кадри на чувствената и много лична еротика с ежедневни градски сцени на безименни минувачи като коментар върху хетерогенността на японското общество и неговото странно функциониране. Токийската серия на Araki, издадена в книга през 1973, е хибрид между репортажна документалистика и интимно изкуство от най-висша форма.  
Къде: Галерията C/O в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: От 8 декември до 3 март 2019 с Ryanair от €20

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В БЕРЛИН? Революцията в града от 1918/1919 до в Helmut Newton Foundation до 3 март и ювелирното изкуство в Bijoux-Bijoux! Costume Jewellery from Chanel to Dior до 27 януари в Kunstgewerbemuseum.

Автопортрет с китайски фенер на Egon Schiele, 2012 © Leopold Museum, Виена

Какво: Еgon Schiele. Мрачният крал на виенските експресионисти от началото на ХХ век рисува своите изкривени тела в изолацията на собствения си гений да описва по майсторски начин директните проявления на желанието и трагичното чувство на самия живот. Най-голямата изложба на Schiele в парижката столица от 25 години насам включва над 100 отделни работи, подредени хронологично в четири зали на фондацията на LVMH. Бонус: ретроспективата на Basquiat на същото място, ако сте я изпуснали в Лондон и Франкфурт.
Къде: Фондацията на Louis Vuitton в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 14 януари с Wizz Air от €83

© Yves Saint Laurent/ Thierry Ollivier

Какво: Yves Saint Laurent: Dreams of the Orient. Имайте търпение на дългите опашки, за да посетите първата временна и тематична изложба в музея на великия френски дизайнер от откриването му преди година досега – близо 50 модела от колекциите с висша мода на Laurent, вдъхновени от Индия, Китай и Япония и изложени на фона на азиатски произведения на изкуството, взети назаем от музея Guimet и частни колекционери.  
Къде: Музеят на Yves Saint Laurent в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 27 януари с Wizz Air от €83

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В ПАРИЖ? Picasso. Blue and rose в Musée d’Orsay до 6 януари, шедьоврите на същия знаменит испанец в Musée Picasso до 14 януари, ретроспективата на Miró в Grand Palais до 4 февруари и Кубизъм в Centre Pompidou до 25 февруари.

Andy Warhol © Lasse Olsson/Pressens bild

Какво: Warhol 1968. Едва ли подозирате, че първата самостоятелна изложба на Andy Warhol в музей се провежда именно в стокхолмския Moderna Museet през 1968. Критиката на проамериканската пропаганда в нея е очаквана, но въпреки това предизвиква противоречиви мнения. 50 години по-късно. Warhol 1968 е нова изложба за тази отминала изложба, която се опитва да разкрие многопластовия характер на неговата работа (Marilyn Monroe в черно и бяло от 1962, кутиите Brillo от 1964, Chelsea Girls от 1966, Mao от 1973 и кравите от периода 1982–1987) през гледната точка на една много важна година за европейската история.
Къде: Мoderna Museet в СТОКХОЛМ
Кога, с кого и колко: До 17 февруари с Ryanair през Лондон от €80

Какво: Sovjet Poster Art. Говорете каквото си искате за Путин и съвременна Русия, но съветските пропагандни и филмови постери от 20-те години на ХХ век са един път – видно и в образците от японска колекция на най-добрите графици по времето на бруталните ленинизъм и сталинизъм.
Къде:Галерията Liljevalchs в СТОКХОЛМ
Кога, с кого и колко: До 6 януари с Ryanair през Лондон от €80

ОЩЕ ИЗЛОЖБИ В СТОКХОЛМ? Ретроспективата Margiela, The Hermès Years на белгийския дизайнер Martin Margiela в центъра Artipelag до 10 март.