Текила на разсъмване

Неделната киновечер на Boyscout се завръща след дълго прекъсване с лек филм от 1988 на сценариста и режисьор Robert Towne – Текила на разсъмване събира на един екран чудесната тройка Kurt Russell, Mel Gibson и Michelle Pfeiffer. Историята разказва за объркания любовен триъгълник между двама приятели от детинство, които избират различен път на професионално развитие – Dale Mac McKussic (Gibson) продава наркотици на едро, докато Nick Frescia прави всичко възможно да не го арестува докато се издига в йерархията на полицейско управление в Калифорния.

Въпреки смесените ревюта на критиката Текила на разсъмване очарова предимно с изключителната актьорска игра. Gibson е много симпатичен и мил наркодилър, който привидно е излязъл от бизнеса, живее на плажа с малкия си син, бори се с параноята и паралелно се чуди как да прелъсти героинята на Pfeiffer. Интересен детайл в характера е  представянето му като човек, който не изпитва удоволствие от самото продаване на дрога, а само от опасностите около него. Russell е още по-добър в превъплъщението си в Nick Frescia – мотивиранo, амбициозно, зализано в буквален смисъл и самоуверено арогантно (но без да дразни) ченге, което се бори с непрекъснатото предизвикателство към ценностната си система и близостта си с Mac. Pfeiffer отново играе добре в ролята на привидно студена класна мадама с вътрешни конфликти пет години след Белязания и точно преди Опасни връзки.

Всички романтични сцени се развиват както подобава за тогавашното време на фона на прочувствен саксофон ала Kenny G, а мъжките разговори се провеждат задължително на фона на акустична китара. Бонус точки за режисьори поради ловкостта и обрата, с които успява да убеди зрителя как лошите герои всъщност са по-добри и от добрите, а ченгетата са корумпирани и заслепени от амбиции гадове. С изключение на Nick Frescia. Между другото чудесният му гардероб за ролята е повлиян директно от този на предишния титуляр за неговото място – баскетболнияt треньор Pat Riley.

Текила на разсъмване е по bTV Action от 22:00 тази вечер. Преди това ще започнем със Сензацията на Woody Allen със Scarlett Johansson и Hugh Jackman (20:45 по БНТ1 ), третата серия на екшън комедията Час Пик (20:00 по bTV). Ако ви се гледа нещо по-сериозно, задължително не пропускайте Играта на David Fincher със Sean Penn и Michael Douglas.