Най-добрите анимирани сериали (за големи) на всички времена

Анимационен сериал за възрастни

Аман от истинския живот. Въображението и диалогът на анимационните сериали за големи ни изстрелват с лекота от хола на някое американско семейство (със задължителния пълен баща и кльощава майка) към сай-фай приключения в открития космос и стилни криминални истории за тайни агенти с вулгарно чувство за хумор или пък не пропускат да ни въведат в екзистенциалните борби на говорящи коне. Анимациите за пораснали често пъти са една идея по-смели, по-оригинални и по-безкомпромисни към нюансите на добрия вкус от игралните си братя и сестри и често ни карат да се замислим за разумните граници на политическата коректност. Споменаваме с добро Futurama, F is for Family, American Dad, Regular Show, The Ren & Stimpy Show, Бийвъс и Бътхед и Moonbeam City и изброяваме най-добрите американски анимационни сериали за големи на всички времена.

Конят БоДжак/BoJack Horseman
Netflix (2014)/Сезони: 3

Поредният хит на вездесъщите Netflix е анимирана поредица за звезда на 90-арска ситуационна комедия, която залязва в забвение и злоупотребява с алкохол и ядене. Конят Боджак е философска анимация, която представя екзистенциалните теми с истинска емпатия, но по абсолютно съкрушителен начин. Ако истински прониковеният му поглед към славата и успеха или отношенията с родители и между хората въобще не е достатачна причина, споменаваме още жестоката анимация и безгрешното отношение към детайлите (оттук плъзна жестокият спууф FKA pigs по социалните мрежи ), а епизодът Fish Out of Water от последния сезон спечели толкова бурни овации от критиката, че някои дори го нарекоха най-добрата серия на анимация въобще, без дори един-единствена реплика. С две думи, задължително заглавие за всеки мислещ човек.

Рик и Морти/Rick & Morty
Adult Swim, Cartoon Network (2013)/Сезони: 3

Бегло вдъхновен от легендарната филмова поредица Завръщане в бъдещето, Рик и Морти следи интерпланетарните приключения на смахнат учен и неговия смотан внук и може да се похвали, че има за косъздател Dan Harmon. Всеки човек с пълноценен живот е гледал Community и знае, че Harmon е истински бог на убийствения мета хумор. Не успява да ни разочрова и с Рик и Морти, независимо дали се гаври с Nolan-овия Генезис, създава свят, в който кучетата покоряват хората или зачеква хипотезата за симулация (любимата теория и на Aziz Ansari за съществуването на цели цивилизации като част от експеримент). Въобще, Рик и Морти чупи гийк-о-метъра и изправя Теорията за големия взрив да се срамува в ъгъла с лице към стената. Спокойно, дразнещия говор на Rick е оправен набързо още след първите епизоди.

Дария/Daria
MTV (1997-2002)/Сезони: 5

Краят на MTV ерата, супермоделите и карираните ризи. Зората на хипер комерсиализирането масовото фабрично производство на поп звезди. Daria вървеше в късните часове по същия този канал (когато М все още означаваше музика), за да го превърне в любимото време от денонощието на най-сардоничните тийнейджъри. Daria Morgendorffer за пръв път се появява в другата поредица на Mike Judge Бийвъс и Бътхед, за да улови цайтгайста за цяло едно поколение невръстни аутсайдери. Юношеските тревоги на Daria най-често са свързани с бунта срещу конформизма, повърхностното съществуване, безумното й семейство и чувството за отчуждение под булото на самодостатъчността и смъртоносния сарказъм. Дария e типичен 90-тарски сериал, който отговаря на своето време и изисква познаване на контекста, за да бъде разбран напълно. В притеснително голяма част обаче, темите му си остават съвсем релевантни и двайсетина години по-късно.

Саут Парк/South Park
Comedy Central (1997)/Сезони: 20

Саут Парк е институция, която може да се похвали с най-забележителната сатира на горещите теми от деня – от технологии, през политика, та чак до реклама и джентрификация. Сериалът има необичайния навик често да критикува либералните ценности на голяма част от своята публика и да приема функцията на коректив, предизвикващ силна самокритика. Създателите на поредицата не се боят от никакви свещени крави и с годините стават все по-политически и обществено ангажирани, без да се стряскат от смъртните заплахи (за гаврите с пророка Мохамед) само и само да защитават това, в което вярват. Голямото предимството на екипа зад Саут Парк е технологичната възможност да правят цял епизод за броени дни. Докато колегите им от другите продукции се мъчат седмици и дори месеци, Саут Парк може да реагира мигновено на всички актуални теми с гъвкави гегове.

Aeon Flux/Аеон Флукс
MTV (1991-1995)/Сезони: 3

Един от най-революционните сериали в програмата на MTV се появява през далечната 1991 като част от поредица за експериментална анимация на канала Liquid Television. Сериалът на американеца от корейски произход Peter Chung е труден за описване отвън обрисуваното дистопично бъдеще, в което две съседни страни водят идеологическа вражда. Тайният агент на фиктивна анархична държава Aeon Flux и лидерът на репресивен режим Trevor Goodchild имат странна връзка, която ги противопоставя едновременно като врагове и любовници в постоянна схватка, която никой не печели. Вездесъщото насилие, нескопосаната и ръбата сексуаност на Aeon, непредсказуемостта, провокиращият фетишизъм и играта с темата за доминация са част от причините сериалът да остави толкова ярък спомен в съзнанието на поколението, израснало с него. Излишно е дори да споменаваме великия стил на анимация – крива и търсеща, някъде между между хентай и майстора на комиксите Jim Lee. Цялото нещо често прилича на странен сън, в който нищо не е такова, каквото изглежда, а отсъствието на всякакъв диалог в първите сезони и многократно повтарящата се смърт на Aeon още нюанси към сюреалистичното усещане на една от най-значимите анимационни реликви на 90-те.

Брикълбери/Brickleberry
Comedy Central (2012 – 2015)/Сезони: 3

За сравнително краткото си съществуване, поредицата за група неудачни рейнджъри и говорящата им мега цинична мечка успя да си спечели солидно количество верни почитатели, които отказват да се примирят с края на сериала. Поредицата е явно повлияна от хумора и стила на Саут Парк и Семейният тип и това си личи от провокативния и често пъти много вулгарен хумор, който минава границите на добрия вкус във всеки епизод. Макар и да не успя да излезе от сянката на своите вдъхновители, Брикълбери има доста добри попадения и си заслужава бързата разходка из всеки от своите три сезона.

Критикът/The Critic
ABC, FOX (1994-1995, 2000-2001)/Сезони: 3

Критикът проследява ежедневието на нюйоркси филмов критик (Jon Lovitz), страдащ от заобикалящата го посредственост и комерсиализъм, потискащите си родители и комплексите от своята невдъхновяваща външност. Създателите на шоуто са бивши сценаристи на Семейство Симпсън и го описват като любовно писмо до Ню Йорк, без да се притесняват да включват кратки пародии на класически филми като Апокалипсис сега. Критикът е пълен с попкултурни препратки и една идея по-интелекуален за масовия вкус, заради което най-вероятно се задържа в ефира само два сезона и не доразвива истински своя потенциал. Завръщането му шест години по-късно също не успява да плени по-широката публика и историята спира дотам поне засега, въпреки спорадичните слухове за продължение или пълнометражен филм.

Арчър/Archer
FX (2009)/Сезони: 8

Писали сме толкова много за шпионската поредица Archer, че едва ли има какво повече да добавим, освен лекото разочарование от последните сезони. Ретро комедията за шпионина и неговите налудничави колеги започна да се лута след първите три силни сезона и да разчита на спорни похвати като рибуут тип Miami Vice и последвалия го де-рибуут, пре-рибуут и т.н. – все талантливи идеи, които обаче не успяват да запълнят целия дефицит. Въпреки това, едва ли бихме обърнали гръб на карикатурен образ като Sterling Malory Archer – съвременен James Bond с мръсна уста, едипов комплекс и половин дузина венерически болести, издържан във винтидж-футуристичен стил. Стискаме палци да се върне към златните си години в предстоящите сезони.

Време за приключения/Adventure Time
Cartoon Network (2010)/Сезони: 9

Чудим се какво точно взимат създателите на Време за приключения – поредицата за деца, която печели и по-зрялата аудитория със своя смахнат и шарено илюстриран трип за умопомрачително кратко време. Култов сериал, успоредно с близкия си връстник Regular Show.

Семейният тип/Family Guy
Fox (1999)/Сезони: 15

Семейният тип е тежката артилерия в анимационния формат за хора, за които няма нито едно табу. От тежки теми като рак, през кръвосмешние и изнасилване, сериалът винаги тества и често преминава границите на добрия вкус с ужасно вулгарен и не рядко дебелашки хумор, който би разстроил по-тънкообидните. И точно затова го обичаме. Не може да му се отрекат периодично гениалните попадения или пък да не бъде уважаван абсолютно безумния мисловен процес зад непредсказуемите фабули, нърдските шеги или пък гласовата гимнастика, с която Seth MacFarlane озвучава четирима главни герои, издръжливостта на сценаристите и нестихващата любов към мюзикълите и попкултурата въобще.

Бургерите на Боб/Bob’s Burgers
Fox (2011)/Сезони: 7

Да ни прощава Bart, но The Belchers са безспорно най-якото ТВ семейство – пет ярки характера, които някак на магия успяват да постигнат фамилна хармония. Ужасно забавни и с лека нотка на неудачност, Bob, Linda и хлапетата им Tina, Gene и Louise живеят над семейния ресторант за бургери и едва свързват двата края. Трагичното финансово положение се компенсира от супер приятните отношения между съпрузите и техните деца. Ако сте случили на кофти семейство, има сериозен шанс да се натъжите какво сте изпуснали като деца, но пък и добра възможност да започнете да си водите бележки как да станете готин родител. Извън безкрайния апетит на сценаристите за извънредно гийки каламбури, друго от най-характерните качества на поредицата са гласовете – две от главните героини са (брилянтно) озвучени от мъже, а Bob дели един дубльор със Sterling Archer – доста приятен мета момент и mind fuck. Бургерите на Боб е от сериалите, които постепенно вдигат качеството със сезоните след плахия си дебют през 2011. Подхването го откъдето искате, рискувате да се разочаровате единствено ако вървите отзад напред.

Семейство Симпсън/The Simpsons
Fox (1989)/Сезони: 28

Класика в жанра. Семейство Симпсън има вече 28 сезона и въпреки променливото качество през годините продължава да е институция (държи рекорда за най-дълго излъчвана анимационна поредица и за най-много гост звезди, Bart Simpson пък е обявен за една от най-влиятелните личности на миналия век от списание Time) и както е тръгнало, ще го има и след като нас ни няма.