Датският дизайнер Mikkel Christopher е оптимист за бъдещето

© Kasper Kristof

Ние търсим начини да направим живота по-добър, а аз съм човекът, който превръща идеите в реалност, скромно резюмира трудовата си характеристика Mikkel Christopher, творчески продуцент в датската дизайн лаборатория Space10. Роден и израснал в Копенхаген, 30-годишният дизайнер така и не успява да се почувства на място в училище и затова, вместо да продължи образованието си по традиционния начин, заминава за Берлин с мечтата да стане художник (не бях много добър), преди да се прибере в датската столица, където създава собствена продуцентска компания. Работи главно върху създаване на сценичен дизайн за концерти на банди, телевизионни предавания, фестивали и арт инсталации, и бързо разбира в кое го бива, в кое не чак толкова, и, най-вече, че грешките са нещо полезно, стига да се учиш от тях. Става част от екипа на Trailerpark (фестивал за музика, изкуство и технологии в Копенхаген), където среща хората, с които създават Space10 в края на 2015. Christopher пристига в София като един от лекторите на фестивала за дизайн Мелба, но не и преди да разкаже за най-интересните проекти на лабораторията, потенциала на кръговата икономика, проблемите на урбанизацията и защо, в крайна сметка, е оптимист за бъдещето.

Визуализация от проект Spaces on Wheels

Най-вълнуващият проект, по който работиш? Няма скучен момент в Space10. Искрено се вълнувам от всички проекти, но, ако се налага, бих откроил Пространства на колелата, нашият най-нов съвместен проект в сътрудничество с лабораторията за визуални тенденции f°am Studio. Наричаме това направление на работата ни изследвания с игри. Проектирахме седем автономни превозни средства като визуално изследване как тези машини един ден биха могли да направят ежедневието ни по-пълноценно.

А най-неотложният проблем пред човечеството? Ние самите.

Къде можем да търсим решения – технология, дизайн, промяна в човешките ценности? Първият закон, когато се намираш в дупка, е да спреш да копаеш. Преди всичко трябва да осъзнаем, че сме изправени пред сериозни предизвикателства и чак след това да започнем да проектираме решенията. Най-голямото творческо предизвикателство днес е как да трансформираме свръхпотреблението и консуматорската икономическа система в устойчиво общество. Необходимостта от истински иновации никога не е била по-голяма. Това изисква както нови технологии и дизайнерски решения, така и промяна в ценностите. Трябва да развием устойчива кръгова икономика, подчинена на екосфера, която може да се възстановява безкрайно. Това изисква много иновации, ново законодателство, както и ангажимент от много различни играчи. Няма как да стане за една нощ, но пионерите днес ще бъдат лидерите на пазара на утрешния ден. Кръговата икономика не само ще помогне за намаляване на въздействието на човешкото производство и потребление върху околната среда, но и ще ни направи енергийно независими и по-малко уязвими за рисковете, свързани с промяната на климата, и ще създаде нови възможности за бизнеса, заетостта и икономическия растеж. Преди време Accenture изчислиха, че прилагането на модели на кръгова икономика би могло да генерира до 4,5 трилиона долара допълнителен икономически продукт още през 2030. Ако бъдещето може да е добро, защо бихме избрали да е друго?

Space10 в Копенхаген © Nikolaj Thaning Rentzmann

Какво можем да направим още сега, за да е по-добре? Всички ние да предприемем действия, да започнем да живеем по-отговорно и да осъзнаваме по-добре въздействието на начина ни на живот върху света.

Space10 търси решения за подобряване на градския живот. В него ли е бъдещето? В момента виждаме много бърза урбанизация. Хората се местят в градските райони, търсейки по-добър живот. ООН прогнозира, че трябва да посрещнем още 2,5 милиарда души в нашите градове, което означава, че почти 70% от населението на света ще живее в градски райони до 2050. На теория това означава, че ще трябва да създаваме град с размерите на Ню Йорк през месец от сега до 2050. Затова вярвам, че бъдещето на човечеството е в градовете. Но мисля, че трябва да проектираме нашите градове по различен начин – градската експанзия е както заплаха, така и възможност за човечеството. Преди всичко трябва да запазим дивите пейзажи, които все още имаме. Градовете ще изискват суровини – стомана, бетон, дървен материал, вода, които често идват от тези диви места. Така че през следващите 40 години ще има много силна връзка между развитието на градовете и съдбата на планетата. На второ място, аз вярвам в по-холистична и системна перспектива за градоустройствено планиране. Какво искаме от нашите градове? Какъв искаме да е градският живот, какъв тип дизайн и кой начин на употреба на земята ще ни дадат желаните градски удобства? Днес в градовете наблюдаваме нарастване на самотата, на умствени и физически здравословни проблеми и депресията. От тази гледна точка също сме изправени пред голяма възможност да създадем по-добър и по-устойчив живот в градовете. Току що пуснахме подкаст и 160 безплатни публикации по тази тема, които ви препоръчвам да прегледате – нарича се Imagine и може да бъде намерен на нашия сайт или в предпочитаната подкаст дестинация.

Интериор © Nikolaj Thaning Rentzmann

Ти би ли се преместил да живееш извън града? Колкото повече узрявам, толкова повече мисълта за живот извън града ме привлича. Ако ме беше попитал преди 6-8 години, веднага щях да отговоря не. Предполагам, че това се променя с възрастта. Във всеки случай не мисля, че бих се преместя извън града, преди да са се появили автономните автомобили. Мисълта да прекарвам часове от деня си в задръствания не ми се струва супер привлекателна.

Да разбирам, че си оптимист за бъдещето? Да, определено. Хората сме умни, иновативни и все по-свързани – никога в историята ни досега не сме били по-добре подготвени да се справяме с предизвикателства заедно. Дава ми надежда фактът, че половината от човечеството вече е свързано, което означава, че имаме капацитет за действие, какъвто е бил немислим само преди няколко десетилетия. Можем да се свързваме и да се организираме по нови начини, да споделяме идеи, решения, знания и мнения свободно един с друг. Надявам се скоро да бъдат свързани още два милиарда души, което значително ще засили възможностите на всички тези индивиди. И това е само началото. Научният напредък се ускорява. Всеки час от всеки ден се случват научни пробиви и се създават все по-мощни базови технологии, които ще ни позволяват да решим някои от големите предизвикателства на деня.

Интериор © Nikolaj Thaning Rentzmann

В по-краткосрочна перспектива, какво да очакваме от разговора с теб в София? Ще споделя историята как най-голямата дизайн компания в света откри своята външна лаборатория за концептуални иновации. Целта ми е да разкажа всичко на аудиторията от защо, през какво, как, до методите, процесите зад завършения продукт. Ние не сме тайна лаборатория – има твърде много големи корпорации, които вършат чудесна работа в секретни лаборатории за иновации, и, ако трябва да бъда честен, не вярваме, че светът се нуждае от още една такава. Затова ще разгърна изцяло света на Space10. Освен това ще прекарам аудиторията от А до Я на един наш проект и ще споделя малко по-подробно как развиваме проектите си в Space10.

Фестивалът за дизайн Мелба се открива с изложба в Unicredit Studio на 8 ноември. Симпозиумът е в Генератор на 10 ноември.